keskiviikko 13. huhtikuuta 2016

Kevätviikko Sinisellä keskitiellä: Suomen matelijat ja sammakkoeläimet

Kevätviikko jatkuu ilahduttavalla Antti Kolin kirjoittamalla ja (osin) kuvittamalla kotimaisella tietokirjalla Suomen matelijoista ja sammakkoeläimistä (Metsäkustannus, 2016, 180 sivua, saatu kustantajalta esittelyyn). Kirja sopii mielestäni oikein hyvin myös lasten tietokirjaksi. Keväisin varsinkin sisiliskot ovat minusta mukavaa bongailtavaa. Käärmeet vähemmän (samoin punkit). Matelijat ja sammakkoeläimet ovat  varsinkin poikani mielenkiinnon kohteena, joten hänen kanssaan  pääsen tutustumaan itsekin noihin niljakkaisiin, hieman pelottaviinkin otuksiin (mielellään kuvakirjan kautta).


Antti Kolin kirja on varsin näyttävän ja laadukkaan näköinen opus. Valokuvat ovat hienoja, mielenkiintoisia ja välillä lähes liian todellisia (varsinkin käärmekuvat, grrr!). Myös tekstit on kirjoitettu kiinnostavasti ja asiantuntevasti. Luin kirjan tekstejä osin itse ja osin lapsille ääneen lukien. Kirjassa on paljon sellaista tietoa mitä on mukava ihmetellä yhdessä. Kirja jakautuu viiteen otsikkoon: 1. Herppien yleinen rakenne ja toiminta, 2. Ihminen ja herpit, 3. Suomen lajisto, 4. Sammakkoeläimet ja 5. Matelijat.

Antti Koli: Suomen matelijat ja sammakkoeläimet

Kirjan ääressä viihtyy koko perhe ja varsinkin mukavinta on se, että kirja todellakin pysyttäytyy Suomen herppien (eli matelijoiden ja sammakkoeläinten) esittelyssä. Se tuntui ihmetyttävän lapsiani ja samalla se oli mukavan selkeää. Näitä tosiaan kaikkia esiintyy Suomessa, joskin ei ihan kaikkia juuri meidän takapihallamme. Kirjassa on montakin herppiä, joita en ole koskaan nähnyt, esimerkiksi alppivesilisko tai rupilisko! Kirja johdatti meidän myös mielenkiintoisen keskustelun äärelle: mitä meillä ei ole olemassa? Nimesimme möröt, peikot ja prinsessat. Jälkimmäisestä oli kahta mielipidettä, varsinkin lapsellani, joka ilmoitti olevansa oikeasti barbi.
Loistavaa, että tällaisia kotimaisia luontokirjoja on saatavilla. Ja enkö vasta valitellut, että lasten tietokirjoja ilmestyy niin vähän? Sitä pitää vain näköjään osata katsoa vähän laajemmalta alueelta! Antti Koli on tietokirjailija, valokuvaaja ja ammatiltaan biologi, ja tämä laaja taitopohja näkyi suoraan kirjan laadussa. En keksi mitään korjattavaa kirjassa: se on selkeä, kaunis ja kaikin puolin toimiva tietokirja. Nyt vaan silmät auki entistä tarkemmin, jos vaikka pian bongattaisiin tuttujen sisiliskojen lisäksi myös vaikka sammakoita. Käärmeiden bongailua yritän kyllä välttää jalkojani tömistelemällä, joka todennäköisesti vaikeuttaa myös muiden herppien bongailua... Hmm. Tässä kirjassa on kuitenkin kerrottu myös se, kuinka voit suojautua niin, että herppien bongailu on turvallista, vaikka kyykin sattuisi vastaan.


"Parasta eläimissä on niiden kohtaaminen, kameran kanssa tai ilman. Matelijoiden lähelle pääsee kulkemalla rauhallisesti niiden mahdollisilla esiintymispaikoilla sopivassa säässä. Sammakkoeläimiä haikailevan kannattaa mennä keväällä kutulampien rannoille."

- Antti Koli: Suomen matelijat ja sammakkoeläimet

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!