sunnuntai 5. kesäkuuta 2016

Kesälomamatkailua Suomessa

Onkohan kukaan muu siinä tilanteessa, että ansaittu kesäloma siintää mutta itse kesälomareissun suunnittelu on vielä puoliteissään tai jopa pelkkä haaveiluasteella siitä, että jotain pitäisi tehdä? Sillä jos kotiin jää, niin arki jatkuu lomasta huolimatta mutta annas ollakaan jos hyppää vähän aikaa muualle maailmaa ihmettelemään, on oman kodin nurkatkin taas kahta rakkaampia ja loikoisampia.


Meillä oli jo monenmoista suunnitelmaa tälle kesälle mutta yksi toisensa jälkeen kaatui. Arjen lomassa suunnittelu tuntui työläältä ja ajatuksissa oli taas mietityttänyt koto-Suomen matkailu. Mutta minne? Rannikolle? Itärajalle? Lappiin? Ahvenanmaalle? Suomesta löytyy hyvin paljon erilaisia paikkoja. Oma sydämeni halajaa aika ajoin Lapin suuntaan, ihaninta olisi käydä ihan jäämeren rannikolla, Tenolla, ajella Norjan puolelle ja vihdoinkin vaikka Lofooteille saakka... Mutta kankkukestävyys on pikkulapsiperheiden automatkoilla rajallinen, ainakin jos matkustuksesta haluaa tehdä mukavan, joten pidemmät matkat saavat vielä hetken odottaa.Karttakeskukselta on julkaissut loistavan kirjan Automatkailijan Suomi (2015) juuri tällaisia tilanteita varten. Tämä tuli tarpeeseemme kuin tilauksesta (ja sitten tilasinkin sen kustantajalta)! Suomesta todellakin löytyy mitä kummallisempia paikkoja, eikä kesää tarvitse aina viettää niissä vakiohuvipuistoissa, ainakaan koko lomaa. Kirjassa esitellään 15  reittiä ympäri Suomen ja se on matkappaan ja tiekartaston yhdistelmä. Reittien varrelta on nostettu luonto-, kulttuuri- ja perhekohteita, joista on mukavia kuvia karttojen ympärillä. Lisäksi kohteista on yhteistiedot ja mukana on myös yöpymisvaihtoehtoja, jotka ovat merkitty karttoihin.


Tätä kirjaa selailemalla alkaa meidänkin kesälomamatkamme pikku hiljaa hahmottua kohdalleen. Suunnittelu on parhaimmillaan melkein puoli matkaa ja nyt alkaa sekin tuntua mukavan kutkuttavalta! Automatkailijan Suomea on valtavan mukava ihan vain selailla ja ihmetellä, tuntuu melkein kuin kävisi pikkuretkellä kahvitauon aikana. Kirja kutsuu myös unelmointiin, varsinkin osa valokuvista... Ja itse asiassa löysinpä kirjasta joitakin päiväretkiä oman asuinalueen lähistöltä, joita en aiemmin ollut hoksannut. Katselin kirjaa osittain myös lapseni kanssa ja oli mahtava kuulla, kuinka tietyt asiat, kuten hurjan vanhat kalliomaalaukset tai museot kuulostivat lapseni korviin paikoilta joihin "on pakko mennä!".


Lämmin suositus tästä matkaoppaasta ja kartastokirjasta. Ihanaa kun löytyy kootusti erilaisia reissuehdotuksia, joista voi sitten itse muokata omanlaisensa. Ottaa vähän sieltä ja vähän täältä. Netin kautta reissujen suunnitteleminen on niin aikaa vievää (ja suorastaan turhauttavaa!), että tällaiselle kirjalle on mielestäni vielä nykyaikanakin tarvetta. Samoin kartoille! Minusta on niin paljon ihanampaa mennä ihan oikean kartan mukaan, vaikka se sähköinenkin mukana niksuttaisi ja ehdottelisi mitä kummallisempia reittivalintoja...Mukavia kesälomamatkoja kaikille lukijoilleni! Olisipa kiva kuulle millaisia suunnitelmia ihmisillä on ja kiinnostaako koti-Suomi vielä tämän päivän perheitä? Ainakin oma kokemus viime vuosilta on, että kiinnostaa. Kesäinen Suomi on niin kaunis ja joskus jopa lämmin! Reissuilla näkee paljon lapsiperheitä ja muita turisteja ja yhteinen matkan tuoma huuma ja uuden edessä ihmettely on tarttuvaa. Noita reissumuistoja on jälkeenkin päin niin mukava muistella yhdessä!


"Höllää pöllö, höllää!
Muista hellittää,
muuten elämästä,
ilo häviää."

- Liisa Kallio, kirjassa Pikku Papun orkesteri (coming soon...)

9 kommenttia:

 1. Yksi matka alkaa olla jo loppusuoralla, sillä olen ollut jo yli viikon pois kotoa. Turusta Ouluun, sitten Inariin ja takaisin Ouluun, jossa olen ollut jo yli viikon ja tänäiltana Turkuun takaisin. pelottaa, että kaikki kesäkukat ovat kuihtuneet poissaollessa, mutta saahan niitä uusia puutarhalta.
  Seuraavaa matkaa ei ole suunnitelmissa ennen vuoden päähän sijoittuvaa ulkomaanmatkaa. Minä olen kyllä semmoinen ex tempore matkailija, että voin istahtaa netin äärelle ja tilata liput kun neljä seinää alkaa ahdistamaan ;)
  Ai niin lupailin pojalle laivamatkaa Tukholmaan, mutta niitä ei lasketa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oih, ihanalta kuulostaa! Toivottavasti näit ja koit kaikenlaista!
   Turust on helppo extempoilla laivalle, ja Tukholma mukava kaunis kaupunki!

   Poista
 2. Lapissa olisi mahtava käydä pitkästä aikaa ja esitellä sitä muulle perheelle. Mutta vasta kun pahin sääskikausi on lusittu. En oppinut tulemaan hyttysten kanssa toimeen 17 Lapissa vietetyn vuoden aikana. Nyt on jopa alkanut kutkuttaa, josko joku vuosi vuokraisi matkailuvaunun ja kiertäisi ihastelemassa Suomea perinpohjaisesti. Tällainen kirja olisi mainio haaveiluun ja suunnitteluun. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on loistava juuri siihen. Esim tuo rannikkoreitti olisi ihana ajella! Itikat ja paarmat on ärsyttäviä mutta onneksi niitä harvemmin on joka kohteessa ja suihketta on otettava.
   Tämä kirja on oikeasti tosi hyvä. Nyt on suunnitelma tän avulla tehty <3!

   Poista
  2. Ja Laaksosen Lapsiperheen retkikirjan kans TIETTY :D!

   Poista
 3. Kivaa lomareissua teille !
  Itse teen vain hyvin lyhykäisiä "matkoja" esim. periferiasta Hesan keskustaan.
  Nimimerkki "Kotona viihtyvä luonnonoikku" :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Joskus hyvin läheltäkin löytyy vaikka mitä timantteja. Näin kävi minullekin ihan vasta. Joten kivoja reissuja ja uusia löytöjä!

   Poista
 4. Me asumme Helsingissä, joka on varsinkin näin kesäaikaan täynnä hienoja lapsille suunnattuja tapahtumia ja retkikohteita, joita ei kuitenkaan arkihärdellissä ehdi oikein hyödyntämään. Lomalla onkin siis tarkoitus tutustua omaan kotikaupunkiin ja lähiretkikohteisiin. Odotamme ihan jo sitä, että pääsee nauttimaan niistä kuuluisista Helsingin kaupungin puistoruokailuista. ;) (Tulipas muuten ikävä kotivuosia ja mukavia arkimuistoja).

  Automatkailu ei ole oikein se meidän juttu, maksimissaan reilun kahden tunnin ajomatka per suunta on todettu rajaksi. Tosin pääseehän siinä ajassa jo Turkuun/Tampereelle, ja jos oikein ponnistaa, niin Ahvenanmaalle. :D

  Automatkojen hyvä puoli on tosin ne äänikirjat.

  J.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Läheltäkin löytyy aina vaikka mitä. Meillä taitaa joku kaupunkimatkakin kesällä tulla ja omaa asuinpaikkaa tutkitaan aina perinteisesti kesän aikaan, kun puistot alkaa vihertää ja kukertaa.

   Mutta isompi reissu, "isompi", oli nyt minun saatava luontoon. Ihan sielu huutaa sinne. Ja automatkat just päällisin puolin parin tunnin pätkissä, jokunen työstävämpi päivä väliin :)... Helsingistä kyllä pääsee parissa tunnissa vaikka Pariisiinkin jos niikseen haluaa. Lähimatkailu on nykyään melko laaja käsite :)

   Ihania kesäretkiä ja löytöjä teille <3!

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!