maanantai 22. helmikuuta 2016

Friends -kirja

Koska esittelen tällä viikolla (toivottavasti) erään tosi kiinnostavan kirjan lukemaan harjoitteleville ja jo lukeville pojille, on tässä sen vastapainokirjoitus. Friends Seikkailuopas lähti mukaani kirjakaupasta tyttärelleni. Pyrin pääasiallisesti lainaamaan BarbiPonyLegokirjat kirjastosta mutta sitten huomasin, että tyttäreni haluaisi näitä kirjoja myös ns. unikaverikseen ja koska en uskalla missään nimessä antaa kirjastonkirjoja siihen iloon, olen myös ostanut välillä näitäkin ihka omaksi. Ja voi jee mikä ilonkiljahdus on jokaisesta ilmoille raikunut!Seikkailuoppaassa esitellään Friends -tyyppejä ja kirjassa on jos jonkinlaista pikkutarinaa ja tietoiskua. Muun muassa kirjassa kerrotaan kuinka koulutetaan koiranpentua tai kuinka toimia kiertävänä reportterina. Oi-kees-ti. Tai ehkä se olen vain minä joka ei oikein pääse näiden tarinoiden tasolle, vaikka kuinka vähän yrittää. Mutta siis tosi söpöi juttui ja silleen ja tottahan se on, että nämä tarinat toimivat monille lapsokaisille. Kuvistus ja genre on selkeästi tytöille suunnattua mutta myös pojat voi aivan hyvin kiinnostua kuuntelemaan Legojuttuja, samoin kuin ponitarinoita! Vaikkei sitä enää kouluiässä tunnustetakaan.Olen lukenut tätä kirjaa vähän sieltä täältä ääneen. Ja se on varsin tylsää minulle, anteeksi. Mutta nyt kun kirjoitan tätä ja mietin mistä se johtuu, ja miksi ehkä jopa luen mieluummin enemmän ninjoista ja hirviöistä lienee se, että nämä on kirjoitettu jotenkin kamalan tosissaan! Eli niissä ei ole niin paljon huumoria. Tai sitten en ymmärrä Friendsien huumoria! Omissa kirjoissanikin huomaan kaipaavani kauniisiin kirjoihin rosoisuutta, en ole hempeiden kirjojen fanittaja sielläkään puolen. Mutta meitä lukijoitakin on moneksi, ja hyvä näin.Toisessa mediassa, joku kommentoi minulle, että aijaa Friendseistäkin on tullut kirjoja, kun kuvasin kirjastolainanamme toista Friends -kirjaa. Se kommentti oikeastaan innoitti minut kirjoittamaan tännekin tästä jotain. Sillä Friends -kirja on varmasti yhtä lailla monille lukemaan harjoitteleville (tytöille) ja jo lukeville tosi kiva formaatti lukea ihan itse ja vaikka aikuisen kanssa vuorotellen. Joten huomiohuomio vaan, varsinkin lukemattomien mutta leikkivien lukuharjoittelijoiden vanhemmat! Kirjakauppa on monenmoista pullollaan!

Friendsit ovat kyllä mahtava asia pienille tytöille, joiden keskuudessa legorakentelu on noussut aivan eri arvoon kuin aiemmin. Sillä rakentelun ilo, ja samalla oppimisen, kuuluu joka lapselle!


"Tyylivinkki
Emma ei takerru muodin sääntöihin - hän rikkoo niitä!
Hänen loistava neuvonsa on, että jos tunnet olosi hyväksi, näytät hyvältä!
Olen vain itsevarma!"

- Catherine Saunders: Friends Seikkailuopas (WSOY, 2015, suomennos Tarja Kontro)

6 kommenttia:

 1. Minäkin olen päässyt sivusta seuraamaan parin pienen tyttökaverini leegoilua, DVD:itä ja kirjoja. Osa niistä joihin he ovat hurmaantuneet ei oikein aukea minulle. Kiinnostavia kylläkin omalla tavallaan ja jännä nähdä mitä tämä sukupolvi suosii. He kyllä sitten toisaalta pitävät myös perinteisistä saduista, Barbapapasta, Peppi Pitkätossusta jne. Tuo mitä sanot huumorin puuttumisesta, kolahti ! Liika asiallisuus lastenkirjoissa ei voi olla hyvästä. Tätä täytyy miettiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi onneksi on myös ne klassisemmat :). Eilen pukersin lukea Disneyprinsessaa, jossa onnistuin kun pinossa oli myös kaksi muuta kiinnostavaa, jotka kumpikin taitaa päästä blogiin asti!
   Minä en tajunnut jos näissä oli huumoria, mutta sehän kertoo vain minusta! Mutta sitä en sano, ettenkö melkein repinyt huumoria joistakin kohdista :D!

   Poista
 2. Hih, minä jotenkin karsastan näitä Lego Friendsejä. Tyylivinkit sun muut eivät juuri auta asiaa. :D Keskimmäiseni täyttää piakkoin neljä, ja on pyydellyt "niitä tyttöjen legoja" lahjaksi, joten kaipa se pakko on luopua periaatteistaan ja ostaa, mutta kun!

  Jään jännityksellä odottamaan, mikä se luvassa oleva kirja on! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjoitin tyylivinkkilainausta hymy huulillani :D! Minäkään en näistä niin ymmärrä, melkein ninjoista ja jopa prinsessoista enemmän! Mutta kyllä se kokoaminen on niin hyvä asia kaikille lapsille, että joutaa vanhemman joustaa ymmärtämättömyydestään, uskon ma!

   No vähän jännityksellä tässä itsekin, kun ois aika hyvä vastaava (pikkupoika) vinkki jo kirjoitettuna mutta en ole vielä saanut kustantajalta lupaa kuviin ym. (isot ukaasit kirjassa ja ostokirja niin en uskalla muuten julkaista- moni hyvä tietokirja on jäänyt samasta syystä vinkkaamatta...). Mutta kassotaan!

   Poista
 3. Näyttää tosi kivalta kirjalta, vaikka en olisi ikimaailmassa meille lainannut tuon lego-teeman vuoksi. Luulen että itse olisin lapsena innostunut tällaisesta tosi paljon ja saanut uusia ideoita omiin leikkeihin. Lapsena omia suosikkeja olivat Sudenpentujen käsikirjat, Vakoojan käsikirja yms lasten opaskirjat. Tykkäsin lukea myös käytöksen kultaista kirjaa, osaan vieläkin esittelytavat ja muut ulkoa vaikka sitä ei kyllä omasta käytöksestäni huomaakaan ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi hyvä huomio tuo, että näistä joku voi saada leikin teemaa :)!
   Ja voi miten iloinen kommentistasi olen sillä mainitsit kirjan, joka on meilläkin lukupinossa ja hihityttää jo päästä sen kimppuun! Kiitos!

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!