lauantai 19. syyskuuta 2015

Lasten tietokirja kaikenlaisesta!

John Farndonin ja Rob Beattien Sehän toimii! on hyvin runsas lasten tietokirja kaikenmaailman vehkeistä (Lasten Keskus, 2015, suomennos Susanna Hirvikorpi, saatu kustantajalta). Kirjasta löytyy nimittäin lähes kolmekymmentä selitystä miten asiat toimivat. Jotta jos joskus olet kokenut epävarmuutta vastatessasi muun muassa kysymyksiin miten vessanpönttö toimii tai miten televisio toimii, niin nytpä et jää sanattomaksi sillä tämän kirjan avulla selostat homman perinpohjaisesti!


Kirjassa on kerrottu mm. sähköstä, aurinkopaneeleista, monitoimikoneesta, jääkaapista, älypuhelimiesta ja 3D-tulostimesta. Se ei siis ole out of date (vielä) vaan aika hyvin nykyajassa. Jokainen juttu kerrotaan tai esitellään aukeaman kokoisella piirroksella jota ympäröi asiaan kuuluvat tieto-osuudet, jotka ovat osittain numeroituina tai sitten erillisinä tietoiskuina. Luettavaa ja katsottavaa tässä kirjassa on ähkyksi asti. Niinpä meilläkin kirjan lukeminen on kestänyt ja kestänyt, emmekä vieläkään ole lukeneet tätä ihan kokonaan joka ikistä kohtaa (sivujakin on 80).


Kirjaa luettiin aluksi meillä iltasatuna, mutta siihen se ei oikein ollut yhteisluvussa toimiva (pienempää lasta ei kirja kiinnosta). Sittemmin luin sitä päiväsaikaan ja vähän lapsen (eli vanhemman) kiinnostuksen mukaan. Teksti on hyvin tietopitoista ja tuntui, että esikoiseni oli kiinnostunein tästä kirjasta, kun minun aivoni eivät oikein löytäneet sitä pientä insinööri-intoilijaa, joka olisi saanut minut ahmimaan kirjan tietoja.


Kuvitus on piirrettyä ja pikkutarkkaa. Isonnetuissa ja "avatuissa" koneissa hiimailee runsaasti pikkukavereita, jotka ikään kuin selittävät kirjan tiedot. Minulle tyypit jäivät hieman ylimääräisiksi. Jotkut sanat, kuten magneetti ja sulake, ovat myös tummennettuina ja löytyvät kirjan lopussa olevasta sanaluettelosta.Kirja on siis oikein hyvä kirja pienille ja suurille tiedonjanoisille tutkijoille ja kyselijöille, lähinnä kouluikäisestä lähtien. Voin kertoa sanoneeni aika monta kertaa Ai-jaa! tämän kirjan edessä, koska en to-del-la-kaan tiennyt (enkä kyllä vieläkään kaikkea muista!)! Kirjassa on tosi paljon luettavaa ja tutkittavaa, joten se on pitkäikäinen ostos. Kirja sopisi varmasti myös luokkaan luettavaksi.

Suomentajalle nostan tästä työstä hattua ja korkealle!


"Ompelukone on kuin pieni kiireinen tehdas, jossa monta asiaa tapahtuu yhtä aikaa. Akselit pyörivät, hihnat humisevat, kiertokammet kolisevat ja neula liikkuu ylös ja alas huimaa vauhtia. Mutta tämän näennäisen kaaoksen taustalla vaikuttaa huolelisesti suunniteltu työvaiheiden sarja, joka saa voimansa yhdestä sähkömoottorista. Nopeammin kuin ehdit silmääsi räpäyttää ompelukone tkee piston, kiristää sen ja siirtää kangasta eteenpäin seuraavaa pistoa varten."

John Farndon ja Rob Beattie: Sehän toimii!

4 kommenttia:

 1. Kiitos kirjavinkistä! Täytyy ottaa meillekin lukuun. Pepita perehtyi käytännössä sähkömoottorin toimintaan, ja tulos on Väripalalla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä kyllä riittää luettavaa ja tutkittavaa! Hieno keksintö sinulla muttei todella taida korvata aitoa asiaa :))!

   Poista
 2. Ihanan näköinen kirja! Tuosta saattaisi äitikin ymmärtää, että miten ne laitteet toimivatkaan :). Taas tuli ikävä kirjastoa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä äiti ei ymmärrä vieläkään XD!
   Voih, kirjastokaipaus on varmasti inhottavaa!

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!