maanantai 14. joulukuuta 2015

Richard Scarryn eläinten joulu

Meillä luetaan nyt sesonkikirjoja, eli kirjoja talvesta ja joulusta. Vaikka ulkona keli on lähes antitalvinen, tuo lasten joulukirjojen lukeminen edes häivähdyksen siitä keskitalven juhlan taiasta, joka toivottavasti tavoittaa meidät kiireisimmät aikuiset kelistä piittaamatta...


Joulukuun ajan olemme lukeneet Richard Scarryn kuvittamaa ja Kathryn B. Jacksonin kirjoittamaa Eläinten joulu -kirjaa (Tammi, 2008, ap 1958, suomennos Marjatta Kurenniemi, kirjastolaina). Kirja sisältää 18 pientä joulutarinaa tai lorua. Tarinat ovat sinällään aika hauskoja ja mukavia. Eivät suurteoksia mutta totta tosiaan Richard Scarryn lumoava, hellyyttävä kuvitus tekee kirjasta timantin (ehkä siksi kirjan nimi onkin kokonaisuudessaan Richard Scarryn Eläinten joulu, eikä kirjoittajaa mainita edes kannessa...!).


Lisäksi saman kirjan tarinoiden lukeminen on tuntunut tosi mukavalta näin joulun alla. Se on niin ikään ollut meidän toinen luettava kalenteri lorukalenterin lisäksi. Tarinoissa käsitellään esimerkiksi kiltteyttä ja tuhmuutta. Mutta myös niin, että eräskin karhu toivoo kultaista kelkkaa, joka selvästi tarinassa viitataan liialliseksi toiveeksi, mutta annas ollakaan, kun karhu on vaan niin kiltti, ettei joulupukin auta kuin tuhlata kaikki kultaväri yhteen kelkkaan. Onneksi hopeaväriä löytyy muiden lahjoihin...!Joulu alkaa olla yllättävän lähellä. Meillä joulunvalmistelu on ollut varsin verkkaista: pientä askartelua (jatkuvan sairastelun lomassa), yksittäinen innostuminen keittiön siivoamisesta (joka jäi kesken), jouluverhojen silitystä ja ripustusta (ja huomaamista että ihan hyvin olisivat voineet olla silittämättäkin, rypyssä ovat, aivan kuten sinä vuonna kun kuopukseni syntyi ja ripustin ne mielenosoituksellisesti ilman silitystä!- mutta tällä kertaa silittäminen oli yksi höperö jouluriitti minulle!). Tänä vuonna ei meillä joulua todellakaan vietetä kaapeissa, sillä niihin ei mahdu- niin sekaiset ne on. Pieni valkea häivähdys tekisi ihmeitä ulkoiluintoon, jota toki vapaapäivinä toivoisi runsaammin tekevän, mutta eiköhän kynttilänvalo, kuusentuoksu ja lasten kriiseilevä into tuo joulufiilistä, kuten aina ennenkin...Millaisia joulukirjoja teillä luetaan? Onko teillä mitään perinnekirjoja joulun odotukseen? Tämä Scarryn kirja kyllä voisi olla yksi sellainen, en vain tiedä onko näitä enää myynnissä. Entä millaisia jouluvalmisteluja siellä on tehty? Ei kai ilmassa ole jouluströsseliä?


"On joulu ja lunta ei ollenkaan!
huutaa metsän eläimet riemuissaan.
On hauskaa kulkea metsämailla,
kun yksikään ei ole ruokaa vailla."

- Kathryn B. Jackson ja Richard Scarry: Eläinten joulu

8 kommenttia:

 1. Me haettiin eilen kuusi, ja tänään päästään koristelemaan se. Joulutunnelmaa vaikka väkisin! Kovasti ollaan askarreltu ja laulettu joululauluja, mutta itsellä ei meinaa millään tuntua joululta.
  Lasten suosikki (nyt kun Tatun ja Patun joulu on luettu puhki) on kirjaston poistokärrystä löytynyt vanha Mauri Kunnaksen Joulupukki. Itse en siitä niin lämpene, mutta varsinkin kaksivuotias voisi selata sitä loputtomiin. Tänään ajattelin "antaa lahjaksi" lapsille arvosteltavana olevan Lumiukko ja lumikoira -kirjan, niin saadaan vähän vaihtelua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on kans ajatuksissa hakea kuusi jo vkoloppuna, että ehtii nauttia siitä ihan kunnolla. No, viikon. Ei se joulumieli enää aikuisena ole samanlainen kuin pienenä, ehkä sitä myös nostalgisoi oudosti.
   Meillä soi Kunnaksen Joulupukki nytkin äänikirjana :D. En ole lukenut!

   Poista
 2. Niin ja meillä jouluperinnekirja on sinänsä vähän lattea ja lyhytkin Pupen joulu (onkohan oikea nimi) -kirja, sellainen pahvinen pupenmuotoinen. Perinne siitä on tullut varsinkin siksi, että yhdellä aukeamalla kaverit käyvät Pupen ovella laulamassa joululauluja, ja siinä kohtaa mekin laulamme aina kuusen kotiin tuoda saamme, fa la la laa la la la laa.... Kuulostaa tooodella kornilta näin kerrottuna, mutta kuopus oli varsinkin yksivuotiaana aivan innoissaan tästä, ja kaivoi sen lauluaukeaman jatkuvasti esille. Laulava kirja Vantaan malliin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haah, meillä on tuo samainen klassikko. Ostin sen heti ensimmäiseksi jouluksi esikoiselleni ja luimme sitä tietenkin sylikkäin, siitä on kuvakin :). Laulukohdassa laulan usein sen joululaulun mikä päähän pälkähtää. PItääkin lukaista kirja taas ennen joulua, sitä ei olla vielä luettu. Loppujen lopuksi ulospäin kerrottuna aika monet inside jutut on kohtuu kornia ja typeriä, kun se juttu tulee siitä tunnelmasta ja tekijöistä missä se luodaan, vaikea selittää ulkopuolisille. Siks just hyviä, ihan omia juttuja.
   Kiitos kovasti kommenteistasi!! Sori viive, puhelimessani on joku ärsyttävä asetus tullut, että pyytää kirjautumista joka kerta kun yritän kommentoida, joten tämä kommentoiminen näköjään nyt hidastuu, mikäli en saa asiaan muutosta, grr.

   Poista
 3. Olen kerännyt vuosien varrella erilaisia joulukirjoja ja nautin oikein tosissaan niiden ja joululehtien lukemisesta ja pläräämisestä aina joulukuussa :) Tuo eläinten joulu näyttää eri sympaattiselta. Kiva
  että esittelit sen !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. MInullakin on keräytynyt jo joitakin, ja joitakin olen laittanut eteenpäin. Vain just hyvät voi jäädä :)! Onhan satujen maailmassa jotain symppistä, joka tuo joulumieltä lähemmäs meille paatuneille aikuisillekin :). Kiitos Rita!!

   Poista
 4. Eksyin pitkästä aikaa tänne. Jep, löytyy kirjakaupasta. Lapsi sai tämän joululahjaksi mummilta. :) Kiva, että kiva, vielä ei olla luettu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai löytyi vielä kaupastakin, eli on myynyt ilmeisen hyvin vieläkin, kun painoksia vielä tehdään. Pitääpä tsekkailla, voisi löytyä nyt jo aleista. Kiitti vinkistä :) ja eksy toistekin :)!

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!