lauantai 13. helmikuuta 2016

Onnen avaimet

Löysin kirjastosta hyvin mielenkiintoisen lastenkirjan. Petra Heikkilän Onnen avaimet, joka on tehty yhteistyössä Vankilamuseon kanssa! Mietin, että mitähän ihmettä tämä oikein ja miten kirja istuu meidän muksuille ja onkohan tässä loruja vai mitä...


Ja Onnen avaimissa on kaikkea! Heikkilän kirja on kielellisessä leikittelyssään ja monitasoisuudessaan aivan loistava. Kirja kertoo todellakin Vallu-rotasta, joka on asunut vankilassa muiden vankien kanssa. Vallu tekee kaikille vankitovereilleen pienet lahjat, jotka toimivat avaimenperinä, joita vangit ulospäästyään voivat käyttää vaikka oman kodin avaimessaan... Jokaiseen puunpalaan on kirjoitettu pieni runo, joka osuu hyvin Vallun toverien elämään.


Tarinan pohja kuulosti minusta vähän jännältä! Mutta kun luimme kirjan, se oli oikeasti niin taitavasti ja kauniisti tehty, että kirjasta jäi pelkästään hyvä mieli. Kirjan eläinhahmot olivat tehneet erilaisia rikoksia eläinmaailman tapaan mutta niistä oli aikuisena luettavissa milloin mitäkin. Mitähän luulette Riski-Piskin puuhanneen? Entä Pubi-Konnan?

Onnen avaimissa on Petra Heikkilän kaunis, persoonallinen ja tuttu, hieman tummahko kuvitus. Voi kun Heikkilän töitä vielä joskus saisin nähdä näyttelyssä (ja ostaa jonkun vielä omalle seinällenikin!). Kokonaisuus on niin balanssissa että vetää sanattomaksi.


Rohkaisen kaikkia tarttumaan tähän kirjaan, sillä siinä on onnen avaimia moneen lähtöön. Lapseni suorastaan naulautuivat kiinni kirjan äärelle niin imutehoinen se oli. Lopuksi henkäisimme eskarin kanssa, että olipa hyvä. Kylläpä olikin.


"Ota oikealle polulle loikka.
Sano: kiitos, anteeksi, moikka."

- Petra Heikkilä: Onnen avaimet (Hämeenlinnan kaupungin historiallinen museo, Painoyhtymä Oy, 2014)

4 kommenttia:

 1. Sopisiko jo kolme vuotiaalle? Vai onko vähän isompien aiheeltaan? Vaikuttaa kyllä todella mielenkiintoiselta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kun ei minusta tässä ollut mitään jännittävää, nuo viittauksetkin menee kolmeveeltä yli hilseen :D. Meillä kolmevee kuunteli keskittyneenä mutta toki eskari taas enemmän sai kirjasta irti ja tykkäsi kovasti. Että, voi lukea 3-vlle, kerro miten kävi :)! Hyvän käyttäytymisen opas, joten sinänsä kaikille lapsille tärkeä.

   Poista
  2. Miäpä laitan lainauslistalle ja palaan raportoimaan :)

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!