maanantai 28. marraskuuta 2016

Hirvi irvistää (ja vinkkejä joululahjakirjoiksi)

Jukka Itkosen loruilema ja Matti Pikkujämsän kuvittama Krokotiili hikoaa on jo minusta lasten runokirjojen klassikko. Nyt tuo kirja on saanut itsenäisen jatko-osan kotimaisempien elukoiden loruilla: Hirvi irvistää (Lasten Keskus, 2016, saatu kustantajalta).


Hirvi irvistää -kirjassa on maltettu pitää lorut yhtä lyhyinä, kuten Krokotiili hikoaa -kirjassa, ja tämäpä se toimii minulle. Ja myös lapsilleni. Lorumuoto voi toimia pidemmissä kuvakirjoissa, jos loruttelu on helppoa ja kuvat tukevat ymmärtämistä mutta pitkissä, monimutkaisemmissa loruissa jo huomaa, että lasten ymmärrys alkaa heittää. Kuten myös äidin. Ja jos pääasiallisesti lastenkirjoja luetaan arki-iltaisin, niin silloin heittää (kaikilla) jo valmiiksi, eli ainakin meillä eniten iltaisin luetaan kirjoja, jotka eivät ole liian vaativia.


"Mullan alla myllertää
tämä pieni suippopää.
Maan päälle se ei ryntää,
kynsillään vain maata kyntää.
Ja kaivaa onkalon.
Myyrähän se on."

- Myllertäjä (!! mahtava nimi !!)

Näin simppeliä se on, KUN VAIN OSAA. Mutta kuten Kirsi Kunnas on joskus haastatteluissaan todennut, usein simppeleimmät runot ovat vaatineet suurimman työn. Minulle kolahtavat parhaiten tällaiset helposti rimmaavat, humoristiset ja kaikin puolin muikeat runot. Kun kikkailua tulee liikaa, tai siinä alkaa olla liikaa aikuiselle tärkeää sanomaa, jää tällainen runokirja minulta usein kaapin kätköön. Mutta Itkosiin palataan säännöllisesti pitkin vuotta.


"Hämähäkki hämyisenä
hämärässä häärää.
Eikä näe siinä koskaan
yhtään mitään väärää,
että joku hyönteisistä
verkkoon kiinni jää.
Hämähäkin mielestä
se on vain elämää."

- Vanha hämy (ei näitä otsikoita!!!)

Näin hämärän aikaan, voisi itsekin ottaa vähän rennommin. Jos ei nyt hämssyn tapaista metsästystä harrastamalla niin tarkoitan, että jos välillä takki tyhjenee ja tulos on heikko, niin kaipa sekin on vain elämää?


Itkosen kirjat ovat blogissani varsin usein syystä että ne ovat meidän perheen lemppareita. Yritän nyt kovasti saada teille esiteltyä näitä kotimaisia syksyn parhaita, että ehditte napata pukinkonttiin parhaimmat.

Tulossa on ainakin Hirvosen ja Tietäväisen Näkymätön, Happosen ja Vaskon UPEA Mur, eli karhu, Niinisen ja Ruohosen Sehän on pikkuapina (loistava arkisatukirja!!!) ja Tapolan ja Pelliccionin ihanan prinsessa- ja prinssikirjojen kolmas jatko, eli Toiveretki, joka on ihana! Lisäksi lukupinossani on syksyn hitteja: uusi Dunne -kirja (kehuttu sarja myös Lastenkirjahyllyssä) ja uusi Mörkövahti eli Mörköreitti, joka vaikuttaa esikoistaan lennokkaammalta (mutta on kesken äänipulmieni vuoksi, mutta yritän jatkaa sitä tällä viikolla. Nämä kirjat kannattaa todella huomioida, kun etsiskelee sopivaa kirjaa joululahjaksi tai muuten vain :)!

Mukavaa joulukuun alkua, uskomatonta kyllä, se on täällä taas!


"Peura seuraa peuraa.
Pitää sille seuraa.
Tykkää siitä peurasta:
"Kiitoksia seurasta!"

- Itkonen, Pikkujämsä: Hirvi irvistää

2 kommenttia:

  1. Itkosella todella on loruttelun taito "hyppysissään". Minulla on vähän sama tilanne, että bloggauspinossa on hienoja syksyn uutuuksia, joista haluaisin kovasti ehtiä vinkkaamaan ennen joulua. Eräs ystäväni jo kyseli vinkkejä pukinkonttiin, mikö tietysti lämmittää mieltä. 😊 Odotan postaustasi uusimmasta Dunnesta! Siitä näyttäisi olevan kolmas osa tulossa keväällä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Saatiin eilen Dunne luettua :)! Tsemiä sullekin bloggailuihin vielä loppuvuoteen :). Nämä arki-illat on niin lyhyitä, ettei kyllä paljon mitään ehdi- paitsi lukea :)!

      Poista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!