tiistai 10. marraskuuta 2015

Hetki lyö, Risto Räppääjä!

Hetki on tosiaan lyönyt Risto Räppääjän rantautumiselle kotitaloomme, sillä lapsemme ovat innostuneet nyt hoitopaikkojensa kautta Risto Räppääjästä. Ajattelin jo oman osani lukeneeni näitä kirjoja mutta ilmeisesti uusi kierros on vielä tehtävä. Olen aikoinaan nuorena lukenut näitä koululaisille ääneen, joten paluu Riston rummutukseen oli aika hassua.


Sinikka Nopolan ja Tiina Nopolan kirjoittamat Risto Räppääjä -kirjat ovat melkoinen hittituote. Onhan tuosta elokuvaakin ja kaikkea. Näissä alkupään kirjoissa kuvitus oli Sami Toivosen ja Aino Havukaisen ja sittemmin kuvituksesta on vastannut Christel Rönns. Minulle true-RR-kuvitus on tuo alkuperäinen ja vaikka pidän kovasti Rönnsin kuvituksesta, on minulle Risto pallopää kuten Tatu ja Patukin! 


Oli tosiaan jännä tilanne lukea Riston menoa toistamiseen. Muistelin kirjan paljon menevämmäksi ja oikeastaan olin jopa hämmästynyt miten vähän Hetki lyö, Risto Räppääjä kirjassa tapahtuukaan. Risto ja Rauha saa postiluukustaan valituskirjeita ja tutustuu naapuristoon. Lapsistani tarina oli kuitenkin mukava ja he jaksoivat kuunnella sen nyt (kokeilimme vuosi sitten viimeksi) hyvin. Kaikkein mieluisimpia ovat Riston räppäykset, joista kyllä itsekin tykkäsin. Myös kuvitus on minusta suuressa roolissa.

Mietin kirjaa lukiessani, että olenkohan minä altistunut melko villille menolle, kun toivon lastenkirjoihinkin menoa. Jo on. Vaikka samaan aikaan ajattelen, että on hyvä pysähtyä ja rauhoittua. Riston seuraan oli mukava palata mutta voisin oikeastaan lukea seuraavan Ristomme ihan uutuuspäästä ja vähän vertailla miten Risto -kirjat ovat muuttuneet.


Ja ei huolta, lapsemme kyllä kuuntelevat kaikki Ristot läpi, sillä meillä on ollut äänisatuina lainassa jo varmaan viisi Ristoa...! Minä saan sitten kuulla jälkeenpäin kaikki parhaat räpit ulkoa opeteltuina!

Tässä samalla kiittelen kovasti kaikista tunnustuksista mitä olen saanut! Pahoittelen, etten ehdi niihin  vastata. Aikani koneen ääressä on rajallinen. Mutta tässä lukijoille linkkeinä lastenkirjablogeja: Luettua elämää Elinan blogi on yksi ensimmäisistä kirjablogeista joita aloin seuraamaan <3!, Kirjaäidin blogin on hauskaa ja mukavaa luettavaa Lastenkirjapino ja uutuusblogi Merin Tänään on kaunis päivä.

Täytynee sanoa, että Finladia Junior -palkintoehdokkaat olivat tänä vuonna minua miellyttäviä. Tässäpä vielä linkit blogissani esiteltyihin ehdokkaisiin:

KLIK

KLIK

KLIK


"Risto kumarsi ja aloitti.
- Kamaan, mai beibi, hän lauloi. - Kamaan, mai beibi, mai wei!
Ja sitten hän rummutti niin että yleisö pidätti henkeään."

- Sinikka Nopola ja Tiina Nopola: Hetki lyö, Risto Räppääjä! (Tammi, 1997, kirjastolaina)

8 kommenttia:

 1. Minä olen lukenut näitä Räppääjiä viimeksi kun olin alakoulussa itse, tai uusimman luin viime talvena työjuttua varten mutta kummiskin. Muistan tykänneeni näistä, vaikka tapahtumista en muista paljon mitään. Kiva kuitenkin että lapsille maistuu! Ja maistuu aikuisellekin, kävin kesällä katsomassa RR ja pakastaja-Elvin kesäteatterissa, siinä sitä oli menoa ja meininkiä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai näitä on näytelmiksi asti :)! Hauska kuulla!

   Poista
 2. Meillä esikoisesta tuli Risto-fani leffojen kautta. Kaikki leffat on todellakin katsottuina, mutta kaikkein suurimmassa huudossa meillä ovat Risto-äänikirjat, joista mun onkin pitänyt pitkään tehdä postausta. Esikoinen ei ole suostunut yli vuoteen nukkumaan päikkäreitä, mutta iltapäivisin pitäisi levätä, joten hän saa kuunnella äänikirjaa aina silloin. Meillä on jatkuvassa lainassa aina kerrallaan vähintään kolme Risto Räppääjä -äänikirjaa. Näitä ihan paperikirjoja meillä on muutama, mutta äidin lukemana lapsi ei ihan jaksa niitä vielä kuunnella kovin pitkään, ja kyllähän nuo tietenkin etenevät aika paljon hitaammin kuin mikään muu, mitä nelivuotiaalle muutoin luetaan.
  Ja mekin kävimme kesällä katsomassa Pakastaja-Elvi -näytelmän, joka oli lapsen mielestä loistava ja äidin mielestä pikkuisen raskas ja erityisen ylinäytelty.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen vähän huono kotimaisen elokuvan katsoja mutta reilun pelin mukaan kirjastossa kysyin lapseltani, että haluaisiko katsoa Risto leffan.
   Äänikirjat on tosiaan täälläkin in. Nyt itse asiassa taas muita kuulunut tällä vkolla enemmän kuin Ristoja. Äänikirjat on superjuttu arjen viihdykkeenä :).

   Poista
 3. Kiva kun täältä löytyi kuin löytyikin RR-postaus! (Olin sellaista kaivannut) Meidän perhe on elänyt viimeiset 1,5 vuotta jossain Risto Räppääjä-maniassa. Leffoista se alkoi, niitä on katsottu vaikka kuinka monesti. Uusimmat kaksi myös leffateatterissa. Löytyy myös musiikkina (CD) ja ollaan lainattu Ylen RR-piirrettyjä. Kirjoja on luettu, tosin lähinnä niitä uudempia ja niitäkin monta kertaa putkeen. Juuri 3 vuotta täyttänyt kuopuskin jaksaa niihin keskittyä.

  Mikäli tajuaisivat tuotteistaa tämän vielä pidemmälle, niin aivan varmasti täällä leikittäisiin myös RR-figuureilla ja nukuttaisiin RR-pussilakanoissa. ;)

  Minuunkin nämä uppoavat, yksi harvoja kirjasarjoja, joissa minulla on jokaiselle hahmolle vakiintuneet äänet. Äänisatuina ei olla vielä näitä ”kulutettu”, pitänee siirtyä niihin siinä vaiheessa, kun vanhemmilla tulee ns. mitta täyteen.

  J.
  Lapset 5,5v ja 3v.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta tuntuu, että minun pitää päästä lukemaan niitä uudempia Ristoja, veikkaan että niissä meno on vähän vauhdikkaampaa.. En tiedä mutta veikkaan. Näitä alkupään kirjoja olen lukenut aikoinaan ja en oikein päässyt uudelle kierrokselle niiden kanssa niin voisin kokeilla uudestaan uusimmilla kirjoilla. Lapset kyllä tykkäävät kuunnella näitä äänikirjana ja hyvä kuunnella kun kuuluu tirskahdus vaan huoneesta... :D.
   Leffoja ei olla katsottu. En oikein lämpene kotimaisille leffoille, minussa on joku vika siinä suhteessa.

   Poista
  2. Minä taas pidän (ja yritän tietoisesti) tukea suomalaista lastenkulttuuria, erityisesti kirjojen perusteella tehtyjä leffoja ja teatteriesityksiä. ;)

   Risto Räppääjistä kolme ensimmäistä ovat olleet yleisesti ottaen myös vanhempien mielestä hittejä, nämä viimeisimmät elokuvat ovat jakaneet enemmän mielipiteitä.

   Esikoinen on nähnyt myös yhden RR-teatteriesityksen kesäteatterissa, oli siitäkin aivan haltioissaan.

   J.

   Poista
  3. Minäkin mielelläni tukisin enemmänkin :). Aika ajoin käymme kyllä katsomassa lastenesityksiä mutta aina ei toteutus ole ihan sitä mitä odottaisi. Viime aikoina ollaan käyty mm. konserteissa ja tanssiteatterissa :).

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!