maanantai 21. joulukuuta 2015

Karoliina ja nokkela Neema

Tuula Kallioniemen kirjoittama Karoliina -kirjasarja taitaa nyt olla meillä kokonaan koluttuna. Kirjasarjaa vauhdittaa Marika Maijalan loistava kuvitus. Viimeisimpänä Karoliina -kirjanamme luimme viime viikolla Karoliina ja nokkela Neema -kirjan, jossa Karoliinan luokalle tulee tummaihoinen tyttö (musta, kuten Kallioniemi kirjoittaa), Neema, joka laittaa luokan sekaisin olemalla erilaisessa suomalaisuudessaan niin sangen mielenkiintoinen.


Oikeastaan kirja kertoo paljolti kaveruudesta. Ihan kiusallista ajatella miten jo pienestä lapset osaavat juonitella kaverisuhteitaan toistensa kanssa. Karoliinan kirjassa asiat ovat kuitenkin esitetty mukavassa hengessä. Vaikka Neema sekoittaakin tyttöjen kaverisuhteita ja pistää poikien päät vähän sekaisin, niin silti kullekin riittää loppujen lopuksi kaveria, vaikka kaikki haluaisivatkin olla just Neeman kanssa. Neema itsessään vaikuttaa tosi solidaariselta tytltä, joka ei ollenkaan lähde bestisjuttuihin mukaan, vaan kutsuu koko luokan pihalleen leikkimään ja kukin tytöistä saa käydä vuorotellen yökylässäkin. Neema ei tunnu ottautuvan juonitteluihin, vaikka sitä hänelle tarjotaankin. Se on mukavaa luettavaa!


Kallioniemen kirja on taasen hauska ja menevä. Yhdessä kohtaa Karoliina kuvittelee ajatuksissaan, että käy ryöstämässä kaupasta karkkia ja joutuu kiinni! Ilmeisesti tämä hauskasti kirjoitettu kauhukuva oli lapsistani kuitenkin liikaa, ja luultavasti itsekin eläydyin liian paljon, koska minua pyydettiin vaihtamaan kirjaa. Jatkoin silti sinnikäästi eteenpäin ja yritin jutella asiasta, että se oli vain Karoliinan mielikuvitusta, ei totta. Toinen rohkea kohta kirjassa on, kun Karoliina lipsauttaa suustaan kinuski -sanan vahingossa kutsuessaan Lin:iä, joka on aasialaistaustainen. Lapset eivät varmaan tietoisesti tajuakaan, miten jotkut aikuisten käyttämät sanat ovat epäasiallisia, mutta sanan käyttö aiheuttaa Karoliinan kaverien keskuudessa epämiellyttävän tunteen ja kamalan häpeän Karoliinassa...


Nyt sitä sitten vain odotetaan, että Tuula Kallioniemi kirjoittaisi lisää Karoliinoja. Tai sitten luetaan näitä uudestaan, kuten lapseni jo vähän ehdotti...


"Kätet ylös, olet pitätetty!
Karoliinan mielikuvat ryöstäytyvät omille teilleen. Hän näkee itsensä vankilassa kaltereiden takana. Äiti nyyhkii kotona. Isä leipoo kakkua, jonka sisään piilottaa viilan."

- Tuula Kallioniemi: Karoliina ja nokkela Neema (Otava, 2013, kirjastolaina)

2 kommenttia:

  1. Nappasin kesällä kirppikseltä mukaan pinon näitä Karoliinoja, kun olin lukenut jonkun postauksesi jostain edellisestä sarjan kirjasta. Meillä sitten siis puolestaan odotellaan lukijoiden kasvamista Karoliina-ikään.

    VastaaPoista
  2. Voi mikä aarrepino! Toivottavasti tykkäätte, me kyllä ollaan tykätty kovasti :)! Kiitos kun kommentoit!

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!