perjantai 6. marraskuuta 2015

Puluboin ja Ponin tsompikirja

"Tämä on hyvin syvällinen kilja! Tämä on kuntokilja! 
Täysin väkivallaton ja saasteeton kilja! Lauhan kilja!"


Ettäs tiedätte. Että töttölöö vaan, Puluboin ja Ponin odotettu uutuus on nyt saatavilla! On ollut jo pari viikkoa, kuten myös meillä luettuna (Otava, 2015, saatu kustantajalta). Teki tiukkaa, etten sännännyt kirjoittamaan tästä heti kun a. saimme kirjan ennen viikonloppua ja b. luimme sen viikonlopun aikana, ahmimalla. Ei, odotin kiltisti, että saan kirjoitettua muita lukemiamme "bloggausjärjestyksessä" ja nyt pääsin kirjoittamaan tästä.


Mutta mitäs uudessa Puluboissa tapahtuukaan? Veera Salmen luottotyyliin kirja on sangen hauska, reipasotteinen, välin riehakas- ja samalla täyttä tavaraa. Uudessa Puluboissa nimittäin käsitellään kauheita juttuja, myös kuolemaa. Puluboin Pulufon T2000 joutuu saattohoitoon ja kuolee. Samaan aikaan (kuten muissakin Puluboi tarinoissa, sama aihepiiri toistuu myös "rinnakkaisesti" Ponin elämässä) Ponin Lempi-mummi on vakavasti sairas ja kuolemastakin jo puhutaan. Puluboinkin terveydestä huolehditaan ja se joutuu kuntokuurille vaimonsa ohjaamana, sillä onhan Pulujenkin trendikästä jumpata ja zumpata ja tleenata- ja osallistua Tolipulumalatooniin!


Ja sitten ne tsompit. Ja vähän pimeyttäkin kirjassa on. Paljastetaan vähän, että Puluboi kuulee kummallista rapinaa, joka muistuttaa häntä zombeista. Jo ajatuskin zombeista on niin kammottava, että Puluboi ottaa hatkat koko kirjasta! Vain palatakseen takaisin... Mutta uskokaa, tsompiasiakin selviää ja muut pimeydet, sillä usein asioilla on looginen selitys, jos uskaltaa kohdata pelkonsa ja: "STOP tutina ja tälinä!".


Emmi Jormalaisen kuvitus kulkee mukavasti osana tarinaa ja kuvia pitää tutkia, sillä ihan kaikkea ei voi ymmärtää tarinasta. Tykkään kovasti Jormalaisen kuvituksesta ja se sopii Salmen tarinaan kuin nappi nenänpäähän. Ihmettelin sitä, ettei kuvittajan nimeä ollut aiemman mukaisesti kirjan etukannessa, vaan se löytyi vasta takakannesta ja sisäsivulta. *edit Ja löytyypä se kannestakin, kuten tarkkavaisempi kommentoija oli huomannut :)!


Muistelin juuri esikoiseni kanssa tuossa Puluboin tarinaa ja hän muisti sen paljon tarkemmin kuin minä. Luimme pari kohtaa uudestaan ja nauroimme makeasti. Sanoin, että voisipa lukea tämän kyllä uudestaan, johon lapseni että lue vaan vaikka heti! Että semmoista. Loistava Puluboi-kirja taas kerran. Ah!


"Tsompi on valmaan pohjimmiltaan helkkä tyyppi. Luulen että sillä on ihan tavallinen koti ja siellä on kukkasia kasvamassa ja tsompi hoitaa niitä, ja sillä on joulukalentelikin, jos on joulu. Tsompi ei koskaan koskaan milloinkaan avaa luukkuja etukäteen! Että siinä mielessä tsompi on kyllä kiva kaveli."

- Veera Salmi ja Emmi Jormalainen: Puluboin ja Ponin tsompikirja

10 kommenttia:

 1. Puluboit ovat hauskoja, mutta metkan kielensä takia vähän työläitä luettavia. Meillä kun nuo lapset ovat isompia, he voisivat lukea itsekin, mutta Puluboit ovat ehdottomasti ääneenluettavaa kirjallisuutta.
  Ja pahus vieköön, se kieli jää päälle.
  Että telve moi ja moljens!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Telve ja moljens vaan sinnekin :D! Nämä on kyllä oikeita perhekirjoja ja itselläni kieli sujahtaa nopeasti sujuvaksi. Tämäkin kilja ahmittiin ennätystahtiin! Lähes zumbaten!

   Poista
 2. Meillä tämä odottaa lukuvuorossa, ja mua vähän pelottaa: aiemmat puluboit ovat saaneet aikaan niin mahdotonta vallattomuutta ja kikatusta esikoisessa, että ainakaan iltasatuina niitä ei voi lukea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :DDD!
   Luimme suosiolla päiväkirjana, koska ei voi lopettaa!

   Poista
 3. Mahtavaa että uusi osa on ilmestynyt. Aiemmat onkin jo moneen kertaan luettu ja nautittu. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sama juttu! Tänkin voisi lukea oikeasti jo itse heti uudestaan!
   Joko Mauri on teille tuttu? Suosittelen!!!

   Poista
 4. Onhan Emmi Jormalaisen nimi etukannessa mutta vähän piilossa :)

  VastaaPoista
 5. Me saatiin kirja just loppuun. Ihan mahtava! Hauska ja syvällinen. Tsompiliini on meidän perheen uusi lellittelynimi. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauska kuulla :)! Tsompiliini on loistava sana! Lukekaapa Mauri kans- halihali!!

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!