lauantai 16. huhtikuuta 2016

Kevätviikko Sinisellä keskitiellä: Perhosten vuosi

Olen etsinyt koko lasteni olemassaoloajan hyvää perhoskirjaa. Oikeasti! Joka kevät ja alkukesästä kiinnitän huomiota perhosiin ja voivottelen sitä, että tunnistan vain ne perusperhoset. Ja viimeisimmän luonnontieteellisen museon jälkeen voinen todeta, että nekin väärin!


Löysin kivijalkakirjakaupan alesta Jussi Murtosaaren ja Patri Mäntysen Perhosten vuosi, Suomalaiset perhoset saaristosta tuntureille -kirjan (Minerva, 2013). Katselin kirjaa kaupassa moneen otteeseen, hmm, ei näytä perinteiseltä perostietokirjalta, jota oikeastaan olen etsinyt mutta... Oliko joku vinkannut tästä jossain? Kyllä, Pihi nainen oli vinkannut tästä kirjasta aiemmin. Niinpä menin ja ostin kirjan.
Perhosten vuosi on upea kirja perhosista. Kirja on tietokirja, mutta se kertoo perhosista sujuvasti kirjoitetuilla tarinamaisilla teksteillä. Olen lueskellut kirjaa nyt toistaiseksi sieltä täältä ja äimistellyt siitä oppimiani faktoja perhosten elämänkaaresta, ruokailusta ja vaikka mistä! Olen myös kertoillut näitä tarinoita lapsillemme. Kirja on varmasti perhosten ihailijoiden timanttiopus, joka innostaa ja lumoaa. Sitä voi lukea sieltä täältä mutta samalla se tempaa otteeseensa niin, että sen tahtoo hotkaista kokonaan. Kirjan valokuvakuvitus on todella kaunis ja kokonaisuus (taitto) on laadukasta ja miellyttävää.Tällä viikolla olen esitellyt teille kolme upeaa luontokirjaa, sillä toivon, että löydätte nämä ja monet muut kotimaiset, laadukkaat tietokirjat, jotka sopivat niin aikuisille kuin lapsillekin. Kevät on herännyt, ulkona tuoksuu multa, metsäpolut ovat jo monin paikoin avoimet, aurinko lämmittää ja pienen pienet, ja vähän suuremmatkin, öttiäiset hierovat silmiään ja astuvat varovaisesti uuteen, kirkkaaseen kesään. Toivotan lukijoilleni upeaa kevättä, rentouttavia luontoretkiä ja uusia lumoavia luontohavaintoja!


"Laikkumittari (Abraxas sylvatus) ja monet muut lajit matkivat ulkonäöllään ja -muodollaan linnun ulosteita. Ne luottavat suojaukseensa niin varauksettomasti, että istuvat usein varsin avoimesti lehtipuiden lehdillä."

- Jussi Murtosaari ja Petri Mäntynen: Perhosten vuosi

2 kommenttia:

 1. Tämä on upeine kuvineen tosiaan mainio kirja kaikille perhosfaneille. Tuntuu tosi mukavalta jakaa kanssasi sama kirjatykästyminen. :)

  Kunpa perhettämme vaivaava sitkeä flunssa pian helpottaisi ja pääsisimme luontoretkelle. Tänään voisikin lohduksi lueskella kirjahyllyn luontokirjoja. Mukavaa viikonlopun jatkoa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on kyllä melko aarrekirja. Tekee mieli jättää esille vähän joka paikkaan :). Hienoa löytää näin laadukkaita kotimaisia tietokirjoja!

   Pikaista paranemista teille <3! Tuo luontokirjojen lueskelu kuulosti kyllä hyvältä, silloin on kyllä pakko pahispöpöjenkin kipsiä pakoon! Toivottavasti pääsette pian perhosbongailuun :)!

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!