lauantai 17. lokakuuta 2015

Lisää!

"Aaro on hyvin PUUHAKAS sarvikuono". Ja monille jo varsin tuttu kirjakaveri kirjoista Miksi? ja Ei! -kuvakirjoista, jotka ovat loistavia lapsiperhearkea kuvaavia kirjoja. Tässä uusimmassa kirjassa Aaro haluaa aina vaan kaikkea lisää. Mikään ei tunnu riittävän.


Aaron toiminta alkaa olla jo aika itsekeskesistä: se syö kaikki herkut, on hyvin kovaääninen, haluaa lisää iltasatuja, lisää ketsuppia ja kaikkea! Aaro saa kutsun kaverin synttäreille, johon hän aikoo tehdä kaikkien aikojen puvun: avaruusraketin, johon tulee kaikkea ja paljon. Asusta tulee kuitenkin kaikkeudessaan varsin kömpelö pidettäväksi, eikä Aaro pysty osallistumaan leikkeihin ja ilokoimaan toisten mukana. Silloin Aaro huomaa, että toisiaan lisää onkin ehkä liikaa.


Tracey Corderoyn tarina on Aaro -faneille mukava kirjasarjan jatke. Kirjan tarina ei kuitenkaan minulle tunnu niin osuvalta kuin kaksi aiempaa teosta. Tarinan (l)opetus tuntuu hieman teennäiseltä pukuepisodeineen. Kuvitus on Tim Warnesin taattua jälkeä: siinä hymyillään sivulta toiselle ja värikäs, selkeä, välin sarjakuvamainen kuvitus sopii monenikäiselle.Mutta kun hieman ajattelee, niin kylläpä kirjan ajatus on nykyaikana hirvittävän tärkeä. Tuntuu, että itsekin sortuu jakuvasti ajattelemaan Lisää! -ajatuksella. Varsinkin loman lopussa ajatus Lisää lomaa! on hyvin osuva! Mutta totta sekin, että jos lomaa tai "lomaa" kestää tarpeeksi kauan, voi sekin kääntyä päinvastaiseksi ja alkaakin toivoa Lisää arkea! Nykyaikana myös koko maailma tuntuu pyörivän Lisää kulutusta! -voimalla, näinhän se on. Tuntuu ahdistavalta miten paljon itsekin kerää lyhytikäistä tavaraa, kun monin tavoin viisaampaa olisi kuluttaa jotenkin kestävämmin: vaikka lisää uimista, lisää hiustenleikkuuta, lisää punttisalia, lisää kotimaisia tomaatteja ja lisää taidenäyttelyitä.


Niin, että Lisää! -kirja on varsin ajankohtainen kirja, josta saisi ajateltavaa ja keskustelua vaikka mihin asti.
Mitä sinä haluaisit juuri nyt lisää? Toivoisiko kukaan lisää lapsiperheen menovinkkejä Helsingin kirjamessuille?


"Mistä Aaro pitikin,
hän piti siitä PALJON."

- Tracey Corderoy ja Tim Warnes: Lisää!

4 kommenttia:

 1. Olen juuri lukenut kirjan elämän leppoistamisesta ja siksi ajattelen heti että liiallisuudesta, tavaranpaljoudesta, kahmimisesta ja muusta kaaokseen johtavasta kannattaa varoitella. Jos aina haluaa lisää, ei enää osaakaan nauttia siitä mitä meillä on tässä ja nyt. Sitä paitsi itsekeskeinen kaikki-minulle - ajattelu karkottaa kaverit pakoon.

  Kirjamessuista: En ole menossa, mutta toivon löytäväni hyviä televisiointeja. Jos niihin on vinkkejä niin kiitos :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä termi: leppoistaminen. Ja oikein tavoteltavaa arkeenkin.

   Eikös Ylellä ole messuilla aina piste, jossa tekee haastatteluja, eli radio päälle? Tosin olisi varmasti hauska jos olisi myös suoria tv-lähetyksiä kuten tuli Sodankylän leffamessuilta!

   Poista
 2. Meilläkin on juuri luettu tätä. Mekin tykkäsimme aiemmista kirjoista paljon enemmän, enkä ole oikein saanut tästä postaustakaan aikaan.

  Itse toivoisin lisää lepoa ja lisää aikaa lukemiseen ja laiskuuteen. Meillä nukutaan nyt niin huonosti, että univelka painaa koko ajan. Toisaalta, kun heräilee hampaita saavan lapsen kanssa, onpahan yöllä aikaa lukea. Ei mitään niin pahaa ettei hyvääkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi että. Ensimmäisenä kovasti tsemiä hampaantekoon! Tuo on vielä jossakin sielunytimessä muistissa: jatkuva univaje, jota ajoittain sai pienten lasten kanssa kokea. Just oli pari yötä että heräsin useamman kerran ja heti tuntui että päivällä olin heti pöllämystyneempi. Joten toivon myös sinulle unta ja köllimisaikaa <3!

   Joskus kirjojen kanssa käy niin että kirjoittaessa tajuaa kirjaa paremmin. Sama lukupiirissä! Tässä kävi niin, kuten kirjoitinkin! Mukavaa lauantai-iltaa!

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!