torstai 23. kesäkuuta 2016

Tiira tiiraa tiiraa

Kyllä sopivasti viiraa,
ja ansaitsee miljardi liiraa,
jos kirjoittaa näin taitavasti kuin:
Tiira tiiraa tiiraa.

Kuka se on?


No Jukka Itkonen. Tiira tiiraa tiiraa on Camilla Pentin kauniisti kuvittama Itkosen uusin lorukirja linnuista. Loruja on runsaasti ja ne ovat ihanan lyhyitä. Ja runothan soljuvat tuttuun iloiseen ja hieman humoristiseen tapaansa näin:

"Västäräkki viipertää,
keinuu pyrstö,
kiikkuu pää,
(...)"


Tai Keppikaula, missä kerrotaan hanhesta:

"(...)
Se vain honkkailee.

Öisin näkee unta näistä
maista, mannuista.
Ja joskus painajaisia,
paistinpannuista."


Taattua Jukka Itkosta, joskaan ei mikään runo ei tällä kertaa jäänyt mieleen ta noussut supersuosioon itselleni kuin ehkä joissakin muissa kokoelmissa. Itkonen on niin runsas runoilija, että sillä vain nostan hattua. Ollapa moinen sananikkari! Hauskahan näitä oli lukea! Mutta miten?


Tällä kertaa meidän runolukeminen saikin uusia ulottuvuuksia, kun lapset halusivat toistaa lorujen lauseita kuin jossain kansakoulussa. No ei auttanut kuin lause kerrallaan rallatella, ja lopultahan se alkoikin kuulostaa aika hauskalle. Siinäpä tuli mieleeni, että tässäpä melkoinen muistiharjoitus samalla! Mukavaa juhannusta kaikille, toivottavasti tiiroja tiiraat ja sopivasti viiraat!


"Muhkeat viikset,
uskohan kerralla,
on tällä kaislikon
lintuherralla.
(...)"

- Jukka Itkonen: Tiira tiiraa tiiraa (Viiksekäs)

2 kommenttia:

  1. Tämä on aivan huippu. Luin ja ihastuin! Uppoaa lapsillekin mainiosti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi, voisinkin taas lintujen syysmuuton ajankohtaan ottaa tätä uuteen lukuun. Lapsilleni ei kelpaa kaikki lastenrunous mutta Itkonen uppoaa yllättävän hyvin! Sama tilanne on myös meikäläisellä.

      Poista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!