torstai 8. lokakuuta 2015

Huuko menee päiväkotiin

David Mellingin Huuko -kirjat taitavat olla monen lapsiperheen suosikki. Kuvitushan on hirvittävän söpöä ja hassuttelevaa, joten kirjojen äärellä on leppoisa olo. Meillä Huukoja on ollut lähinnä kirjastolainana mutta nyt Huuko menee päiväkotiin -kirja sattui niin hyvin arkeemme, että pyysin tämän luettavaksi kustantajalta (Kustannus-Mäkelä, 2015, Raija Rintamäki).


Oli hassua lukea Raija Rintamäen suomennosta, joka ei ollut loruteltu. Piti ihan toppuutella kieltä oikeaan asentoon. Huuko siis menee ensimmäistä kertaa päiväkotiin ja se vähän jännittää. Päiväkodissa laitetaan takit naulakkoon, viitataan vuoroa, maalataan ja pestään, leikitään palikoilla ja sitten lähdetäänkin kotiin. Tarinassa ikävää käsitellään mielestäni hieman kiertoteitse: Huuko ja ystävät tekevät tutustumishaleja ja miettivät millaisia erilaisia haleja on olemassa, jotka auttaa jaksamaan.Huukon ja kavereiden päiväkotipäivä tuntuu olevan melkoista ylilyöntien tekemistä. Maalauksessa käytetään toisen peppua leimasimena, vesihommissa läträtään likomäriksi ja palikkatorni kaatuu, tietenkin. Oli jännä lukea aihepiiriltään arkista kirjaa, jossa laitetaan enemmänkin lekkeriksi kuin keskitytään itse informaatio-osuuteen, eli päikkäreillä on pimeää ja kyllä se isi tulee myös hakemaan. Lapsenikaan eivät alkaneet heti tuottaa omia päiväkotikokemuksiaan, vaan kuuntelivat lähes monttu auki tätä menoa!Huukolla on oma huumorinsa. Se on lempeä ja hupsutteleva. Se hymyilyttää meikäläisiäkin joskaan ei nostata riemun hurrauksia. Tekstiä on mukavan vähän ja kuvitus jotenkin suurta ja kuitenkin kohtuu selkeää. Luultavasti tämä kirja kutittelisi kivasti jo aika pieniä lukijoita. Ja mikä sen mukavampaa kuin sylikkäin vietetty lukuhetki päiväkotipäivän jälkeen tai rennosti lötkyten syyslomalla!


"Kun Huuko ja Loisku olivat taas puhtaita ja kuivia,
he söivät eväänsä yhdessä. Heistä oli tullut hyviä kavereita."

- David Melling: Huuko menee päiväkotiin

4 kommenttia:

 1. Ehkä tämä ei olekaan niitä kirjoja, joita valitaan luettavaksi ensimmäisenä silloin, kun lapsi on vasta aloittamassa päiväkotitaivaltaan, ja vanhemmat kaipaavat jotain rohkaisevaa ja päiväkodin (oikeaan) arkeen totuttavaa kirjaa. Sitten, kun päiväkotimaailma on jo lapselle tuttu, hän varmasti mielellään nauraa Huukon hullunkuriselle päiväkotipäivälle! Meillä on tämä päiväkotiarjen aloittaminen edessä tammikuussa... Tomppa ja kissantassut ja Onni-poika menee päiväkotiin on jo luettu useampaan otteeseen sitä silmällä pitäen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just näin! Meillä kans luettiin noita jo kerhoa aloiteltaessa. Nyt päiväkotiarjen alettua olen miettinyt että hyvin realiteettia lähinnä olevat kirjat ovat tässä tarpeen, mutta silti arki on arkea kullakin omalla tavallaan. Oona ja Eetu -kirjoissa on myös hyvä kirja tähän, jota etsin meillekin Hgin messuilta, vaikka arki on jo, silti sitä puretaan koko ajan ja kotikaipuu on arjessa todellinen. Onneksi on vkoloput ja lomat! Tsemiä teille vuodenvaihteeseen ja kiitos kovasti kommentistasi!

   Poista
  2. Kiitos tuosta Oona ja Eetu -vinkistä. Minäkin kävin ostamassa sen kirjamessuilta. Sitä olemme nyt moneen kertaan lukeneet esikoisen toiveesta. (Josko se vaikka kohta syrjäyttäisi Viljan suosikin pallilta....)

   Poista
  3. Hei, kiva kuulla. Minäkin löysin kirjan messuilta ja se oli messujen eka ostos :)!

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!