perjantai 27. marraskuuta 2015

Lasten oma taidekirja

Kansallisgallerian työryhmä Eija Aarnio, Mari Alijoki, Anna Luhtala, Anja Olavinen ja Ira Westergård ovat koonneet loistavan Lasten oman taidekirjan (Tammi, 2015, saatu kustantajalta). Graafisesta suunnittelusta vastaa Riikka Turkulainen.


Kirjassa on 111 kuvaa kansallisgallerian kokoelmiin kuuluvista taideteoksista. Taideteokset ovat Ateneumin, Kiasman ja Sinebrychoffin taidemuseoiden kokoelmista. Suurin osa taideteoksista ovat maalauksia mutta mukana on myös esimerkiksi Kiasmasta tutut värikkäät polyesterinauhat (Jacob Dahlgren, 2009), graniitista ja metallista tehty matkalaukku (Gediminas Urbonas, 1988) ja vaikkapa pajunkissoista tehdyt kengät (Anni Rapinoja, 2005-2011).


Kirja koostuu kymmenestä eri teemasta, kuten Juhlan pyörteissä, Leikkejä väreillä ja muodoilla ja Syömään! Jokainen teos on esitelty kokonaisuudessaan kirjan vasemmalla sivulla, jonka alla on myös teokseen liittyvät oleelliset tiedot. Ei muuta! Ja aukeaman oikealla puolen on tarkennettu kuva osasta taideteosta. Meille tämä tiesi piiloleikkiä. Etsi oikealla oleva kohta taideteoksen kokonaisuudesta- Löytyi!No ensinnäkin minusta itsestäni on ihana katsella osin tuttujakin teoksia kirjan muodossa. Aluksi hieman harmitti, että koko teos on aika pienenä vasemmalla mutta totuin siihen äkkiä. Kirjassa on tosiaan 111 taideteosta, joten mielestäni se sopii parhaiten sellaisena "kahvipöytäkirjana", eli kirjaa selaillaan aina silloin tällöin yhdessä tai yksin. Taide tulee tutuksi arjen lomassa, sen äärellä voi rentoutua ja tuumailla silloin kun siltä tuntuu. Kouluissa ja varhaiskasvatuksessa tällaisten kirjojen tulisi olla ehdottomasti osana arkista taidekasvatusta.


Toivottavasti kirja myös madaltaa lapsiperheiden menoa itse museoihin. Kirjan kuviahan voi bongata museossa "livenä". Taidemuseot saattavat olla lapsista välin uuvuttavia mutta nykyisin näyttelyissä on välin mukavasikin huomioitu myös nuoremmat taiteen nauttijat pienin tehtävin ja asetelmin. Parasta itselleni olisi kun pääsisi käymään museossa useasti ja vain tiettyyn osaan keskittyen. Silloin lapsi saattaisi jaksaa kokemuksensa parhaiten? Valitettavasti ainakin tämä äiti on vaan niin ahne, että sen kerran kun museoon asti päästään, pitää rohmuta kaikki samalla!


Pitäisikin taas lähteä lasten kanssa taidemuseoon. Kotiäitinä sitä tuli harrastettua enemmän kuin nyt töissä käyvänä. Mutta usein pakkaspäivät ovat olleet itselleni innokkeena ja muistutuksena mennä museoon, että jospa sitten viimeistään helmikuussa? Missä museossa te olette viimeksi käyneet? Onko teillä lempi(taide)museota? Joko olette tutustuneet tähän kirjaan? Vaikuttaako kiinnostavalta?


"Mitä muuta mielenkiintoista voi löytää, kun katsoo oikein tarkasti?"

- Lasten oma taidekirja

8 kommenttia:

 1. Ihailin tätä kirjamessuilla ja mieton jo silloin, että pitäisi hankkia opetuskäyttöön! Tämä kirja voisi tosiaan olla hivenen isompi, jolloin koko taideteos olisi syurempi ja yksityiskohtakuvakin saisi ympärilleen ilmavat kehykset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toisaalta pienempää kirjaa on helpompi kantaa käsissään! Kannattaa kokeilla :)!

   Poista
 2. Kiitos vinkistä, tämän kirjan haluan meidän hyllyyn! Tämä voisi olla hyvin sellainen kirja, jota tulee otettua hyllystä parin kuukauden välein, selailtua yhdessä, ja josta riittää katseltavaa moneksi vuodeksi eteenpäin - siis juuri jotain, mitä haluaa itse omistaa eikä vain lainata kirjastosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajattelen itse ihan samoin! Kirja jonka tarve tulee aika ajoin ja silloin sen on hyvä olla lähellä :)!

   Poista
 3. Meillä on aarteena Ateneumin tosi vanha Eero-kirja (missä siis on silloinen Julia Vuoren piirtämä Eero-maskotti) missä käydään läpi klassikkoteoksia. Ihan suosikki, ollut jo mulla lapsena :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, tuota en tiedäkään. Ihanalta kuulostaa, että ollut jo sinulla lapsena :)!

   Poista
  2. Mullakin oli se nuorena, mutta missä lie nyt! Sitten on olemassa myös Babar-sarjassa taidemuseokirja, jota olen pari kertaa ehdotellut kirjastossa lainaan, mutta lapset eivät ole syttyneet. Ehkä se vaan joku kerta otetaan mukaan.
   Mulla tuorein taidemuseokokemus lapsen kanssa on esikoisen äitiysloma-/hoitovapaa-ajan lopulta, jolloin tuli hätäinen tarve tankata taidetta. Silloin taapero pääsi mm. Helene Schjerfbeckin näyttelyyn ja Designmuseoon. Sittemmin museovalinnat ovat olleet vähän menevämpiä – tutuiksi ovat tulleet lähinnä ratikka- ja junamuseot.

   Poista
  3. Tuo Babar oli muistaakseni aika kiva! Pitääpä lainata kun sattuu kohdalle...
   Heh, museot vaihtuu ajan myötä :D. Taitaa meilläkin olla seukki luonnontieteellinen... Pitääkin tsekata lähitarjonta!

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!