lauantai 21. marraskuuta 2015

Minä itse -pelikortit

Välilä pitää hullutella ja kokeilla vähän muutakin kuin lastenkirjallisuuden esittelyä. Olen melko innokas lasten pelien kannattaja ja siksi koluan uudet pelihyllyt melko säännöllisesti läpi, parhaimpia etsien. Onneksi laadukkaat pelit ovat usein sellaisia, jotka voi kierrättää tai lahjoittaa hyvin helposti toisten lasten käyttöön, kun ne omille käyvät jo liian tutuiksi tai helpoiksi.


Sainpa siis Oppi ja Ilo kustannukselta Minä itse -laatikon, joka sisältää 100 kysymystä. Olin jo alustavasti tiiraillut boksia kaupassa, mutten päässyt pläräämään sisältöä. Niinpä tutustuimme tähän boksiin 3-vuotiaan lapseni kanssa, sairaspäivän iloksi. Boksissa on neljä eri korttipinkkaa: leikkiaika, lähdetään retkelle, maatilan eläimet sekä tunteet ja kaverit. Kysymyskorteissa on kahden vaihtoehdon kysymyksiä. Yllä lukee kysymys (joka liittyy yllä olevaan kuvaan) ja alla on kaksi kuvallista vaihtoehtoa, jolle on kummallekin oma reikänsä, johon lapsi voi sormensa pujottaa. Kun kortin kääntää, voi nähdä onko sormi oikean vastauksen, eli Yrre-oravan, kohdalla.


Korteilla tutustutaan eläinten ääniin, samankaltaisuuksiin, väreihin ja perustunteisiin. Korteissa on myös hahmotustehtäviä ja lisäksi vähän päättelyä vaativampia kysymyksiä. Kortit on itse asiassa aika kivat ja soveltuvat mielestäni mukavasti yhdeksi "koritehtäväksi"/yhteispeliksi varhaiskasvatuksen kenttään, eli lapsen kaikkiin kasvu- ja oppiympäristöihin. Korttien tekeminen vaatii aikuisen mukana oloa. Lapselta ei vaadita edes puhetta, vaan osoitus riittää. Toki aktiivisempi aikuinen voi tehdä korttiin liittyviä lisäkysymyksiä.


Oma kolmevuotiaani tykkäsi tehdä kortit samalla istumalla läpi. Ne olivat hänelle melko helppoja. Sormitekniikkaa käytti tällä kertaa äiti, joten reikäidea lapsen kohdalta jäi avoimeksi. Peli toi mieleeni Oppi ja Ilo -kustannuksen älypuhelinpelin Osaan itse värit, jossa oli hyvin samanlaisia tehtäviä. Huomasinpa toistavani samalla äänellä "Oikein!", kuten Yrre orava tuossa pelissä!Tehtäväpaketin mukaan kysymykset ovat suunnattu 2-3 -vuotiaalle. Nämä voisi olla aika mukavia myös vähäpuheisten lasten kanssa, koska tehtävissä ei tarvitse puhua mutta lapsi voi tuoda taitojaan kuvia osoittamalla esille. Samalla tulee aikuisen nimettyä erilaisia asioita ääneen, joka tukee kielen kehitystä. Ja yhdessä pelaaminen, se on aina hyvä juttu. Pelithän on mukavaa yhdessäolon viettoa mutta samalla tosi kehittäviä esim. keskittymisen ja pettymyksen siedon harjoittelussa. Joten ostetaanpa joululahjaksi kunnon lautapelejä eikä vaan niitä tietsikkajuttuja!


"Puusta kuuluu kraak, kraak.
Mikä siellä mahtaa kraakkua?"

- Oppi ja ilo: Minä itse 100 hauskaa kysymystä

4 kommenttia:

 1. Voi hurja miten hieno idea ja toteutus ! En ollut koskaan kuullutkaan Oppi ja Ilo kustannuksesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oppi ja Ilolta tulee paljon tehtäväkirjoja ja kaikenlaista opettavaista materiaalia, kuten pelejä. Varmaan ihan hyvää matskua muuten suomi vieraana kielenä -opetukseenkin :).

   Poista
 2. Ihan hauskan kuuloiset kortit! Meillä kuopus on harvojen sanojen mies, joten nämä voisivat hänen kanssaan olla tosi hyvät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotenkin tuli het mieleen et harvempi sanaiset miehet ja naiset vois tykätä näistä :)! Ihan mukavat kortit kyllä.

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!