perjantai 31. heinäkuuta 2015

Mauri ja vähä-älypuhelin

Puluboi -kirjojen kirjoittajalta, Veera Salmelta alkoi tänä kesänä uusi kirjasarja aloituskirjalla Mauri ja vähä-älypuhelin (Otava, 2015, saatu kustantajalta). Veera Salmi on myös kuvittanut kirjan ja täytyy todeta, että kansi on hauskan onnistunut. Odotin tätä kirjaa vähän jännityksellä, koska Puluboin jälkeen on aika vaikea tietää mitä on luvassa!


Mutta onnistunut on totta vieköön koko kirjakin. Kirjan pääosassa oleva Mauri on Pasilassa asuva alakoululainen, jonka paraskaveri Bashir muuttaa takaisin kotimaahansa Egyptiin. Lopullinen ero ystävästä on Maurista käsittämätön tilanne ja niinpä Mauri päättää kaivaa tunnelin Pasilasta Egyptiin. Arviolta siihen menee pari päivää. Noh, voi olla, ettei Mauri ihan Egyptiin pääse mutta tunnelia kaivaessaan hän muistelee Maurin kanssa tehtyjä hauskoja juttuja, vaikka se nostattaakin välillä ilon lisäksi palaa kurkkuun. Mauri himoitsee myös uutta älypuhelinta, vanhan Konegtig kännykänsä tilalle, mutta huomaakin yllätyksekseen, että Konegtig onkin erityispuhelin, joka muuttuu öisin älypuhelimeksi, jolla hän voi olla yhteydessä luomiinsa sarjakuvahahmoihin, supersuloisiin ja parhaisiin: halihaleihin.Rakastan kirjan kohtaa, jossa halihalit saapuvat. Se vapauttaa tunnelman uudelle tasolle. Halihalit ovat jotain sitä ihanaa Veera Salmen mielikuvituksen lentoa ja toi perusteeman vastapainoksi ihanaa höpöhöpöä ja hulipulinaa! Koko kirja on kirjoitettu hyväntuulisesti mutta halihalien jutut saavat lapseni kikattamaan kunnolla ja myös minä tirskahtelin aidosti. Halihalit ovat siis miniukkeleita Nakuna-Uusi-Bebasta ja aika villejä kavereita mutta tosiasialla: heitä surettaa sademetsien tuhoaminen.


Kirjassa käsitellään siis varsin nykyaikaisia teemoja: maahanmuuttoa, erilaisuutta, erilaisia kavereita (Mauri saa uuden ystävän, puhumattoman Chinin- mahtava roolitus!), erilaisia perheitä (Mauri asuu kahdessa kodissa ja isäkin on vielä oululainen!), monenlaisia tunteita, pienenä olemista ja pienenä ajattelemista. Kirjassa käsitellään myös sotaa ja luontoasioita, joten kirja on Veera Salmelle tyypillisesti hyvin rohkea. Kirjasarja avaa taas uudella tavalla mahdollisuudet monenlaisten asioiden käsittelyyn- ja odotan tätä innolla! Esikoiseni kanssa keskustelimme jo monta kertaa, että milloinhan seuraava Mauri -kirja ilmestyy. Kirjan pikkupoika(/-lapsi)kuvaus toi mieleeni pitkänajan lempparini Katri Tapolan Mauno -kirjat, jotka ovat kuvakirjoja ja ehdottomasti tutustumisen arvoisia.


Mauri -kirjassa on lapsilukijaa ajatellen mukavasti vähän isompi fontti ja sivut ovat tehty niin ikään ruutuvihkopohjalle, jolloin tekstin alla on myös viivat. Kuvitus on aika suloisen yksinkertaista, "Maurin piirroksia". Tekstin ja kuvan koko sivulla kiinnittää huomiotani mutta totuin siihen pian. Kirjoitus on myös loistavasti nykyaikaista monipuolisuudessaan, eli fontti vaihtuu, välillä kuvitus on osa tarinaa WhatsAppien muodossa ja niin edelleen. Hienoa, että koululaisille tehdään nykyaikaisia lukukirjoja, se varmasti innostaa paremmin lapsiamme kirjan ääreen. Itse asiassa minusta kotimaisissa kirjoissa voisi olla vieläkin enemmän näitä kikkailuita, jopa Lotta Levottoman -tyyliin!

Mahtava kirja! Odotamme innolla lisää Maureja! Mutta onneksi välissä saadaan uusi Puluboi...


"Jäbämauri!!! Tuu watsuppiin HETI!!!!!"

- Veera Salmi: Mauri ja vähä-älypuhelin

2 kommenttia:

  1. Ostin tämän lapsille (no ok tunnustan, myös itselleni). Toivottavasti tykkäävät. Nyt tämä vaan joutui lukuläjän pohjalle, kun sattui tulemaan muutama muukin kauan odotettu kirja. Mun on myös opeteltava lukemaan riittävän hauskasti, että kelpaan lukijaksi, kuulemma.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on kyllä loistava! Minullakin on tämä kirja eräälle valitulle jo hankittuna, kun saan joskus lahjan postiin :).

      Poista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!