lauantai 24. syyskuuta 2016

Sannan päiväkoti

Kun nyt niistä sosiaalisista taidoista höpötetään ja tunteista ynnä muuta, niin kyllä niistä on höpötetty kautta aikojen. Ihminen, myös lapsi (!), on kokonaisuus, jolle on hyvä tarjota monenlaista. Kun erilaista harjoitellaan, se auttaa elämässä monintavoin eteenpäin. Sillä elämä on usein monimutkaista.Oma klassikkolempparini on Gunilla Wolde ja hänen Sanna ja Teemu -kirjansa. Onko näitä voittanutta? Kirjant ovat jo ulkomuodoltaan täydellisiä: pieniä neliön muotoisia, jotka kutsuvat myös taaperon vanhempaa kirjan äärelle. Kuvat ovat värikkäitä, ilmeikkäitä, iloisia ja suuria. Ja teksti kuvitukseen lyhkäinen, ytimekäs, selkeä ja samalla hyväntuulinen ja kaunis.Sannan päiväkoti lähti matkaani kirjakaupasta, koska nyt sen sieltä sai. Mietin nanosekunnin, että ovatko lapseni kirjalle jo liian isoja, ja nauroin melkein ääneen. Päiväkotimaailma on meille nyt ja vielä eteenpäinkin ajankohtainen juttu. Sannan päiväkoti kertoo Sannan ja kaverien päivästä, päiväkodissa. Sanna vilkuttaa äidille ja alkaa leikkimään. Mutta eipä leikit aina sovi yhteen: "Sanna ja Tanja suuttuivat niin että he joutuivat riitaan." . Tavallista arkea siis, ja tunteiden ja sosiaalisten tilanteiden kohtaamista, niin kotona, päiväkodissa kuin joka paikassa.


Sanna -kirjat ovat ihania. Niissä on joku tavallisen turvallinen rytmi, josta pidän. Ne suorastaan uhkuvat toivoa lapsiarjen keskelle. Ja näitä kirjoja minäkin jaksan lukea useampana iltana putkeen. Sanna ja päiväkoti on myös loistava arjen aaltojen tasoittaja päiväkotipäivän jälkeen. "Mekin ollaaan...! Meilläkin...!", hihkui lapseni kun Sannan päivä jatkuu. Oikea pikkulasten vertaistukikirja.

Suosittelen.


"Mutta kaikki eivät mahdu yhtaikaa,
ja niin lapset istuvat vuoropäivinä sylissä.
Huomenna on Sannan vuoro istua sylissä."

- Gunilla Wolde: Sanna päiväkodissa (Tammi, ap 1976, uusi painos 2015, suom. Raija Jänicke)

12 kommenttia:

 1. Meillä on luettu todella vähän Sanna-kirjoja. Niitä ei ole juuri tullut vastaan kirjastossa, olisikohan syy se, että ne ovat aina lainassa? Tuossa päiväkotikirjassa on tosiaan mukavan värikäs kuvitus ja toimivan tuntuinen tarina!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äh, piti vielä kirjoittaa, että meillä 4,5v. pitäisi tätä kirjas jo "liian lällynä" (tätä kuullaan nykyään paljon). Tiedän kuitenkin, että keskimmäinen pitäisi tästä paljon!

   Poista
  2. Ne varmaan on usein lainassa. Vähän olen itsekin kirjastossa näitä nähnyt. Toimii vieläkin tosi hyvin juuri 4-veen kanssa. Sittenhän on rinnakkaissarja Teemu :). Kokeilepas huviksesi, joskus ne (/me!) kriitikotkin kuuntelee siinä ohessa vaikkei aluksi olisikaan niin varmoja asiasta, hih :)

   Poista
  3. Kyllä, kummasti tuo vieläkin hivuttautuu lähietäisyydelle, kun luetaan Tomppia, Emppuja tai Onni-poikia. Kaikki ovat kuulemma nykyään tuota lällukategoriaa... ;)

   Poista
  4. :D! Tämä on samaa kategoriaa!

   Poista
 2. Meilläkin jostain syystä on luettu (ja hankittu) paljon, paljon enemmän Teemuja kuin Sannoja. Tätäkään ei meillä varmaan ole koskaan luettu, vaikka varmasti putoaisi hyvin meidänkin lapsillemme. Laitetaan lainalistalle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kantsii kokeilla :)! Teemuja on meilläkin mutta myös pari Sannaa: missä Sanna on erilainen, Sanna joutuu lääkäriin ja joku toinenkin pk-kirja. Kaikki paljon luettuja.
   Minä kyllä tykkään kovasti :)! Kiitos kommentoinnista!

   Poista
 3. Kiva kun nostat vanhoja :) lastenkirjoja. Minäkin olen aina tykännyt näistä - 1980-luvulla kuluivat ahkerasti viiden lapseni käsissä (tai minä pääasiassa luin kun rakastan lastenkirjojen lukemista) ja nyt luen niitä ahkerasti kahdelle tyttärenpojalleni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan klassikkoja, kun toimivat aivan täysin nykyajassakin. Onneksi niin. Ettei ihan kaikki sentään ole maailmassa mullistunut!
   Onnellisia ovat lastenlapsesi :)!

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Hmm, pitää ihan muistella miltä reissulta tämä lähti matkaan mutta veikkaan, että kirjakauppa oli Info.

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!