perjantai 16. syyskuuta 2016

Ella ja kaverit rakentavat ihmekoneen

Ella ja kaverit on Timo Parvelan suosittu ja moniosainen lastenkirjasarja. Ja nyt mekin uskallauduimme kirjasarjan ääreen, Pate -kirjan lumouksen ansiosta. Huomaankin, että ilmeisesti Pate-kirjat ovatkin Ella-kirjojen spin off, eli jatkosarja yksittäisen henkilön kautta.


En ole aiemmin lukenut Ella -kirjoja, joten saatan tuumailla nyt melko perussettiä. Ella -kirjoissa tosiaan painottuu tuo "ja kaverit", sillä itse en kokenut Ellaa millään tavoin tässä kirjassa päähenkilönä. Yhtä lailla kaikki Ellan luokkalaiset olivat äänessä. Kirja perustuikin pitkälti lasten dialogeihin ja sitä kautta toistoihin, kun kukin lapsista puhui toistomaisesti omalle persoonalleen tyypillisellä tavalla. Tämä tuntui olevan lapsista kivaa!

Ella ja kaverit rakentavat ihmekoneen (Tammi, 2016, kuvitus Mervi Lindman) -kirjassa lapset päättävät auttaa pulassa olevaa opettajaansa ja koulua, jonka rahat on loppu. Jopa joulujuhlat ovat vaarassa. Opettaja päättää perustaa firman, Potta Oy:n, jolla ansaitsee koululle rahaa mutta firman kulut nousevat edustustarvikkeineen jo aluksi niin korkealle, että suunnitelma on melko susi. Lapset päättävät tehdä kalevalalaisen sammon, eli ihmekoneen, josta saisi oikealla lorulla jauhettua kultaa velkaantuneen opettajan pelastukseksi. Ihme kyllä kone ei ota toimiakseen, vaan putkauttaa ilmoille milloin mitäkin kummallista, kuten käytetyn tutin.


Ella -kirja vaikuttaa turvallisen mukavalta ja höpölöpöhassuttelevalta kirjalta. Lapset tuntuvat nauttivan, ja nauravan, ja koukuttuvat kirjan melko yksinkertaisiin kikkoihin, kuten mitä sammosta seuraavaksi tulee ja missä kohtaa kohta sanotaan potta tai jotain muuta höperöä. Kirja ei sinänsä räjäyttänyt minun maailmaani, mutta lapseni pitivät siitä kovin, ja huvituinpa itsekin aika ajoin ja pysyin kirjaa lukiessani hyväntuulisena. Että uskonpa, että tulemme lukemaan Ellaa ja kavereita jatkossakin ja varsinkin lainaamaan niitä äänikirjoina.


Mervi Lindmanin houkutteleva, suloinen ja vauhdikas kuvitus on todella hyvä. Kuvat ovat minusta mukavan monipuolisia, eli vaikka kirjannimessä lukeekin tytön nimi uskon, että kuvitus mahdollistaa myös poikien kiinnostumisen kirjaan. Ainakaan sillä ei ole sitä suoraan kumottu.
Seurataanko teillä Ellaa ja kavereita?


"-Vaippa!
Kone oli tehnyt vaipan.
- Mutta onko se kultaa?
minä kysyin.
Pate katsoi vaipan sisään.
- On se kyllä melko saman väristä, kellertävää, 
hän arvioi."

- Timo Parvela: Ella ja kaverit rakentavat ihmekoneen

6 kommenttia:

 1. Ellat ovat läpi vuosien olleet meillä kovassa suosiossa; naurattavat myös meitä aikuisia.

  Luin lapsille (no hyvä on, teineille; 17, 15 ja 12) ensimmäiset luvut ääneen, nyt ne mankuvat lisää. Hankalampi homma, kun ne eivät koskaan ole yhtä aikaa iltasatuaikana kotona :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana että teinitkin haluaa ääneen lukemista <3!! Onhan se hauskaa yhteistä puuhaa, tietysti teillä alkaa jo olla tuossa haastetta. Nauhoitat ensimmäisen lukukerran?! :) Kiitos kommentista!!

   Poista
 2. Meillä on luettu kaikki Ellat nyt 11- ja 13-vuotiaille pojille, tämä uusin luettiin muutama viikko sitten. Jostain syystä tämä uusin ei sytyttänyt niin paljon kuin sarjan aikaisemmat kirjat. Vähän on olo, että kirjat toistavat itseään. Tai ehkä vaan ollaan ohitettu kirjan kohderyhmä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voisin kuvitella, että toistoa on mukana jo väkisinkin. Tässä tuo koulusäästöteema oli erikoinen mutta mikäpä siinä.
   Jo toinen perhe jossa luetaan isommille lapsille! Ihan sydämessä asti tuntuu hyvälle koko ajatus <3!!!
   Toivottavasti löydätte jotain muuta tilalle jos Ellat jo sujahtaa ohi :)!

   Kiitos kiitos kommentista :) tulipa näistä kahdesta hyvä mieli :)

   Poista
 3. Minkä ikäiselle Ella-kirjat sinusta sopivat? Kaipaisin lastenromaaneja meidän 5-vuotiaalle, mutta niin moni näistä muuten kiinnostavista nykykirjoista sijoittuu koulumaailmaan, että en ole ollut varma, ovatko ne sisältönsä puolesta vielä kiinnostavia pienemmälle, joka jaksais kyllä jo lukea pidemmänkin tekstin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä sijoittuu koulumaailmaan, joten veikkaisin, että koululaiset on parasta kohderyhmää tässäkin.
   Esittelin loppukesästä sellaisen uutuuden kuin Prinsessa Pikkiriikki, olisikohan siinä teidän kirjanne? Entäs Lindgrenin Melukylä -kirjat tm? Urpo ja Turpo -kirjat?
   Oletko instagramissa? Voin laittaa sitäkin kautta vinkkejä kuvin jos haluat ja kun saan tässä enemmän asiaa pohdittua... :)

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!