maanantai 4. tammikuuta 2016

Ajankohtaista asiaa, eli tuhmista luistimista

Jippijaijee! Tänä vuonna ihan iloitsen siitä, että luistinratoja päästiin vihdoin jäädyttämään pakkasen avulla. Voi kunpa vielä luntakin tulisi niin, että saamme ladut! Ja vastapa pari vuotta sitten vielä moiset urheilut olivat lähinnä "pakkopullaa" mutta nyt kun lapset kasvavat ja jo vähän osaavatkin, on nämä klassiset ulkolajit tulleet paljon mielekkäimmiksi. Ja kylläpä siinä saa itsekin mukavaa arkiurheilua, kun viilettää itsekin luistimien päällä ja muistelee, että mitenkäs se...Että eipä ihme, etteikö se luistelun ja hiihdon opettelu olisi välillä aika hankalaa lapsellekin. Hikisenä tuhistaan luistimet liian tiukalle ja sitten käydään kupsahtelemassa liukkaan pelottavalla jäällä, palellen. Mutta annas ollakaan kun jalat alkavat kantaa ja vähän tulla vauhtiakin. Kyllä luistinradalla on iloisen näköisiä lapsia! Ja aikuisia.Elävästi kuvitettu ja kirjoitettu Kristiina Louhin Aino ja tuhmat luistimet (Tammi, ap 1987, 2003, kirjastolaina) on siis tänäkin päivänä oikein ajankohtainen kirja luistelusta. Aino lähtee innosta puhkuen jääprinsessaksi mutta huomaakin, etteivät tuhmat luistimet tottele! Ja miksi leikkikoulujutut kotona sujuvat noin vaan mutta luistelu ei lähdekään niin helposti! Meillä kaikilla on alueita, jotka opimme helpommin kuin toisen. Joku luistellee varmaan jo kohdussa mutta totuus on, että jokainen oppii omalla ajallaan ja varmasti suurimman osan meistä tulee tehdä aika paljon hommia, että asiat opitaan kohtuullisesti tai jopa hyvin. Erinomaisesta puhumattakaan. Niinpä myös Aino saa harjoitella vielä toisen kerran että pysyy jo pystyssä ja pääsee vähän liikkumaankin!Toinen luistelemisesta kertova kirja on Kerttu Ruuskan ja Nadja Sarellin Elsa luistelemassa (Oppi j& Ilo, 2014, saatu aikoinaan kustantajalta), jota olemme myös nyt lukeneet. Siinä on loistavia vinkkejä mitä asioita voi harjoitella, jos sattuu olemaan tällainen vanhempi, joka ei ole aiemmin opettanut lasta luistelemaan.

Jokos te olette päässeet luistelemaan? Pidätkö aikuisena siitä, että pääset lapsen varjolla itsekin luistelemaan? Keksittekö vielä lisää luistelukirjoja? Entä onko hiihtämisestä lastenkirjoja? Mukavia tammikuisia ulkoilupäiviä kaikille!


"- Kultapieni, Sanna on ehtinyt harjoitella paljon kauemmin kuin sinä, koska hän on vanhempi."

- Kristiina Louhi: Ain oja tuhmat luistimet

8 kommenttia:

 1. Todella ajankohtainen aihe. Minä tykkään luistelemisesta, ja juuri testasimme, että esikoisen luistimet vielä mahtuvat hänelle. Kohta päästään siis jäälle! Meilläkin on Aino ja tuhmat luistimet, se on itseasiassa minun perujani. Muistelen nähneeni kirjastossa tietokirjojen puolella Muumi-aiheisen hiihtokirjan. Olisiko se ollut enemmän sellainen hiihtämisen opettelukirja. Ihan tarkalleen en muista, millainen, sillä kesällä vaan ohimennen pistin sen merkille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ei enää mahtunut niin piti heti hakea uudet kun nähtiin että nyt on jäätä tulossa :). Onko sinulla ihan retki/matkaluistimet mitä ne on? Sellaiset olisi varmasti kivat kans.

   Tuo muumien hiihto-opas kyllä alkoi kiinnostaa :D. Tosin vois Elsa tehdä hiihdostakin yhtä loistavan oppaan kuin tämä luistelu!

   Poista
  2. Ihan tavallisilla, noin 15 vuotta vanhoilla kaunareilla luistelen. Nuorempana harmittelin, etten opetellut pienenä luistelemaan hokkareilla. Minustakin motivointi ja ennakkoon asioiden käsittely on jees. Varsinkin varautuneempien lasten (ja aikuistenkin) kohdalla. Toivottavasti pakkaset hieman hellittävät, jotta jäällä selviäisi ilman paleltuneita varpaita! Eikä meillä täällä kyllä ole vaihtikoppiakaan, joten sormet on kovilla...

   Poista
  3. Nyt on kyllä ollut sellainen purema että on töiden jälkeen kutsunut vain sohva, ei luistinrata! Alle -20, thank you!

   Poista
 2. Mukavia kirjoja.

  Minusta luistelun opettaminen alkaa varmaan siitä, että lapselle ostetaan luistimet, motivoidaan mukaan, laitetaan luistimet sopivan kireälle, ja opettelu alkaa.

  Nykyisin luistinratojen vieressä on ainakin etelässä kopit, joten luistimet on helppo kiristää, ja koppiin pääsee lämmittelemään välillä. Jäähalleissa on ainakin täällä päin myös ns. yleisövuoroja, joten luistelukausi pitenee huomattavasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Motivointi on uusissa jutuissa a ja o. Toisilla se tulee luonnostaan, toisilla tarvii vähän jelppiä. Vaihtokopit ja yleisövuorot on kyllä jees! Mutta aika hienoa oli kyllä eilen, kun näin lammen jäällä retkiluistimilla luistelua...!

   Poista
 3. Olen surkea luistelija ja mulla on vain tuhmia luistimia. Ajattelin silti kaivaa kaappia ja katsoa, ovatko kesällä kirppikseltä kahdella eurolla ostetut luistimet lapsille lainkaan oikean kokoiset.
  Meilläkin on toi Aino-kirja, ja sitä luettiin ahkerasti viime talvena, kun esikoinen opetteli luistelemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No jopas on huono tuuri luistinten kanssa! Onneksi näitä vertaiskirjoja löytyy :)! Tsemiä siis mahdolliseen luistelukertaan jos luistimet sopii, siinähän voi itse aivan hyvin olla itse kengillä mukana :)

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!