keskiviikko 24. helmikuuta 2016

Kapteeni Kuula -ensikirjasarja ja kuinka luetaan lapsen kanssa kahdestaan

No niin, kukaan ei sanonut, että etsihän vaan, kyllä sieltä ihan kivoja ensikirjasarjoja vielä löytyy! Ja löytyipäs. Lainasin kirjastosta Kapteeni Kuula -sarjan kolme kirjaa: Makkaraa mahan täydeltä (2012), Kalapuikkojen käryä (2013) ja Valtameren vankeina (Kustannus-Mäkelä, 2013, kaikki suomentanut Seija Kukkonen).


Eli ilokseni löysin isoin kirjaimin kirjoitettuja kirjoja, joissa oli isot, hauskat kuvat ja vähän menevämpi merirosvotarina! Näilläpä saan lapseni lukemaan! Ja näin sain. Luimme viikonlopussa kaikki kolme kirjaa. Koska kirjoissa on kussakin 31 sivua, autoin lastani vähän. Osalla sivuista luettavaa tuli jo kohtalaisesti, joten aina kun näytti, että lapseni vähän väsyi lukemiseen, jatkoin oman osuuteni. Välillä helpottelin luku"taakkaa" niin, että saatoin lukea pidempiä sanoja, lauseita ja annoin lapseni lukea kaikki toistuvat sanat, nimet ja lyhyet sanat, joita lapsen ei tarvinnut enää tavuttaa. Pidin lähes koko ajan omaa sormeani siinä missä menimme lukemisessa ja luin usein lapsen lukeman lauseen uudestaan ymmärryksen ja muistimme tueksi. Kuvien katsomiselle jätin paljon tilaa, koska selvästikin ne kiinnostivat ja inspiroivat lastani lukemaan!Kirjasarjassa on merirosvojoukko Piiraattipolot ajelevat Siansorkka laivallaan. Miehistöön kuuluvat Aatu, Selma, Pitkä-Jussi ja Pitkä-Jussin papukaija, Puujalka-Pete ja Iso-Kari. Tulikohan kaikki mainittua? Kapteenina toimii Kapteeni kuula, joka saa jokaisessa kirjassa LOISTOAJATUKSEN. Paitsi, että ajatus on usein tosi surkea, joka naurattaa lukijaansa! Tarinoissa toistuu myös toinen seikka: Aatu katoaa aina mystisesti...Valtameren vankeina kirjassa laiva joutuu toisen merirosvosakin valtaamaksi. Makkaraa mahan täydeltä kertoo kuinka vuoden isoin, ja ainoa, saalis syödään kerralla ja kadotetaan erään loistoidean takia... Kalapuikkojen käryä -kirjassa Siansorkka vuotaa ja apuun tarvitaan miehistön sormet ja jopa peppukin reikien tukkeeksi, mutta kuka syö grillatut kalapuikot?

Kustannus-Mäkelä tuntuu olevan kustantajana näiden ensikirjojen kuningas, siitä suuri kiitos. Voi, että ilahduin kun löysin tämänkin kirjasarjan. Ja lisää on tulossa, löysin myös yhden toisen ja keväällä ilmestyy uusiakin...! Jes!


"KAPTEENIN SILMISSÄ KÄVI JUONIKAS PILKAHDUS:
"SAIN LOISTOAJATUKSEN!""

- Tom Easton (kirjoittanut) ja Matt Buckingham (kuvittanut): Kapteeni Kuula, Makkaraa mahan täydeltä

4 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Kuvitus on vähän sellaista huoletonta sarjakuvamaista, tuntui toimivan kohderyhmään ja tuki tarinaa (ja motivaatiota) humorikkaalla tyylillään.

   Poista
 2. Voisin kuvitella, että uppoaisi täälläkin 5,5-vuotiaaseen. Merirosvot ja sarjakuvat kun on pop.

  Ps. Luemme parhaillaan Karoliina-sarjaa, sinun vinkkisi ansiosta. Apua kuinka paljon samaa teemaa ja sanastoa, mitä tuollainen melkein eskarilainen päästää luonnostaan suustaan! Poika oli ihan hämmästyneen oloinen, että tässäkö kirjassa sanoitetaan kaikki ajatukseni sanoiksi. :D Juuri käytiin keskustelu siitä, että mahtuvatko luistimet vielä ensi talvena ja siitä, että pistä jo se taskulamppu pois, äiti ei pysty lukemaan, ja sitten kirjassa mainittiinkin samassa luvussa sekä luistimet että taskulamppu!

  J.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tästä PS:stä! Karoliinat on oikeasti tosi hyviä. Niissä on loistava balanssi kaikessa: arjessa, huumorissa, vakavuudessa...! Ja pitkäikäisiä :)! Olipa kiva kuulla, että vinkki upposi. Me ollaan luettu nyt kaikki. Toiv tulee vielä uusia!

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!