torstai 31. maaliskuuta 2016

100 asiaa jotka haluat tietää

Lasten suomennettuja tietokirjoja tulee aika vähän vuosittain, joten lienee hyvä, että kerralla yhdessä onkin ainakin Sata asiaa jotka haluat tietää (Lasten Keskus, 2016, suomennos Reija Jousjärvi)! Kirjaa ovat kirjoittaneet Alex Frith, Minna Lacey, Jerome Martin ja Jonathan Melmoth. Kuvituksesta vastaavat Federico Mariani ja Jorge Martin.Kirjassa esitellään yhdellä aukeamalla aina kaksi asiaa. Näiden sadan tietoiskun joukkoon kuuluu asioita, kuten universumi, mitä tehdä jos myrkkyä pääsee kehoosi, tsunami, maan ulkopuolinen elämä, tulivuorenpurkaukset, valaiden sormiluut, krokotiilin kyyneliä juovat hyönteiset ja aurinko. Kaikki nämä ovat minun ymmärrykseni mukaan suloisessa sotkussa pitkin kirjaa ja oikeastaan lukiessa ei saata koskaan tietää mikä tietoisku tulee seuraavana. Huomasin, että meillä osa jutuista kiinnosti, ja osa ei yhtään. Niinpä välillä huomasin itse ihmetteleväni kirjan äärellä "Oho. No en ois tiennyt tuotakaan!", kun lasteni keskittyminen karkasi jo toisaalle. Sittemmin luinkin kirjaa ääneen niin, että kysäisin otsikon perusteella mikä kappaleista luetaan yhdessä (ja mitä vilkuilen ihan vaan itsekseen).Kirjan lukeminen on siis kesken, sillä lukemista riittää. Yhdellä sivulla on paljon tietoa ja jostakin tiedettävästä asiasta lukiessani, luin pääasiallisesti pääjutun, enkä lisäinfoja esimerkiksi kuvatekstejä tai pieniä laatikoita. Tässä tietokirjassa tietoa on monentasoisesti ja monen ikäiselle. Vaikka aihealueet heittelevät solusta avaruuteen on monimuotoisuutta minusta tasoitettu kohtuullisen selkeällä kuvituksella joka ei, nykystandardeilla mitaten, lyö täysin överiksi. Minulle kuvituksen väritys ja koulukirjamaisuus toimii ja tekee kokonaisuudesta mielenkiintoisen ja kaikesta huolimatta helppolukuisen. Kirjan lopusta löytyy toki sisällysluettelo, jonka kautta voi katsoa myös oman kiinnostuksensa mukaan kirjasta löytyviä tietoja.Tämä kirja kiinnostanee varmimmin koululaisikäistä mutta näköjään myös pienempiä kiinnosti kuunnella montakin asiaa ja suoranaisia kysymyksiäkin nousi mihin voisin ystävällisesti etsi kirjasta tietoa, kun kerran kysymisen mahdollisuus annettiin. Kirjan asioita lukieassa tosin saa olla varma, että aikaa saa varata myös keskusteluille ja hyvin mielenkiintoisille lasten tulkinnoille miten asiat oikeasti menevät... Se olisikin sitten ihan eri tietokirja nimeltään: 100 asiaa mitkä aikuinen on tajunnut ihan väärin.


"Taivas ei ole sininen...
se on vain valon luoma harha."

- 100 asiaa jotka haluat tietää

4 kommenttia:

 1. Oma 4-vuotias vaikuttaa olevan kiinnostunut lähes kaikesta ja keskusteltu on paljon niin soluista kuin luonnonilmiöistäkin. Tämä kirja voisikin olla nappiostos, josta riittäisi toivottavasti iloa pitkään. Löytyisiköhän tätä vielä kirjastosta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Kiitos kommentistasi. Luulenpa että löytyy hyvinkin (hyvin varustetuista :D) kirjastoista, tsekkaa uutuushylly! Tietorikkaita lukuhetkiä teille!

   Poista
 2. Kyllä kannattaa lukea lasten kanssa noin hienoja tietoteoksia. Sekä lapset että vanhemmat oppivat asioita ja nauttivat kauniista kuvituksesta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen täysin samaa mieltä :)! Hienoja kirjoja on paljon nykyään tarjolla :)! Kiitos Rita :)

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!