tiistai 2. helmikuuta 2016

Herra Panda leipoo

Tässäpä kevään toinen suomennettu ennakkosuosikkini Steve Antonyn Herra Panda leipoo (Otava, 2016, suomentaja Jouko Ruokosenmäki). Englantilaisen lastenkirjailija/kuvittajan ensimmäisen suomennos on Panda -sarjan toinen kirja. Herra Panda leipoo on alkuperäiskielellään I'll Wait, Mr. Panda ja kuvaa paremmin kirjan todellista sisältöä kuin suomennettu otsikko.


Odottaminen on varsin aliarvostettu laji ja nykyaikana melkoisen ajankohtainen haaste varsinkin isoissa lapsiryhmissämme. Elämänmenomme on niin vikkelää ja sukkelaa, ettei se kannusta odotteluun. Odottelun tila täytyy täyttää äkkiä, otetaan kännykkä kouraan, tarkastetaan sähköpostit, juostaan karkuun, kiusataan pikkusiskoa, mitä näitä nyt on. Onko pakko? Miksei heti mulle kaikki nyt? Onko joku asia joskus odottamisen väärti? Kun kaiken saa nykyään valmiina, miksi vaivautua käyttämään itse aikaa odotteluun. Kuten vaikka leivontaan?


Uskoakseni tämän asian äärellä Herra Panda kirjassaan on. Panda leipoo ja hänen luonaan käy useampia kyselijöitä, että mitähän Panda tekee ja joko on valmis? Panda toistelee, että kannattaa odottaa niin kohta näet. Mutta harvempi malttaa, pääasiallisesti kaikki kiirehtivät sivuilta ulos. Mutta pingviini odottaa sinnikkäästi ja ystävällisellä kohteliaisuudella, ja se kannattaa.


Steve Antonyn kuvitus on hyvin selkeää ja sopii myös pienemmälle katselijalle. Aukeamat ovat välillä lähes hämmentävän tyhjiä, kun Pandasta näkyy vain puolet ja toisella sivulla on kyselevä eläin. Kuvituksessa on jotain sellaista minkä voi kuvitella toimivat Japanin suunnassa hyvin. Kannen perusteella voisi kuvituksen olettaa olevan animaation tyylistä mutta kirjan sivuilla huomaankin hauskan, kynänjälkeä ja jopa lähes keskeneräisyyttä arvostavan tyylin. Kirjan tausta on läpeensä kannen sinisen värinen, valkoinen toimii pakopaikkoina, joihin eläimet poistuvat ja myös loppuhuipennuksen tehostajana. Sininen tuo kirjalle tarinan mukana seesteisen, rauhallisen, lähes melankolisen tunnelman, mitä Pandakin vakavalla olemuksellaan viestii.


Olin odottanut humoristista hassuttelua mutta huomasinkin olevani aika rauhallisen ja puhuttelevan kirjan äärellä. Herra Panda oli lapsistanikin mukava uusi tuttavuus, jota luemme varmasti seuraavinakin iltoina, vaikkakaan se ei räjäyttänyt pankkia ihan sillä tavalla kuin olisin olettanut. Steve Antony jää kyllä ehdottomasti seurattavien lastenkirjailijoiden joukkoon ja toivon kovasti, että saan kirjailijan palkitun The Queen's Hat -kirjan näppösiini, sillä se vaikuttaa Antonyn sivuilla hyvin kiinnostavalta! Ja hauska huomata, että Herra Panda leipoo on taas yksi niistä kirjoista, jotka alkavat innostaa minua vasta kirjoitusvaiheessa ihan erillä lailla kuin ensilukemalla! Joten lukakaapa ehdottomasti ja kertokaa mitä mieltä olette!


"Ei, en pidä odottamisesta. Näkemiin."

- Steve Antony: Herra Panda leipoo

4 kommenttia:

 1. Meidän lainauslista pitenee huolestuttavan nopeasti! Pitääkin laittaa taas kirjoja varaukseen niin saadaan luettavaa uudeksi kuukaudeksi :)

  Ps. Toivottavasti en vaikuta stalkkerilta kun kommentoin kaikkeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on kyllä löytynyt monenlaista kivaa luettavaa heti vuoden alusta :)! Uutta ja vanhaa, kiva että löydät teillekin kivoja kokeiluja! Ja voi kirjapinojen tulee olla isot. Meillä on aina monta kymmentä kirjaa lainassa ja köh oma kirjastokin on kohtuullinen (vaikka laitankin kausittain osan kiertoon!) ja silti pitää miettiä mitähän sitä seuraavana lukisi...

   Ps. Vingun aika ajoin että Kommentoikaa pliis! Sillä blogini kulkee kommenteilla, ei tätä kohtuu paljon aikaa vievää harrastusta ehkä muuten jaksaisi. Joka kommentti aina rohkaisee uudestaan tietsikan ääreen :)! Joten Kiitos!

   Poista
  2. Kommentit ovat kyllä NIIN tervetulleita aina! Ehkä promille kävijöistä jättää kommentin.

   Poista
  3. Kyllä, kommentit ovat tosi tärkeitä, jotakin vastausta siihen kantsiiko vielä jatkaa. Vuorovaikutteisuutta. Hyvän mielen tuottajia! Sellainen instagramtyyppinen sydänmerkki olisi kans mukava lisä bloggeriin niin tulisi kirjalle palautetta sitä kautta, eniten jää aina mietityttämään se mikä kirja lukijoita jää eniten kiinnostamaan. Tuo luetuimmat jutut oikeassa laidassa on siksi itselle kiva, kun aika ajoin vilahtaa myös vanhoja postauksia :). Tilastoja en ehdi/jaksa enää seurailla, mutta niitäkin on välillä kiva vilkaista varman päälle, että höpöttääkö yksin vai miehelleen, vai ehkä kahdelle muullekin!

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!