torstai 11. helmikuuta 2016

Sanamaa

Olen taas pyrkinyt lukemaan lasten runoja iltasatuhetkillämme, ihan vaan pari per ilta. Ja useampi jos innostutaan. Yksi ilta minua huvitti, kun varhaiskasvatuksen kosketus näkyi runohetkessämme. Lapset yrittivät lausua runoa yhtä aikaa kanssani, varsinkin loppuriimejä keksien. Lopulta jo pyysin lapsiani keskittymään ihan runon kuunteluun ja sitten taas sai toistaa jonkun runon mukana: "Suomi on äidinkielemme. // Runo valaisee mielemme.".


Jukka Itkonen on kirjoitellut aika mielenkiintoisen runokirjan Sanamaa (Kirjapaja, 2012, oma kirjahylly). Tämän kirjan esittely olisi ollut oivallisin Runebergin päivänä, koska kirjan runot kertovat mielestäni kielestä ja sanoista. Samalla se kutsuu lasta ajattelemaan, pohtimaan ja tuumailemaan. Lukiessani mietin, hyväksyisiköhän Leluteekin Emilia lasten filosofiakahvilaansa näitä runoja? Sillä näissä on jotain sellaista hieman syvempää pohdintaa. Kuten: "Kun ajatellaan asioita // vuosimiljardien taa, // ihmiset ja eläimet // ovat samaa porukkaa." .


Ehkäpä siitä syystä tämä lorukirja on ollut meillä aiemmin vähiten luvussa, sillä koin ne hieman haasteellisiksi pienempien lasteni kanssa. Mutta nyt huomasin olleeni vähän väärässä. Vaikka osa loruista ovat vieläkin lapsistani "ei niin kiinnostavia", niin samalla kirjassa on hyvinkin iisejä lorutteluja, joten mikään pelkkä aivopähkinäkirja tämä ei kuitenkaan ole. Sillä.


Sillä onhan kirjan kirjoittanut tämän arjen Runebergimme, Jukka Itkonen. Ja katsokaanpa kuvitusta, sen on toteuttanut yksi ihanimmista, Virpi Penna. Kokonaisuus kirjassa on tasapainoisen rauhallinen ja mukava.


Ja tulevan ystävänpäivän kunniaksi, lainataanpa tätä runoa:


"Ystävä voi olla kuka vaan,
vaikka riemunkirjava kissa.
Ystävä on ihminen,
joka auttaa vaikeuksissa."

- Jukka Itkonen: Sanamaa

2 kommenttia:

 1. Jukka Itkonen, yhteinen rakkautemme! Tai no yksi niistä. Mä löysin kirpparilta Itkosen kootut, Pikkujämsän kuvittamana, ah! Nyt on ollut niin kiire, etten ole joutanut siitä kirjoittamaan, mutta tietenkin on pakko laittaa siitä postausta heti kun joudan.
  Toi Sanamaa on mulle uusi tuttavuus, hauskan näköinen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on kanssa se kokoelma. Mutta nämä kyllä pitäisi saada kaikki ihan kokonaisena itselleen. Ihania. Vielä kun Itkonen kirjoittaisi lisää lastenkirjojakin, se Sirkus saapuu kaupunkiin oli niin hyvä :)!

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!