tiistai 26. tammikuuta 2016

Taikuri Into Kiemura

Jukka Itkonen on ehdottomasti meidän perheen luetuin lastenrunoilija. Itkosen huumori, riimittelyn ylivoimanen taito yhdistettyinä loistavien kuvittajien töihin on aina laatua alusta loppuun. Tänä vuonna Itkoselta tulee uusi lorukirja Lasten Keskuksen kustantamana mutta ensin uppoudummekin vanhempaan, jo klassikkoon, Taikuri Into Kiemuraan, josta Otava oli ottanut suureksi ilokseni uuden 3. painoksen (2016, ap. 2007, saatu kustantajalta).


Taikuri Into Kiemurassa esitellään toistakymmentä ammattia. On raitiovaununkuljettajaa, Miss Maitotyttöä, nuohoojaa, sisäministeriä, puhelinmyyjää, palomiestä, grillikioskin myyjää ja pullonkerääjääkin. Kirjassa on hauskasti hyvin monen sorttista ammattia, joka ainakin meillä kirvoitti keskustelua erilaisista töistä. Sain vastailla muun muassa kysymyksiin tekeekö sisäministeri vain sisällä töitä ja että miten nuohoojan kasvot voivat olla kuvituksessa puhtaat. Relevantteja huomioita.


Itkosen lorut rallattelevat niin leppoisasti, että ne suorastaan lentävät suustani. Poljento saa minut äänilukijana elämöimään milloin mitenkin. Lapseni rakastivat kuunnella näitä runoja. Ja kaikkein tärkeintä on se, että runoissa oli usein hauskoja, suorastaan huutonaurua tuotavia kohtauksia. Se on meille runoissa tosi tärkeää, että vaikka mukana on elämänviisautta ja ehkä ah-niin-haikeaakin menoa, on jutut kerrottu niin, että sitä kuuntelee ilolla ja suurella mielenkiinnolla. Millaisia ne parhaat tarinan kertojat ovat joka aikakaudessamme olleet? No sellaisia, jotka kertovat elävästi elämästä ja runsaalla rohkealla huumorilla sävytettynä! Itkonen on aikakautemme taitavimpia tarinankertojia.


No, kuulkaapa vaikka näitä esimerkkejä. Vihtori Munakas tuijottelee virka-autostaan lastenjuhlaa ja huokailee, kun ei pääse sisäministerikiireiltään mukaan: " Autoon ei voi nähdä sisään:// tuotekehittelyn tulos.// Olen sisäministeri.// Kurkistelen ulos.". Entä millaisia kännyköitä G.S.M Uivelo, puhelinmyyjä tarjoaa: " ...puhelin, jolla voi leikata tukkansa,// harjata hampaansa, kuivata sukkansa." E.T. Kaukainen tasavallan presidentti -lorussa taas on pieniä muistoja aiemman presidentin kaudelta: "Hymyilen kauniisti:// haukkuvat heikoksi.// Tukka on sekaisin;// kutsuvat peikoksi." . Tarja Halostahan verrattiin aikoinaan muumimammaan. Minkähän arvonimen Sauli Niinistö lastenkirjallisuudesta saisi?


Kirjan kuvituksen on tehnyt Christel Rönns, ja onkin aivan huippuluokkaa. Ihastuttava, runsas värien käyttö, persoonalliset ja ilmeikkään henkilöhahmot ovat täydellisessä sopusoinnussa Itkosen loruissa. Väkisinkin mieleeni tulee jokin messukeskustelu, jossa Itkonen oli puhumassa kuvittajien kanssa tehdystä työstä ja muistini mukaan Itkonen antoi aika vapaat kädet kuvittajalle ja keskittyi lähinnä vain omaan tuotokseensa. Kertoipa myös, että oli yllättynyt kun oli joskus saanut tietää, että Christel Rönns onkin nainen eikä mies!


Taikuri Into Kiemura on kirjoituttanut minua jo aiemminkin täällä. Lisäksi olemme kuunnelleet Veli-Matti Karénin säveltämänä näitä Taikuri Into Kiemuran runoja lastenlaulumuodossa. Cd on ihan ok mutta ei vedä millään tavoin vertoja Marjatta Meritähden säveltämiin kalalauluihin cd:llä Lohi ui ohi, jonka laulut osaamme kaikki ulkoa!

Johan Jukka Itkonen on teillekin tuttu loruilija? Mikä Itkosen kirjoista on teidän lempparinne? Toivon kovasti, että Lasten Keskus/Kirjapaja tekee Itkosen Krokotiili hikoaa -kirjasta pian uusintapainoksen, sillä se on myös ihan superhyvä!


"Kerran nousin puuhun
kotikissaa pelastamaan,
ja jouduin, pahus vieköön,
aika kummalliseen jamaan.

Samassa kun pääsin puuhun,
kissa juoksi alas. (...)

Siellä sitten kököttelin,
enkä päässyt himaan.
Oli pakko jäädä sinne
puuhun talvehtimaan."

- Jukka Itkonen: Ieso Ala-Vikkelä, palomies kirjassa Taikuri Into Kiemura

7 kommenttia:

 1. Voi vitsi miten ihana kirja, aivan huippu kuvitus ja Itkosen loruissa on taikaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä! Ja oikeasti lapset tykkäsi nyt tästä tosi paljon. Aloitin toisenkin Itkosen hyllystä, pitää nostaa blogiin sekin, jotta runot pysyy esillä blogissani <3! Nyt on kans luvussa melko hauska vanhempi lastenkirja, jota oikein odotan, että pääsen lukemaan taas illalla... :))!

   Poista
 2. Ehdottomasti menee lainauslistalle!

  VastaaPoista
 3. Ehdottomasti menee lainauslistalle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa! Itkosen Kaupunkiin liittyvät runot olivat myös yksi kirja mistä lapseni tykkäsi paljon jo tosi pikkuisena. Itkonen on taituri. Taikuri Into Kiemura itse!

   Poista
 4. Meillä on lähes koko Itkosen tuotanto, kun fanitamme niin paljon. Krokotiili hikoaa on ehdottomasti suurin suosikkimme!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama täällä :D! Ihan loistava kirjailija ja runoilija :). Mutta hikoilija puuttuu :/!

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!