maanantai 7. maaliskuuta 2016

Kipinäistä kiukuttaa ja Vähissä vetimissä

Kirjoittelen ihan ilolla näistä ensilukukirjoista, joita lukemista oppineet lapset voivat itse jo lukea. Meillä luetaan vielä kahdestaan, sillä totuus on, että vaikka näitä lyhkäisempiä, kuvitettuja, jopa tavutettuja ja suuraakkoskirjoja löytyy, on ne vielä aika pitkiä aloittelevalle lukijalle, joka kuitenkin motivoituisi jo lukemaan tarinallisempaa, eikä pelkästään yksittäisiä sanoja ja tavujaUusin kirjastolöytö oli nyt tämä Kareen Wallacen ja Guy Parker-Reesin Hirviövuorten touhot -kirjasarja, josta luimme Kipinäistä kiukuttaa -kirjan (Kustannus-Mäkelä, 2011, suom. Seija Kukkonen). Kirjassa Kipinäinen herää hirmuisen pahalla tuulella ja metsän muut eläimet yrittävät auttaa Kipinäistä omilla vinkeillään, kuinka kiukusta pääsee eroon. Aihehan on varmasti monelle tärkeä asia, miten päästä kiukkutuulesta eroon, eikä mitenkään helpoin juttu. Kirjassa on hyvin värikkäät (itselle vähän liiankin) ja eläväiset kuvat mielestäni aika simppelillä tyylillä kuvitettuna. Lapseani kiinnosti kuvatkin yhtä lailla kuin teksti. Tarina oli ihan mukava mutta hirviöiden nimisuomennokset olivat loistavia, kuten Mutamuhku, Roksaurus ja Tarmonaattori! Tätä sarjaa luemme varmasti lisää.Toinen lukemamme kirja oli Tom Eastonin ja Matt Buckinhamin Kapteeni Kuula -sarjan Vähissä vetimissä (Kustannus-Mäkelä, suom. Seija Kukkonen, 2012), jonka mukavan tutulla tavalla ja huumorilla höystetty tyyli jatkui jälleen uudessa kirjassa. Toistuvuus on muuten siinäkin kiva juttu, että lapsi alkaa tunnistamaan tiettyjä sanakokonaisuuksia, eikä tarvitse enää ihan kaikkia tavutella. Esimerkiksi tarinan nimet. Kapteeni Kuula on kyllä ollut selvästi loistoajatus, sillä pikkuisen pahismerirosvot houkuttelevat varmasti kivasti myös pikkupoikia kirjojen ääreen. Sattuneesta syystä nämä ensilukikirjat ovatkin meillä nyt enemmän tähän raisumpaan suuntaan!
Vähissä vetimissä -kirjassa merirosvot tekevät haistevista vaatteistaan uudet purjeet ja ryöstävät hienon laivan. Mutta mitä he saavatkaan aarteekseen?

"KUN AAMU KOITTI, OLI LAIVASSA UUDET PURJEET, NIIN OUDOISTA JA LEMUAVISTA LUMPUISTA KURSITUT, ETTEI MOISTA OLLUT MERILLÄ ENNEN NÄHTY."

- Easton ja Buckingham: Vähissä vetimissä

2 kommenttia:

  1. Kivan tuntoisia kirjoja, pitääpä lainata, tai ostaa jos tulee kirpparilla vastaan. Olen sun blogissa eka kertaa ja liityin lukijaksikin, Ois kiva jos haluaisit tulla vasta vierailulle Aurinkokujallekkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Lämpimästi tervetuloa! Minäpäs piipahdan blogissasi, onnea uuteen blogiisi ja kirjoitusiloa :)! Ja kiitos kommentoinnista.

      Poista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!