tiistai 11. elokuuta 2015

Jännittäviä aikoja- siirtymiä lapsiperheissä!

Näinä viikkoina perheissä koetaan todella jännittäviä aikoja. Enää ei lorvita puolille päivin vaan arki alkaa: päivähoidot, eskat ja koulut! Ja muutos voi olla myös meillä lapsiperheen aikuisilla omassa arjessamme, esimerkiksi oman ja/tai puolison töihin paluun kautta. Entä kuinka moni jättää kotiäitivuodet tai vaikka palaakin takaisin koulunpenkille?


Löysin kirjastosta pari mukavan oloista lastenkirjaa päivähoitoon ja kouluun siirtymisestä mutta valitan taas ajan vähyyttä! Töiden aloitus on tuntunut napakasti ja hyvänen aika, kuka näillä keleillä enää pakkoa enempää koneella viihtyisikään. Illat on pyhitetty ulkoilulle, kun taas marraskuussa köllitään pikkukakkosen ääressä luvan kanssa...Mutta vinkkaanpa kuitenkin edes yhdestä. Sillä Sanna Pelliccionin laajasti lapsiperheitä tavoittaneet Onni -kirjat ovat saaneet uutta painosta. Tällä kertaa mahtavan nimisessä yhteisniteessä Jännittäviä aikoja, Onni-poika (Minerva, 2015, kirjastolaina) on mukana teokset: Onni-pojasta tulee isoveli, Onni-poika menee päiväkotiin ja Onni-poika ja hirveä hirviö. Ensimmäisessä kirjassa koetaan tietenkin perheenlisäystä ja on oivallinen täsmäkirja sellaiseen muutokseen. Viimeisin kirja koskettaa jännitystä Onnin, isin, naapurin tytön ja äidin kanssa koetulla "öisellä" metsäretkellä, johon valmistaudutaan huolella eväin ja taskulampuin, aivan kuten tosiretkille tuleekin valmistua. Vaikka se sijoittuisikin takapihan metsään!


Kokoelman toinen kirja koskettaakin sitten loistavasti perheitä, joilla alkaa päiväkotitaival. Tai oikeastaan se koskettaa myös hyvin päiväkotiin palaavia, sillä lapsen muisti on usein vielä aika lyhyt, eikä valmistautuminen arkeen ole ollenkaan pahasta- käyhän usea meistä aikuisestakin jo viimeisellä viikolla pikkuisen ajatuksissaan työhommia alustavasti läpi...!


Onni-poika menee päiväkotiin -kirjassa Onni tutustuu Leppäkerttu päiväkotiinsa. Onneksi siellä on kavereita ja hymyileviä ja tervetuloa toivottavia tätejä. Sepä mukavinta! Ja mitä leluja ja leikkejä... Mutta kyllä Onnillakin on oikeus kokea vastarintaa: saavutetuista eduista ei niin vaan luovuta! Alkuhuuman jälkeen Onnia itkettää aamuherääminen, eikä yhtään huvita lähteä (alkaa kuulostaa minun toiselta työviikolta)! Mutta Onnin vanhemmat kannustaa, kyllä se siitä. Viikonloppuna Onni sitten tasoittelee oloja isin kanssa yhdessä ja leikkii vielä päiväkotia, johon pikkunorsu ei oikein haluaisi mennä. Leikki onkin lapsen tapa työstää elämän ankeuksia ja suuria iloja- antaa lapsen leikkiä! Se helpottaa! Ikäväkin saa tulla, mutta isi tulee varmasti hakemaan ja sitten halitaan tosi paljon!


Mukavaa arjen alkua kaikille, kaikesta vastarinnasta huolimatta. Loma on kuin toinen todellisuus, mutta onneksi lämpimät aurinkoiset illat voi viettää nyt ihanasti yhdessä löhöillen ja salaa leikkien, että ihan kuin vieläkin olisi ihan lomafiilis...


"Onni on onnenpoika. Hän saa levätä kuulampun alla."

- Sanna Pelliccioni: Onni-poika menee päiväkotiin

2 kommenttia:

 1. Mä voisin tämän Onnin napata ensi kerralla kirjastosta mukaan, kivan kuuloinen paketti.

  Kirjoittaminen kiinnostaa mulla ainakin kohta taas enemmän, kun iltaisin ei ole marjastamista, sienestämistä tai ulkona istuskelua kilpailemassa ajasta! Kun on vihdoin lämmintä, ei millään kyllä malttaisi olla koneella iltaisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nappaapas! Oiva opus!
   Ja just näin. Sateella saattaa jokunen hakeutua kirjavinkkien äärellekin mieluummin kuin auringon paistaessa silmään :)!
   Tosin pian saan lisää aikaa kotiarkeen, että ehtii sekä ulkoilla että blogata :). Saas nähdä!

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!