keskiviikko 18. marraskuuta 2015

Linnunmaitoa kainalokanoille

Johanna Venhon loruilema Linnunmaitoa kainalokanoille on saanut arvoisensa kauniin kuvituksen Marjo Nygårdilta (Lasten Keskus, 2015, saatu kustantajalta). Minusta on mukava lukea ja tutustua erilaisiin lastenkirjojen antiin ja myös lastenrunot ovat yksi alue. Harmikseni huomaan, että runokirjat ovat kuitenkin niitä, jotka jäävät arkiluvussa vähemmälle ja joudun ihan muistuttelemaan itseäni lorujen tärkeydestä. Loruttelen arjessani liian vähän, miksi?


Lastenrunokirjoissa on itselleni ja lapsilleni tosi tärkeää löytää oikea genre. Lukijani varmasti tietävät, että meillä on se pääasiallisin hitti on osuva huumori ja rentous. Ja samalla runo voi myös koskettaa ja tuumauttaa, mutta toki se niin on, ettei arkipäivän hulinan ja väsymisen jälkeen toivo lukevansa lasten kanssa itkuvirsiä, vaan jotain joka voimauttaa.Johanna Venhon runot osuvat minulle yllättävän hyvin. Ne ovat pituudeltaan juuri hyviä, sellaisia luettavan pituisia. Niissä on myös hyvä tunnelma ja tärkein kaikista: ne riimittelevät omaan suuhuni sopivasti. Venhon runoissa on haaveilevuutta, jota ehkä Nygårdin unimainen kuvitus vahvistaa. Vaikka usea loru nousee arjesta, on mukana myös sopivasti hitunen outoutta. Huumori on lempeää. Runot ovat myös vahvasti elämän puolella: äidin sylissä on hyvä ja turvallinen olo, koulusta löytyy varppina kaveri, osaan kun uskallan, jaksan kun pinnistän. Venhon runoja lukiessa tulee hyvä ja lämmin olo.


Marjo Nygårdin kuvitus on voimakas. Se kilpailee runojen kanssa. Kuvat ovat värikkäitä, haaveilevia, kujeilevia, välillä hyvin varmaa lastenkirjakuvitusta ja toisella sivulla haastavampaa, kuin varttuneemmalle tehtyä. Jokaiselle jotakin. Maalauksia runojen rinnalla. Kokonaisuus on koko perheelle suunnattu taiteellinen kokemus, laadukkaalla lapsen tasoisella maulla.


"On kynttilän loistetta, uunissa valo,
äiti kysyy: miten meni koulussa,
pöydällä piparkakkutalo,
teetä ja hunajaa mukissa."

- Johanna Venho ja Marjo Nygård: Linnunmaitoa kainalokanoille

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!