torstai 3. syyskuuta 2015

Konstan kotiaapinen

Ja taas uusi Tuula Kallioniemi -löytö! Konsta -kirjat! Mehän ollaan jo ihan Karoliina -kirjasarjakoukussa mutta nyt löysin kirjaston äänikirjoista Konsta, eka A (Otava, 2006, lukija Antti Pääkkönen) ja sitten kun esikoiseni kertoi, että äänikirja on tosi hyvä, niin lainasin Konstan kotiaapisen kirjaversiona (Otava, 2001).


Luulin ensin, että kyseessä on perinteinen aapinen mutta eipä se näin olekaan- hieno juttu! Konstan kotiaapinen nimittäin kertoo viisivuotiaasta Konstasta ja samanikäisestä Anni -tytöstä, jotka pääsevät Innan leikkimökkikouluun! Ja mikä onni, siellä saa leikkiä koulua ihan yltä kyllin ja valmistua tulevaan eskarivuoteen. Lapset leikkivät välituntia, ruokatuntia, liikuntatuntia ja mitä kaikkea nyt kouluun liittyykin. Inna opettaja lumoaa lapset ihan oikean alkuopettajajumalattaren tavoin ja hihittelevät lapset intoilevan kaikesta oppimastaan syksyn aikana. Nimittäin leikkimökkikoulu ei voi jatkua talvella, silloinhan leikkimökissä on kylmä!Konstan kotiaapinen on aivan suloinen ja herttainen kirja. Siinä on Karoliina -kirjojen tapaan just hyvin menoa, arkista sellaista, ja ihanaa, hyvänmielen huumoria. Nauroin monesti ääneen- lapsistani puhumattakaan! Näitä kirjoja on oikeasti minun aikuisenakin tosi kiva lukea, koska tarinassa on jotain kivaa koukutusta mikä innostaa lukemaan vielä yhden... Jokainen luku on just hyvän lyhyt ja kiinnostava. Luvun alussa on esillä yksi isokirjain (sen "opetteluun" kummemmin paineita laittamatta) ja alussa on sopivan kokoinen ja yllättävän mukava loru. Kirja on siis monin tavoin oivallinen herättäjä kielen ja hieman muunkin oppimisen ääreen. Veikkaanpa että tämä voisi olla aika hauska kirja myös ekaluokkalaisista syksyllä, kun sillon ollaan jo niin isoja, että vois vähän naurattaa...Leena Lumpeen kuvitus korostaa tätä suloisuutta ja herttaisuutta. Se on aika hempeää ja samalla jotenkin reipasta, mukavan värikästä ja kiinnostavaa. Hyvin samantyylistä kuin Kristiina Louhella- no tietty jo tekniikkansa puolesta. Kuvitus poikkeaa myös kivasti valtavirrasta ja on ehkä hieman "vanhahtavaakin" lähes pastellisine sävyineen, joka ehkä hieman aluksi kannessa sai minut miettimään, että onkohan kirjan sisältökin... Mutta ei. Konstan kotiaapinen toimii nyt ihan yhtä hyvin kuin ilmestymisvuonnaan 2001 (sehän on ilmestynyt ihan vasta ajattelin ensin, mutta sitten tajusin että tuostahan on jo 14 vuotta!).


Ihan loistava Konsta -kirja ja ehdottomasti haluan lukea näitä lapsilleni lisää. Huomatkaa myös tuo lapseni vinkki Konsta, eka A, joka on kuulemma myös hauska. Kirjasarja sopii siis Konstan iänkin mukaan (ja siitä piittaamatta?) 5-vuotiaasta koululaiseen. Näitä kyllä mielellään ostaisi ihan omaan hyllyynkin.


Ja samalla toinen äänikirjavinkki eskarilaiseltani: Esko-Pekka Tiitisen Prinsessa Ryysynen (Tammi, 2007, lukija Eeva Litmanen). On kuulemma hyvä- ja itsellänihän ei ole taas harmainta aavistustakaan tästä levystä mutta yksi kahdestakymmenestä sadusta on nimeltään YUP:n konsertti, joten vois vaikka kuunnella mitä ihmettä!


" -Nyt meillä on musiikkitunti, Inna sanoo.
- Jippii, nyt lauletaan! Konsta hihkaisee. 
- Kaksipa poikaa riskiä, paukut ottaa viskiä-ä-ä!"

- Tuula Kallioniemi ja Leena Lumme: Konstan kotiaapinen

2 kommenttia:

  1. Konsta eka A:ta luin jo edelliselle ekaluokalleni, ja se on perushyvä. Oikeastaan jo jonkinlainen "klassikko" monen alkuopen keskuudessa. :) tuo aapinen on uusi tuttavuus, kiitos siis hyvästä vinkistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joku muukin Konsta -kirja muistaakseni on olemassa. Jospa löytyy kirjastosta :).

      Poista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!