torstai 27. elokuuta 2015

Millasta siellä koulussa on?

Lapset kertovat oman tarinansa koulusta, jos kertovat. Yleisin vastaus kysymykseen miten koulussa/päiväkodissa meni lienee "ihan hyvin" tai teininä " *** -ko se sulle kuuluu?". No niin, mutta kylläpä keksin kauniin sillan siihen, että kuvakirjathan voivat olla tässäkin loistava apuri, eli ehkä juttelu päivästä sujuisikin helpommin kirjan äärellä, tarinan ja kuvien innoittamana?Henkka koulussa on Paula ja Kari Havasteen loistava ja varsin hyväntuulinen kuvakirja (WSOY, 2008), jossa Henkka lähtee ekaluokalle. Kuvakirja on kuvitettu ihanilla, arkisilla, rauhallisen värisillä valokuvilla- hieman kotialbumityyliin. Kirja on pitkähkö mutta käsittelee kivasti niin koulun aloituksen jännitystä kuin tarkemmin koulupäivän sisältöäkin, koulun jälkeistä elämää unohtamatta. Kirjassa on myös pikkuisia tietoiskuja esimerkiksi maanviljelystä ja sisiliskosta! Esikoiseni, eskarilainen, tykkäsi tästä kirjasta myös ja osasi samaistua tarinaan, koska käyhän hänkin eskaansa jo koulun tiloissa.


Meiltä löytyy myös kirjailijoitten Henkka maalla, joka oli jossakin vaiheessa kovassa luvussa varsinkin esikoisellani. Jostakin syystä en millään löytänyt sitä valokuvattavaksi, vaikka kirja ehdottomasti olisi ansainnut sen! Mutta tsekatkaapa sekin kirja mikäli tällainen hieman erilainen lasten kirjaformaatti kiinnostaa! Olen joskus todennut, että tietokirjoissa suosin valokuvia ja niinpä tässäkin valokuvat toimivat todella hyvin.Mutta ihan tosissaan olin siinä asiassa, että lastenkirjan äärellä voi myös jutella lapsen omista kokemuksista ja joskus se tuntuu olevan niin helpompaa. Tarina ja kuvat saattavat muistuttaa lapselle päivän kulusta ja auttaa muistamaan mitä oikein tapahtuikaan. Siinäkin voi auttaa, vaikka pikku kysymyksin, että hei onko teilläkin samanlaiset pulpetit kuin tuolla Henkalla? Ja siitäpä se juttu saattaakin lähteä. Ollaanpa kiinnostuneita maailmalle suuntaavista lapsistamme?!

Pitääpä muuten tähän väliin kehaista vielä kirjastoja, sillä aivan loistavasti on ainakin omassa kirjassani koulunaloitus -kirjoja esillä! Ja näitä kanttaa lukea pitkin syksyä, sillä vastahan se arki alkaa kohta tuntua...


"- Huomisaamuna mennään sitten yhdessä kouluun. Miltä tuntuu?, äiti kysyy.
- Kivalta, Henkka vastaa muina miehinä. Nyt ei kannata puhua jännittämisestä, tai äiti alkaa hössöttää vielä enemmän."

- Paula ja Kari Havaste: Henkka koulussa

13 kommenttia:

 1. Mukava postaus. OLen käynyt keskusteluja eräiden tuttujen kanssa lasten koulun käynnistä. Eka luokalle meno on oma kohokohtansa. Aika tyypillistä on kuitenkin (valitettavasti) se, että kolmos- ja nelosluokalla (jo) kiusaamiskuviot vakiintuvat. Lapsi ei halua luultavasti kertoa sitä, koska kiusaamisen syyt ovat nöyryyttäviä ja siihen liittyy syvää häpeää. Kiusaaminen voi liittyä myös lapsen vanhempiin, perhestatukseen, varallisuuteen, tai johonkin muuhun seikkaan. Kiusaajat voivat olla lapsen vanhoja kavereita ykkösluokalta ym vanhempienkin välit voivat olla ok ...

  Monesti kiusaamiseen voi liittyä myös kiusatun leimaamista, eli etsitään hänestä syytä kiusaamiseen.

  Turun Sanomissa 27.8.2015 on minusta asiallinen juttu "Kiltistä kiusaajaksi", eli miten vanhemmat reagoivat, kun oma lapsi osoittautuu kiusaajaksi. (eräs neuvo on alkaa käsitellä asiaa rauhallisesti).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ja kiitos jaetuista tuumailuista. Kiusaaminen on ikävä juttu. Tässä kirjassa taidettiin pysyä mukavammissa aiheissa, mikä onkin ihan kiva kun on sellaiseen koulunalkujännitykseen sopiva :)!

   Poista
 2. Voi, tämä oli meilläkin koulunaloituskirjana viime vuonna. Isommatkin lapset kuuntelivat mielellään, ja kuvat ovat aivan hellyttävät ja maalaiset. Kerrassaan ihana kirja, jossa kaikki on hyvin asiallista, mutta myös lämminhenkistä. Henkka päähenkilönä on ilmeikäs ja sympaattinen kaveri.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö ole kerrassaan symppiskirja! Jotenkin kaikki kohdallaan :)))!

   Poista
 3. Meilläkin on luettu tätä viime päivinä, löysin kirjastosta. Hyvin onnistuu avaamaan keskustelun todella! Ja juurikin niistä pulpeteista! (oletko ollut meillä käymässä?) :D

  Nupsu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haa! Me itse asiassa juteltiin noista juomapisteistä :)! Ei ole kuulemma eskarissa niitä. Omista voi jopa muistaa miltä se metalli tuoksui ja miten kylmää se vesi oli...

   Poista
  2. Koulupoliisi kertoi kuinka juomapisteellä voi sattua. Kaveri saattaa tuupata juomassa olevaa, ja se on aiheuttanut hampaiden menetyksiä. Mies tuntui tietävän tämän itsestäänselvästi ja vaivatta ja painotti koko koulun aloituksessa lapselle eniten sitä, että juo vain jos kukaan ei pompi selän takana. Murehti että moiset tulisi kieltää kouluista. Pojille tutumpi ilmiö?

   Nupsu

   Poista
  3. Ettei nykyaikaisemmissa se vesi tulekin ihan altaan tasolta ilman korotusta? Ihan kuin olisin jossakin nähnyt. Muistan itsekin tuon varoituksen, kun aikoinaan oli sellainen metallipallo.

   Poista
 4. Onpa kivaa vaihtelua, kun kirjassa on kuvia oikeista lapsista piirroskuvien sijaan! Uskoisin, että nuo kuvat toimivat mainioina keskustelunaloittajina ja että niiden kautta on luontevaa jutella omankin lapsen kanssa koulupäivien kulusta. Onko kirjassa muuten puututtu esimerkiksi kiusaamistilanteisiin ja niiden ratkaisemiseen mitenkään?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Minusta tässä ei ollut kiusaamisesta erityisemmin vaan keskityttiin ekaan päivään ja koulupäivän esittelyyn. Nykytietoa taitanee olla että kiusaus on ryhmäilmiö, joten koulun esittely yhteisöllisenä ja kaikille mukavana paikkana voisi toki ajatella kiusausta ehkäisevänä -teemana :)!

   Poista
 5. Ompas kiva kuvakirja! Esiteini-ikäistenkin kanssa tuo keskustelu päivän asioista tuntuu olevan jo kovin vaikeaa tosiaan :D Ajattelinkin tämän innoittaman pyytää lapsia kuvaamaan päivänsä kulkua itse ja toteuttaa niistä jotakin tämän kuvakirjan tyyppistä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sehän olisi loistava! Teinixit vois lähteä myös sarjakuvitteluun. Sarjakuvapiirtäminen onkin ihan loisto juttu näissä jutteluissa ennen tahi jälkeen tilanteen x! Kiitos kivasta kommentistasi!

   Poista
  2. Ja olipas ovelasti mainostettu :D. On nyt siinä ja siinä poistanko tämän vai annanko olla :D.

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!