keskiviikko 23. joulukuuta 2015

Pallopää palloilee

Nappasin kirjaston uutuushyllystä Mikko Saaraisen sarjakuvamaisen ja sangen kutsuvan lastenkirjan Pallopää palloilee (Kustannusosakeyhtiö Sammakko, 2014), sillä kansi lupasi hyvää. Sekä kirjan nimi, kaikessa yksinkertaisuudessaan! Pikkuisen selailin kuitenkin etukäteen, jotta kirja oli tullut oikealle osastolle, ja olihan se.


Tässä kirjassa Pallopää siis todellakin palloilee pitkin poikin maailmaa, tai maailmankaikkeutta. Oikeastaan muuta tässä ei tehdäkään, Pallopää vaan liitelee kaverinsa Tirppa-linnun kanssa kamera mukanaan. Kaverukset käyvät piknikillä olevan karhuperheen luona, merirosvolaivassa, veden alla, kilpa-autoajoissa, kaupungissa, viidakossa, vuoristossa ja avaruudessa! Lopulta kaverukset palaavat kotiin ja alkavat nukkumaan.


Kun lopetin kirjan, kysyin lapsilta oliko hyvä? En ollut vastauksesta lainkaan varma, koska oikeastaanhan kirjassa ei ole selvää juonta. On vaikka tyyppejä jotka käyvät eri paikoissa. Kirja on myös hyvin, hyvin visuaalinen ja laadukasta sarjakuvamaista katseltavaa riittää. Kirjan selkeä kuvitus on humoristinen mutta ehkä teksti voisi olla samalla lailla hieman kikkailevampi. Tekstin tasaisuus jäikin minua mietityttämään pitivätkö lapseni kirjasta, josta itsekin olin aluksi hieman hymyilevän hämmentynyt! "Jooo!" lapseni hihkaisivat. Hymyilyni jatkui.


Kirsi Kunnas on maamme selkein nonsensen puolesta puhuja. Olikin loistavaa löytää tälläinen Pallopää palloilemassa tässä meidän aikakaudessamme, jossa taas opettavaiset kirjat ovat suuressa huudossa. Lasten maailma, leikkien ja mielikuvitusten täyttämä elämä ei taatusti ole suoraviivaista ja selkeää, se on lähes nonsenseä. Leikissä kaikki on mahdollista ja se on vapauttavaa. Mikko Saarainen muistuttaa meitä aikuisiakin tuosta mielikuvituksen vapauttavasta maailmasta, jossa millään ei tarvitse olla sen kummempaa tarkoitusta ja se riittää! Loistava kirjastolöytö! Ostan omaksin(ja yhden kaveriperheelle) jos tulee vastaan. Ja toivottavasti Mikko Saarainen jatkaa lastenkirjapuolella, tai tekee vaikka lapsille kotimaista sarjakuvaa...Muistakaahan antaa jouluaikana mielikuvitukselle ja höpötykselle siivet! Katsellaan lasten leikkejä ja yritetään oppia niistä. Uskaltaisikohan itsekin leikin höperrykseen mukaan, edes hetkeksi...? No ainakin joulupukin tulee sitä jouluna tehdä ;).


"Kilpa-autojen pärinä on korvia huumaava, kun koirien sekarotuluokan kilpa-ajot ovat käynnissä. "Tästäpä saan vauhdikkaan kuvan", ajattelee Pallopää.
"Hau! Hau! Hanaa!" kannustavat katsomon koirat."

- Mikko Saarainen: Pallopää palloilee

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!