tiistai 1. marraskuuta 2016

Roald Dahl: Tynkätyiset

Luimme jo jokunen aika sitten ihailemamme Roald Dahlin Tynkätyiset -kuvakirjan, jonka on ihastuttavan taidokkaasti ja yksityiskohtaisesti kuvittanut Patrick Benson (Art House, 2015, suom. Päivi Heininen, kirjastolaina).


Tynkätyiset -kirjan pohja on todella täyteläinen ja lumoava, mutta jokin iski vähän vastaan. Ville karkaa lähimetsään, jonne menemistä on kauan kielletty. Siellä lapsi löytääkin aivan uuden maailman, jossa elää tynkätyisiä, eli rauhallisia ja mukavia lilliputti-ihmisiä, karmivan Sylkijän tuottaman pelon alla. "Varo, varo Turmiometsää!! Tytöt, pojat sinne jää!" .Ville saa jousta itsekin henkihieverissä tuota kamalaa Sylkijää pakoon, ja tässä kohdin itse aloin jo vähän varomaan lukemistani tästä Pedosta ja Olennosta tai Hirviöstä, koska myös pienimmäiseni oli kuulolla ja alkoi kaivautua peittonsa suojaan silmät selällään. No, kuitenkin tarina päättyy onneksi sankarillisen onnellisesti (tässä kohdin pienin oli jo tosin nukahtanut, koska kirja on pitkähkö) mutta melko jännä se oli! Olen siis hyvin ristiriitainen tämän kirjan kanssa. Toisaalta tämä olisi kiva lukea isomman lapsen kanssa uudestaan, ehkä vuoden päästä. Mutta toisaalta vähän jäi sellainen jännäkin olo itselle. Vastaan, kuten lapseni usein tekemästämme ruuasta: "Hyvää! JA pahaa!".


Oletteko te lukeneet Tynkätyisiä ja mitä piditte?

***

Kirjamessukuulumisista jatkaen, ja hyvää ja pahaa -tematiikalla ja meidän omien "tynkätyistemme" puolesta puhuen... Lastenkirjakeskusteluja oli minusta tänä vuonna kivasti isoilla lavoilla, ja siten arvostettuina, ja samalla ne vähän katosivat kaiken sen runsauden alle.

Mutta kuumin peruna tänä vuonna oli sitten tämä ns. Lasten alue, joka oli lähinnä katosta roikkuva plagaatti. Isohko alue, keskellä messualuetta ja inspiraatioina leikkeihin pari köllimistyynyä, tyhjiä (edes värikkäitä!) laatikoita (laatikkoleikkiä?) ja pienen pieni taustaseinä kirjallisille esittelyille. Näky oli suorastaan karmaiseva. Teini- ja koululaisseuroille tila saattoi vielä jotenkin toimia, koska älypuhelin, mutta alkuopetuksen tai puhumattakaan pienempien lasten ja perheiden käyttöön oli tilan "suunnittelu" lähinnä vuoden vitsi. Ei siellä varmaan kukaan imettänyt, leikkinyt, rauhoittunut messuhumun keskellä tai muutenkaan kokenut satumaisia hetkiä, mikäli ei omistanut poikkeuksellisen suurta mielikuvistusta. Ja sitä minä en selvästikään omista. Kiitos (messulipusta) ja anteeksi.


"'Linnut ovat meidän autojamme', herra Tynkä selitti Villelle. 'Ne ovat vain paljon mukavampia eivätkö koskaan aja kolaria.'"

- Dahl: Tynkätyiset

6 kommenttia:

 1. Meillä tämä odottaa vielä kaapissa lasten kasvamista, sen verran hurja se minusta on. En oihan tiedä, koska lapset saattavat olla tarpeeksi isoja näin hurakkaan tarinaan, kouluiässä? Kolmivuotiaamme bongasi tämän juuri kaapista, ja riitahan siitä tuli, kun nappasin sen häneltä kädestä pois.

  Messuista – itse olin liikkeellä ilman lapsia, mutta katselin myös lasten aluetta miettien, että jääköhän multa jotain huomaamatta? Että ehkä jossain on jotain ihanaa, jota en vain huomaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih! Mulla oli kans sama olo, että nyt MINÄ ennätetään jotain! Kaksi lavaakin ja kaikkee. Mutta ehkä sunnuntaiset prinsessajuhlat olisi ollut parempi näky?
   Sinut olisi ollut kiva nähdä messuilla mutta eiköhän näitä messuja tule vielä eteen ja mukava aina jutskailla kirjoista näinkin. Tunnustan kyllä että joku kerta jää kommentti blogiisi siitä kiinni kun en jaksa kirjoitella niitä nimikenttiä ym aina uudestaan mutta yritän taas tsempata kun useastakin olisi aina jotain sanottavaakin :)

   Ja itse kirjaan. Lähtisin lukemaan koululaisen kanssa. Ainakin meillä 1.luokkalainen kuunteli ihan hyvin. Tarina oli kummallisen pituinen, vähän pitkä yhdelle luvulle ja samalla tarinan takia ei voinut jättää keskenkään.

   Poista
  2. No mullakin vähän tökkii tämä sulle ja Kialle kommentointi, kun joudun aina täyttämään kaikki kentät ja todistamaan itseni ihmiseksi eikä robotiksi! Oli selvästi virhe valita Wordpress alustaksi ulkonäkösyistä, kun melkein kaikilla muilla on blogspot tai blogger.

   Pitää sopia tosiaan treffit johonkin kirjatapahtumaan! Se olisi mahtavaa!

   Poista
  3. Seuraava kirjatapahtumani lienee kirjamessut :D, joten!
   Mutta täytellään kenttiä!

   Poista
 2. Olimme juuri puumajapuistossa syyslomalla, josta viime postaus Väripalalla! Sen tiimoilta tätä kirjaa juuri vinkattiin lukuun meille. Hauska sattuma, että sinä otit juuri esittelyyn!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika hauska sattuma ja ihana puumajapuisto :)! Nyt sinua selvästikin tämä kirja kutsuu jo kovasti, annapas mennä lukien :)

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!