keskiviikko 20. tammikuuta 2016

Lastenhuoneen laulukirja

Pikku hiljaa olemme taas saaneet ihastella kevään uutuuksia, joista toinen taitaa olla nyt tämä Lastenhuoneen laulukirja (Tammi, 2016, saatu kustantajalta). Rautakolmikko Hannele Huovi, Soili Perkiö ja Kristiina Louhi. Laatu on taattu.


Lastenhuoneen laulukirjasta löytyy yli 140 Hannele Huovin ja Soili Perkiön tekemää lastenlaulua. Laulut ovat monelle tuttuja esimerkiksi jumpista, päiväkodista ja kerhoista, kuten myös kaksikon tallenteilta, esimerkiksi Karvakorvan laulupurkista ja Vauvan vaa'asta. Ja nyt myös Pikku Kakkosesta! Soili Perkiö on Pikku Kakkosen tuttu kasvo, joka laulattaa lapsia, ja kukapa olisi voinut välttää kuulemasta noin miljoona kertaa uusittua Pikku Kakkosen konserttia, jossa oli monia Perkiön ja Huovin kappaleita!


Laulukirjaa katsellessamme huomasin, etten tuntenut osaa lauluista. Mukana onkin 25 ihan uutta laulua. Silloin luin vain sanoja. En osaa lukea nuotteja, mikä tietenkin hankaloitti kirjan "lukua". Voi mikä onni olisikaan mukana oleva cd, jossa olisi laulut vaikka ihan pianosävellyksenä. Mutta yli 140 laulua... Pitäisi opetella vain nuottilukua.Meillä on kuunneltu Huovin ja Perkiön lauluja koko perhe-elämämme ajan. Oli oikeastaan aika liikuttavaa lukea ja laulaa lapsilleni kirjasta esiin tupsahtaneita lauluja, koska moniin lauluihin tulvi samalla voimakkaita muistoja. Muistoja ensimmäisistä jumppahetkistä, joissa tanssittiin: "Limpsin, lampsin jalkapatikalla, patikalla, joo.". Muistoja automatkoista, joissa lauloin cd:n mukana, että vauva viihtyisi/ei nukahtaisi ihan vielä: "Minulla on valoa varpaissa, siellä se valo liikkuu...". Mukana on lauluja, joita muistan laulaneeni 15 vuotta sitten päiväkotilaisten kanssa: "Lumilintu, pilvilammas, lelukarhun kulmahammas...".


Laulut on jaettu kymmeneen eri kategoriaan juhlien ja vuodenaikojen mukaan. Lopussa on myös pieni lista vuoden juhlista. Kirjan kuvitus taas... Sitä voi kuvata ainoastaan napakympiksi. Kristiina Louhen todella kaunis ja samalla niin ihanan tuttu ja turvallinen kuvitus antaa kirjalle sen kruunun. Kuvituksen myötä muistot väräjävät lennokkaammin, sillä Louhen kuvitus löytyy myös Perkiön ja Huovin cd:n kansista, aiemmista laulukirjoista ja samalla se muistuttaa myös Louhen oman lastenkirjatuotannon merkitystä. Kolmikon tuotanto on kuin aikakautemme lapsiperheiden kehys. Taiteellinen kuvaus viime vuosikymmenten lapsuudesta. Ja ajattomuudessaan se tulee olemaan merkittävä vielä tulevillekin lapsiperheille.


"Pakkanen käsiä paukuttaa,
taivaan neitiä tanssittaa.
Uu-uu-uu-uu,
revontuulihuivia hulmuttaa.
Uu-uu-uu-uu, kantapää iskee lattiaa.
A-aa, A-aa..."

- Hannele Huovi, Soili erkiö ja Kristiina Louhi: Lasten huoneen laulukirja

2 kommenttia:

  1. Meilläkin on nyt kovasti lauleskeltu ja laulukirjoja myös tulossa arvioon piakkoin! Mulla on sama ongelma, että nuottiluku ei ihan suju, joten tuntemattomat laulut jäävät laulamatta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Laulukirjat on mukavia. Meilläkin alkaa niitä olla jo vino pino :D.

      Poista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!