perjantai 20. marraskuuta 2015

Elsa ja Lauri matkustavat

Lastenkuvatietokirjat taitavat olla taas kovin in. Kerttu Ruuskan ja Nadja Sarellin kolmas tietokuvakirja kertoo lentokoneella matkustamisesta ulkomaille. Elsa ja Lauri matkustavat on kansikuvaltaan varsin onnistuneen näköinen opus (Oppi & Ilo, 2015, saatu kustantajalta).


Elsan ja Laurin perhe katselee nykyajan mukaisesti matkoja padillä ja varaavat reissun Espanjan Aurinkorannikolle tädin luo. Matkaa ennen pakataan ja vähän jännitetäänkin. Suurin osa kirjasta kuvailee, mitä lentokentällä tapahtuu, virallisia termejä käyttäen. Lentokenttävirkailijat, lentokenttähenkilökunnat ja lähtöselvitysautomaatit samalla aukeamalla tuntuvat minusta aikuisenakin melko pitkiltä sanoilta sisäistää.
Turvatarkastuksen ja odottelun jälkeen perhe pääsee lentokoneeseen toistuvien tervetulotoivotusten kautta. Koneessa muun muassa jännitetään koneen nousua, ihmetellän nappeja, syödään ja valmistaudutaan laskuun. Kaikki kohdat siis kuvaillaan aika tarkasti ja ennakoivasti ja kirja on varsin hyvä tietokirja ensimatkustajalle. Kuitenkin tiiviin tiedon niputtaminen sopivaan kokoon vie ehkä tarinalta jotakin rentoutta ja mahdollisuutta hassutteluun mitä toisaalta itse toivoisin välittäväni ensilentoon lasten kanssa valmistautuvana.


Nadja Sarellin kuvitus on mukavan hyväntuulista ja värikästä ja piristää tiivistä ja informatiivista tekstiä. Lopusta löytyy pikku matkailijan pakkauslista, maailmankartta, muistilista käyttäytymiseen, matkustusajoneuvoja, eroja ja yhtäläisyyksiä eri kulkuneuvoista sekä puuhaa matkan ajaksi. Eli kirja on melko monipuolinen opus vaikka matkalukuun otettavaksi.

Elsa ja Lauri -kirjat herättävät hyvin huomion sille, mitä kaikkea yksi uusi kokemus voi lapselle sisältää. En varmasti muistaisi kertoa, että lentokentällä kuulee erilaisia kieliä tai että lentoemännät kertovat turvaohjeita samalla kun kone jo alkaa valmistautua lentoon. Kirjat ovat hyviä muistutuksia siitä, miten mininaisia uudet tilanteet voivat olla ilman mitään alkupohjustusta. Moni varmaan pärjää pienemmälläkin pohjustuksella (varsinkin pienempien muistin huomioiden) mutta toiset taas ovat kiinnostuneita ja hyötyvät tarkemmasta ennakoinnista.


" 'Jee, nyt taidetaan lentää! Elsa hihkaisee, kun hän tuntee lentokoneen nousevan ilmaan."

- Kerttu Ruuska ja Nadja Sarell: Elsa ja Lauri matkustavat

2 kommenttia:

 1. Oppi & ilo -sarjassa on kyllä paljon kaikkea hauskaa.
  Teillä tiedetäänkin nyt lentämisestä ihan kaikki, kun olette lukeneet tämän ja Päivän eläinten lentoasemalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan kaikki, kyllä :D. Mutta hauskoja kirjoja kumpikin. Tai no ehkä Hauskempi on tuo eläinten versio, tämä informatiivisempi.

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!