tiistai 1. joulukuuta 2015

Joulukalenterikirja

Niinpä se vain tänäkin vuonna marraskuu vaihtui joulukuuhun ja alkaa toisille piinaava, toisille herkän hämyisä joulun odotus. Nyt on aika napata lasten joulukirjat esille, viritellä joululaulut suuhun sopivaksi ja leipoa ensimmäiset jouluntuoksut!


Tänä vuonna meillä luetaan myös lorukirjaa joulukalenteriksi. Tuula Korolaisen Ihan täysi tonttu! (Lasten Keskus, 2015) kokoaa 25 kotimaista joululorua samaan kirjaan ja on siis todellakin tarkoitettu lorulliseksi joulukalenteriksi. Kirjan lorutteluista vastaa Tuula Korolaisen lisäksi Pia Perkiö, Kaija Pispa, Jukka Parkkinen, Annika Sandelin (suom. Tuula Korolainen), Eppu Nuotio, Jukka Itkonen ja Hannele Huovi. Kirjan on kuvittanut herkkyyden mestari Virpi Penna. Pennan kuvitus on pastellisen kaunista ja pyöreäsilmäiset ihmis- ja tonttuhahmot hymyileviä ja hyvää tuulta tuottavia. Kuvissa ääriviivat ovat hentoja, tämä tyyli on aina hämännyt minua ja katson aluksi, että painojälki on jäänyt vajaaksi. Pennan kuvitus myötäilee joulunhehkeiden runojen mukaisesti. Kuvituksessa ja sen hahmoissa on mukavaa variaatiota sekä reilummasta huumorista tykkääville että herkemmistä ja kauniimmista seikoista hurmaantuville katselijoille. 


Myös runoista löytyy sekä rennompaa poljentaa että lyyrisempää soljumista. Uskonnollisuutta sivutaan muun muassa Jukka Itkosen runossa luukussa 23, jossa "kuusen oksassa roikkuu Raamatun ankara omena." . Luukussa 24 Kaija Pispan runossa kuvataan Jeeseksen syntymää. Luukussa on Pispan runolle vaihtoehtoisesti, tai sen rinnalla, myös Hannele Huovin Jouluyö -runo. 

Kalenteri alkaa tonttupuuhia kuvaamalla, kuten Kaija Pispan hauskassa Tonttututkinto -lorussa, jossa kerrotaan tonttujen opiskeluista ennen joulua. Ilmeisesti myös tonttukoulussa voi saada niin sanotut reput, mutta sekin nähdään positiivisesti:


"Tentin jälkeen pajalle hommiin,
paitsi jos koe meni pommiin,
on paikka lahjaromuttamolla.
Sielläkin on ihan jees poks olla.
Saa pilalle menneitä lahjoja tonkia
ja pahaita paloja esiin onkia
ja rakentaa mitä huvittaa."


Kirjassa huomioidaan myös joulun odotukseen liittyvät merkkipäivät, eli Suomen itsenäisyyspäivä ja Lucian päivä. Tuula Korolainen, Riitta Tulusto ja Maija Hurme saivat vasta tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon viime vuonna ilmestyneestä Lasten omasta vuosikirjasta. Ihan täysi tonttu jatkaa siis näillä osin samaa kulttuurikasvatusta. 


Tonttulorut jatkuvat ja samalla seikkaillaan vaikka vähän metsässä ja lypsyllä. Jukka Parkkinen leikittelee kaksoismerkityksellisillä sanoilla, kuten runossa Jouluruokia:


"Jänis tuolla illan suussa
pajunkuorta vyöttää.
Se kun aikoo joulukuussa
pajunköyttä syöttää."


Ja Onttu-tontun hevosten lypsyä kuvaillaan näin runossa Tonttu lypsyllä:


"Lisäksi on syynä sekin,
että onhan Onttu
oikeastaan perin juurin
ihan täysi tonttu."Joulua valmistellaan herkkuja leipomalla Tuula Korolaisen Minä olen taikinaa -runossa, hauskasti piparien näkökulmaa kuvailemalla:

"Apua! Nytkö joudutaan
kuumaan uuniin paistumaan?
Kuinkahan tummia meistä tulee?"

Eppu Nuotio lohduttaa kiireisiä joulustressaajia muistuttaen hellyyttävästi mikä on tärkeintä runossaan Perhejoulu:

"Otetaan laulu.
Otetaan hyasintin tuoksu.
Otetaan kulkunen ja kilisytetään sitä.
Otetaan kirja ja kullat kainaloon.
Otetaan valokuva."

Tähän loruun on lastenkirjablogistin hyvä lopetella ja toivottaa kaikille mukavia yhteisiä hetkiä kunkin joulukalenterin ääressä. Sulakoon suklaa suussanne makiasti.


Myös Sinisellä keskitiellä julkaistiin lorullinen joulukalenteri vuonna 2013, jossa tekijänoikeussyistä riimiteltiin ja leikiteltiin vanhoilla tutuilla loruilla. Millainen joulukalenteri teillä tänä vuonna on?


"Jo näkyy sormet
luukun reunassa...
Hei, hetki vielä -
nyt saa avata!"

- Tuula Korolainen: Saa avata!

4 kommenttia:

 1. Mainion oloinen kirja! Luin juuri ajatuksen runosta päivässä, miksei siis jouluruno päivässä. Hauska ja reipas kuvituskin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on lorukalenteri auki. Lapset onneksi muistuttivat, että vaan yhden saa lukea! :)

   Poista
 2. Juuri luimme ensimmäisen runon, ja esikoinen meinasi kuin varkain kääntää jo seuraavallekin sivulle. :D

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!