lauantai 13. elokuuta 2016

Tohtori Anna-Liisa

Eoin Colfer oli minulle kaukaa tuttu kirjailija, koska olin joskus lukenut pari Artemis Fowl -kirjaa, jotka olivat silloin ihan kelpo fantasioita. Kiinnostuinkin heti, kuinka herran vitsit vääntyvät nuoremmalle lastenkirjatasolle, kun huomasin Tohtori Anna-Liisan (WSOY, 2016, suomennos Jaakko Kankaanpää).


Anna-Liisan äiti on psykiatri. Anna-Liisa hengailee äidin vastaanotolla ja huomaa, että lapset jäävät usein surkeana odottelemaan, kun vanhemmat käyvät omalla juttutuokiollaan äidin luona. Niinpä Anna-Liisa ottaa ohjat käsiinsä ja alkaa tohtoroimaan lapsia omalaatuisilla metodeillaan, joihin kuuluu muun muassa rullaluistimet.

Tarina on ihan hauska ja vähän hulluttelevakin. Olisin ehkä odottanut vielä pikkuisen hassumpaakin mutta tämäkin oli ok. Mukavaa tarinassa oli se, että siinä samalla käsiteltiin tosi seikkaa, että joskus ihminen joutuu sellaisiin kohtiin, joka laittaa mielen matalalle. Mutta näistäkin tilanteista voi selvitä ja silmät voivat avautua katsomaan taas uudestaan mitä muuta maailmassa on: mitä kaunista ja hyvää. Surustakin voi selvitä.


Matt Robertsonin kuvitus on oikein hyvä tällaiselle kirjalle, jota koululaineni voi jo itsekin lukea. Se on hauska, sopivasti hillitty ja mukavan ilmeikäs. Kirjan ulkoasu on loistava. Kirja on vähän kuin taskupokkari -mallia, eli pehmokantinen ja näin ollen helppo kannella ja käännellä. Sivuja on 80 mutta tekstiä ei ole ihan tuhottomasti ja tarina on jaettu seitsemään eri kappaleeseen.

Me ahmaisimme kirjan lukemanani samalla kertaa, sen verran tarina meitä kiinnosti. Tällainen pokkari-kirjallisuus voisikin olla loistava idea houkutella lapsia lyhyiden tarinoiden ääreen. En tiedä, mutta voisi luulla, että kustannuksetkin hieman huojentuisivat, jolloin lyhkäisten tarinoiden osto voisi olla impulsiivisempaa kuin kovakantisten, melko tyyriiden uutuuksien. Siihen vaan kassan lähettyville, Aku Ankan taskukirjojen viereen, mukavia kirjallisia lukupaloja?


"Minulle tuli mieleen suunnitelma. Niin hyvä suunnitelma, että voisin kaupata sen idille ja hän voisi hoitaa sen avulla myös omia potilaitaan. Mutta olin yrittänyt kaupata suunnitelmiani äidille ennenkin, ja äiti sanoi aina kaikkea semmoista kuin:
'Ei missään tapauksessa.'
'Se olisi liian vaarallista.'"

- Eoin Colfer: Tohtori Anna-Liisa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!