torstai 24. syyskuuta 2015

Äkkää ja tökkää!

Nyt puhutaan loistavan nimisestä lasten pahvisesta kuvakirjasta Äkkää ja tökkää! (Lasten Keskus, 2015, suomennos Kalle Nuuttila, saatu kustantajalta). Jos joku kirja kutsuu pikkuisia puoleen, se on tämä todella kauniilla kuvituksella ja perusvärityksellä tehty kirja, jonka äärellä lapsi voi- äkätä ja tökätä. Kirjan on kirjoittanut Fiona Watt, kuvittanut Stephen Barker ja ulkoasusta vastaa Erica Harrison.Ajattelin kirjan olevan ns. ensikirjoihin sopiva mutta vielä 3-vuotiastanikin kiinnostava. Ja totta tosiaan niin se on, ja mainittakoon, että myös eskarini viihtyi kirjan ääressä oikein hyvin. Ja näinhän laadukas kuvakirja toimiikin, sillä ei ole ikärajoja. Sillä myös minä, keski-ikäistyvä nautin tästä kirjasta ilosta ihastellen.Kirjassa on erilaisia sivuja ja aukeamia, kuten matkalla, kotona, menopelit, sammakkolampi ja kilpikonnakopla! Jokainen sivu on kuvitettu selkeästi ja kuvissa on iloa ja huumoria. Jokaisella sivulla on myös pieniä kysymyksiä, kuten: "Löydätkö täplikkään sammakon?", "Etsi porkkanakuorma." ja "Löydätkö kaikista pienimmän koiran?".Kysyin kolmivuotiaaltani mikä tässä kirjassa on hauskaa ja hän vastasi "Kaikki on!". Ja niinpä kyllä onkin. Kirja houkuttele lukijan ja lapsen juttelemaan ja kyselemään, se opettaa käsitteitä ja sanoja mukavan lempeällä tavalla, se on hauska ja siinä on pieniä jippoja (kurkistusaukkoja). Kirja sopii myös puhumaan opetteleville, koska kirjaa lukiessa ei ole pakko osata sanoa sanoja, tökkäyskin riittää! Ja samalla kirjaa saattaa käyttää ensisanakirjana aivan hyvin sekä siitä voi sadutella pitempiä tarinoita ja iltasatuja- niin lapsi kuin aikuinenkin.

Suomentaja (vai kustantaja?) ansaitsee erityiskiitoksen rohkeasta ja loistavasta kirjannimestä!


"Löydätkö alakuloisen aaveen?"

- Fiona Watt ja Erica Harrison, Stephen Barker: Äkkää ja tökkää

6 kommenttia:

 1. Tää on ihan loistava kirja! :)
  Minä kiinnitin ensin huomion värikkääseen kanteen ja tosiaan hauskaan nimeen.
  Myös meillä tuo liki 3-vuotias tykkää tästä tosi paljon. Nuo suuntaa-antavat kysymykset/tehtävät on hauskoja, koska myös väsynyt äiti hoksaa niiden avulla keksiä lisää äkättävää ja tökättävää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on! Tosi hyvä kirja ja toiv kirja löytää monen pikkuisen kotiin ihailtavaksi :))! Kiitos kommentista Maija :)!

   Poista
 2. Meilläkin kävi samoin kuin teillä: ajattelin tämän olevan taaperon heiniä, mutta isompi lapsi tykkäsi yhtä paljon tai jopa enemmän. Ja minä itsekin tykkäsin, tietenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piti vielä palata kommentoimaan, että tämä kirja pääsi eilen käymään päiväkodin kirjapäivässä kuopuksen kanssa. Lapsille oli tullut siellä kuulemma jopa kiistaa, että kuka saa lukea tätä.

   Poista
  2. Joo, ei yhtään ihme. Tämä on kyllä loistavasti toteutettu kirja :)!

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!