keskiviikko 27. huhtikuuta 2016

Ensimmäinen virtahepo kuussa

Lievästi ärsyttänyt David Walliamsin ensimmäinen suomennettu kuvakirja jätti minut vähintäänkin hämmentyneeksi. Siksipä oli pakko pyytää Ensimmäinen virtahepo kuussa lukuun (Kustannus-Mäkelä, 2016, suomennos Raija Rintamäki, kuvitus Tony Ross).


Kaksi virtahepoa, hyvin erilaisia ja erilaisella sosiaalisella statuksella olevaa virtahepoa päättää haluta kuuhun. Kumpikin sinne pääsee, omilla erilaisilla aluksillaan mutta kuussa tulee riitaa siitä, kumpi heistä on se ensimmäinen. Höperön tilanteen kautta kuitekin vain toinen jää historian kirjoihin ensimmäisenä virtahepona kuussa. Toinen jää kuuhun.Tällä kertaa Walliamsin kirja osuu minuun, ja uskallanpa väittää että myös lapsiini, paljon paremmin. Oikein asennoidun lukemaan sitä mahdollisemman hassusti ja jotenkin se on tällä kertaa paljon helpompaa. Tarinassa on kohtia, jotka eivät ehkä kolahda lapsiini niin kuin minuun (esim. kun toinen avaruusalus joutuu keskeyttämään lähtölaskentansa kuukausiksi sadekauden vuoksi, mutta jatkaa sitä sillä sekunnilla, kun sade väistyy). Siinä on kuitenkin takuuvarmaa pieruhuumoria, sillä miettikääpä itsekin millainen paukku on jos itse paukun heittäjäkin herää kuolleista henkiin omasta hajustaan.


Kirja on siis tällä kertaa oikein bueno! Olemme lukeneet jo monta kertaa ja kyllähän se norsukin pitää taas etsiä hyllystä. En voi vieläkään uskoa, että se on oikeasti niin ärsyttävä miltä se aina aiemmin on tuntunut. Tony Rossin kuvitus on tässäkin loistavaa, sarjakuvamaista, vauhdikasta ja hyvin hauskaa. Lisäksi kiemurteleva teksti räjähdyskohdassa on nerokas, koska se laittaa kuvan elämään (vaikea selittää näin), kun tekstiä lukiessa on pakko pyörittää kirjaa samalla. Rossin kuvitus toimii täydellisesti Walliamsin kujeilevan tekstin kanssa. Walliamsin lastenkirjailijan rooli vain vahvistuu minulle Virtahepo -kirjansa kautta. Jes!


"MIKÄS MAAN-
EI KUN KUUN-
KIERTÄJÄ 
SINÄ OLET?"

- David Walliams ja Tony Ross: Ensimmäinen virtahepo kuussa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!