lauantai 13. kesäkuuta 2015

Tutut oudot eläimet

Kuumat kesälomakirjavinkit jatkuvat, kun kehiin astuu Tutut oudot eläimet eli Carloz da Cruzin ja Heikki Nevalan kirjoittama ja Carloz da Cruzin kuvittama runsas lasten tietokirja (Tammi, 2015, saatu kustantajalta). Tämä kirja sopii oikein hyvin luonnosta kiinnostuneille lapsille, nuorille ja jopa aikuisillekin, sillä kirjassa on paljon sellaista tietoa, jota et ihan varmasti tiennyt aiemmin.


Kirjassa Floora von Hetula biologi-seikkailijatar kulkee pitkin maailmaa ja esittelee jos jonkinlaista ötökkää ja eläintä ja niiden kummallisia ja välin ällöällöällöttäviä juttuja. Kirjassa on todella paljon lukemista ja tutkimista. Carloz da Cruzin jo tutuksi tullut kuvitus on ihanan värikästä, runsasta ja humoristista. Tarinat oudoista eläimistä ovat mukavan lyhyitä pätkiä, joita on usein noin kolme per aukeama. Neljäs outo eläin esitellään jännästi kolmella hullunkurisella tarinalla, joista yksi on oikein. Siis, arvaatko oikein? ja oikea vastaus löytyy seuraavalta sivulta. Tämä oli lasteni mielestä hauskaa ja antoi kirjan lukuun taas lisää vuorovaikutuksellisuutta.


Tarina kulkee maapallon ympäri ja uusi maanosa esitellään kartan kautta. Karttasivulla on myös pari maanosaan kuuluvaa tyyppiä, jotka kertovat puhekuplin jotain tarinoita Flooran kanssa vietetyistä seikkailuista. Tyyppien nimet ovat muunnoksia tunnetuista henkilöistä, kuten Davita Deadstone ja Jill Gates. Tähän kohtaan on selvästi käytetty mietintäaikaa mutta jutut jäivät minulle irrallisiksi ja hieman ylimääräisiksi. Samoin Flooran esittely löytyi ainoastaan takakannesta, jonka älysin vasta tätä kirjoittaessani! Joten Floora nainen jäi meille kirjassa aika sivuosalle ja keskityimme lähinnä näihin ällistyttäviin juttuihin. Kirjan lukemisessa pitää siis käyttää vähän mietintämyssyä, mikä toisaalta on ihan hyvä juttu näin lasten tietokirjassa, eli lukijat joutuu vähän etsimään ja tutkimaan eikä paketti tule valmiina. Mitäpä siitä jos joku väsyneempi iltasatumutsi älyää vähän viiveellä.Kirjassa on 64 sivua (lopussa tilaa omille muistiinpanoille) ja olemmekin lukeneet tätä monta viikkoa aina pikku hiljaa iltasatuina. Ja oikeastaan minustakin kirjan lukeminen on ollut ihan hauskaa ja kiinnostavaa. Kumpikin lapsistani on viihtynyt kirjan äärellä, siis jopa 3 -vuotias!, jonka luulen viihtyneen varsinkin värikkään ja houkuttelevan kuvituksen kannattelemana.


Kuulen paljon, että vanhemmat kertovat, ettei lapsi tykkää lukea kirjoja. Mutta tarkemmin kun juttelee he kertovat, että kyllä lapsi kuitenkin viihtyy tietokirjojen tai sarjakuvien äärellä. SE ON HYVÄ JUTTU SEKIN! Tietokirjat, autolehdet, sarjakuvat ovat lukemista nekin, ja se on hyvä juttu se. Vaikka sivistyskasvatus mielessäin olisi ihanaa jos kaikki lapset saisivat lukea lastenkirjojen helmet ja kuulla klassikot, on lukemis- ja oppimiskyvyn kannalta tärkeämpää se, että lapsi lukee- olipa se mitä tahansa. Tämä kirja sopii juuri lapselle, joka ei halua lukea liian pitkiä tarinoita ja tykkää, että kirjassa on kuvia ja tietoa. Tämä kirja sopii myös hyvin monelle muulle mielenkiintoiseksi kirjaksi, jonka äärellä vierähtää sadepäivä jos toinenkin ja lomamatka taittuu iisimmin...


Olen aiemmin esitellyt kaksi Carloz da Cruzin lasten tietokirjaa (Tsekkaa tästä Heppakirja! ja tästä Historiakirja!) ja tämä eläinkirja on aihepiirinsä vuoksi toistaiseksi ehdottomasti lempparini. Mahtavaa, että meillä on näin luokseen kutsuvia lasten tietokirjoja!


"Varo! Pommikiitäjäinen ampuu pahiksiksia kiehuvalla myrkyllä! Kuoriaisella on kaksi rauhasta, joista toinen erittää hydrokinonia (älä kysy mitä se on!) ja toinen vetyperoksidia (sopii haavojen puhdistamiseen). Uhattuna pommikiitäjäinen sekoittaa erittämänsä nesteet yhteen takaruumiinsa kammiossa ja lisää sen mukaan "jytkyaineita". Kemiallinen reaktio kuumentaa nesteen 100-asteiseksi kuoriaisen sisällä ja saa sen purkautumaan ulos poksahtaen. Ammus on hyönteissaalistajille kohtalokas."

- Carlos da Cruz ja Heikki Nevala: Tutut oudot eläimet, 100 + 3 asiaa joita et eläinkunnasta tiennyt

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!