maanantai 29. elokuuta 2016

Meidän ja muiden kehot

Mary Hoffmanin ja Ros Asquithin kirjat muodostavat mahtava elämänmenoa kuvaavan sarjan. Aiempia kirjoja ovat Meidän ja muiden tunteet (!!) ja Meidän ja muiden vihreä kirja.  Kummatkin loistavia ja tulisi minun puolestani löytyä joka luokasta ja hoitoryhmän kirjahyllystä. Ja entäpä Meidän ja muiden kehot sitten? Taas superhyvä tietokirja kehostamme.


Ja uskallanko sanoa näin, että älkääpä antako brittiläisen kuvituksen vaikuttaa kirjan nappaamiseen? Mielestäni se on kirjain heikoin lenkki, mikä on harmin paikka, sillä muuten kirja on loistavasti toteutettu kirja. Se asettelee niin kauniisti suuhusi perusjuttuja omasta elämästämme ja kehostamme, että teksti tuntuu todella hiotulta ja samalla äärimmäisen luontevalta ja- suuhun sopivalta.


Kirjassa käsitellään napakasti sivuaukeama/ otsikko -malliin muun muassa seuraavia asioita: kehon koostumus, samanlaisuus/erilaisuus, sukupuoli (ja tässä myös mukavan tavallisesti otettu mukaan elämän kirjo: "Täytyykö minun olla poika? Enkö voi olla vain ihminen?"), kasvu ja oppiminen, teini-ikä, viisi aistia, vanheneminen ja kuoleminen.


Kirjassa on jatkuva hyvä fiilis ja huumoria sopivassa määrässä. Myös kuvat tukevat tekstiä välillä sitä keventäen tai tietoa lisäten. Vaikka kirjassa on paljon asioita, se kaikki on tehty hyvin lapsen mukaisesti ja ainakin meillä kirjan saattoi lukea myös kertaistumalta-kommentoinniltakaan ei onneksi tämän kirjan kanssa vältytä. Opetukseen ja kasvatukseenhan tästä kirjasta saisi mahtavia keskustelun aiheita jos jonkinlaiseen teemaan. Joten kannustan kaikkia tutustumaan tähän kirjaan ja koko kirjasarjaan!


"Mitä vanhemmaksi tulet,
sitä enemmän opit tekemään asioita.
Kasvat, voimistut ja opit tekemään
mutkikkaitakin juttuja yhä paremmin.
Kehomme voivat aivojen avulla oppia
erittäin näppäriä taitoja."

- Hoffman ja Asquit: Meidän ja muiden kehot (Lasten Keskus, 2016, suom. Maisa Tonteri, kirja saatu kustantajalta)

7 kommenttia:

 1. Bleue, tämä on hyvä! Kävin varaamassa kirjastosta, jossa se oli vielä nimikkeellä 'valmisteltavana'.
  Tuo Vanheneminen-sivu on valloittava. Luulen, että kun saan kirjan niin otan siitä valokuvan tulevaa käyttöä varten. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin meinasin jo ottaa kuvan siitä ukista joka toteaa taaperolle, että meissä on paljon samaa :D! Loistava!
   Kiitos kommentista :)!

   Poista
 2. Tämä vaikuttaa kivalta! Olet kyllä oikeassa kuvituksen suhteen: se ei kauheasti silmiä hivele...

  Meillä etenkin kuolema tuntuu mietityttävän lapsia säännöllisin väliajoin ja vaikka aiheesta on paljon puhuttukin, samat asiat käydään monesti läpi. Ilmeisesti tässä kuitenkin käsitellään kuolemaa nimenomaan lapsentasoisesti, joten taidanpa minäkin laittaa varaukseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No minunkin silmään kuvitus on melko simppeli, ehkä siinäkin on tarkoituksensa mutta valitettavasti nykyaikana kun kirjatarjontaa on valtavasti, voi pienikin seikka jättää kirjan hyllyyn. Ja veikkaanpa että kohderyhmä lastenkirjojen potentiaaliset ostajat katsovat nykyään myös millainen kirja on päällepäin ja esim design tyyliset kirjat myyvät enemmän kuin tavanomaisemmat. Eletään eri aikaa.
   Kuolema oli hyvin "simppelisti" ja lyhyesti kerrottu, ilman uskontopohjaa jos oikein muistan ja siinä taisi olla niin että ihminen elää muistoissamme tms. Musta se oli hyvä kohta. Kuolemakin kuuluu normaaliin elämään, kaikesta huolimatta...

   Poista
 3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 4. Kuvitus on mustakin kirjan heikoin lenkki. Muuten tykättiin kovasti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se ei ole ihan nykyaikainen. Mutta kirja on kuitenkin tosi hyvä, kiva että tekin tykkäsitte :)

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!