sunnuntai 28. kesäkuuta 2015

Tomppa ja Piimänakki

On mukava lukea erilaisia lastenkirjoja ja kokeilla välillä jotain ihan kummallistakin, mutta kyllähän se niin on, että on myös klassikkoja, joita meillä vanhemmat ja lapsetkin aika ajoin hyllystä haikailevat yhä vain uuteen lukuun ja yksi näistä on Kristiina Louhen Tomppa -kirjat. Niinpä kertoessani uuden Tompan ilmestymisestä, pakettia odotti ihan koko perhe. Ensimmäinen reaktioni kirjan lukemisen jälkeen oli, että on aivan uskomatonta, miten tasaisella laadulla Louhi on Tomppansa tehnyt, sillä tämä jatkaa sillä tutulla ja varmalla tiellä, aivan kuten aina ennenkin.


Tomppa ja Piimänakki (Tammi, 2015, saatu kustantajalta) tarkoittaa kansivinkin mukaisesti todellakin sitä, että Tomppa saa pikkusiskon. Pitkäänhän se Tomppa olikin perheen ainokainen, kuvakulma usein vain aikuisten jalat näyttävällä tasolla ja hiukset melko vähissä. Mutta nyt on kaunis kikkarahius jo leikkikäinen, kuten taisi olla edellisessäkin, jossa Tomppa muutti uuteen kotiin. Kuvituksessa olen näkevinäni muutenkin enemmän kasvoja, jalkojen sijasta, eli Tomppa katselee jo maailmaa pikkuisen isommasta vinkkelistä joskin sitä vielä hyvin konkreettisella tasolla ymmärtäen.


Kirja on loistava sisaruskirja. Ensin Tompan äiti on raskaana, sitten hän menee synnärille ja mummi hoitaa. Tomppa saa käydä ihmettelemässä vastasyntynyttä siskoaan sairaalassa, missä mieleen puikahtaakin kiivetä äkkiä äidin sylkkyyn. Siinähän se sylin määrä vasta konkretisoituu, kun vauva maailmaan saapuu. Kirja jatkaa useimpien siasruskirjojen mukaan vauva-aikaa esittelemällä varsin realistisesti ja mukavalla lämmöllä. Vauva syö, nukkuu, kakkaa, puklaa ja itkee. Ja vanhemmat saattavat olla vähän hiukset pörrössä ja mummin makaronilaatikko saa melkein lukijankin silmät kostumaan kiitollisuudesta.Ja kyllähän isoveljeksi tulo merkitsee jotain. Erilaista asemaa. Ihmetystä pienelle, jolla itselläkin vielä ulos pukeminenkin on maailman suurin virhe. Tompalle se tarkoittaa myös lupausta kesäisistä retkistä isin ja vauvan kanssa uudella potkupyörällä!


Aivan loistava ja ihana Tomppa-kirja. Vaikka aihepiiri ei meille enää olekaan niin päivän polttavin juttu, katselivat lapseni mielenkiinnolla kirjan useaan otteeseen ja naureskelivat Tompalle ja Piimänakille (siis vauvalle). Olimme vasta käyneet katsomassa hurmaavaa uutta maailmankansalaista ja vauvoista juttelu jatkui tämänkin kirjan kautta.


Näin on kiva päätellä kevätpuolen kirjoista bloggaamista tällaiseen klassikkoon kuin Tomppa. Olettehan huomanneet muitakin uutuuspainoksia klassikoista...!

Kesällä on kiva lukea mieltä lämmittäviä kirjoja, vaikka ulkona kylmäisikin. Tässä ihmeekseni saan juuri kirjoitella bloggausta melkoisessa lämmössä, joten on mukava toivotella hyvää alkavaa heinäkuuta ja aika monelle myös alkavaa tai jatkuvaa lomakautta. Blogi taitaa hiljetä ainakin pikku hetkeksi mutta jatkaa kyllä päivitystään takuuvarmasti. Syksyn kirjat on jo katseltu ja kyselty- itse asiassa Tomppakin taisi olla syksyn uutuuksia.  Syksyllä ilmestyy paljon melko varmoja (piimä)nakkeja mutta eiköhän joukossa ole jokunen kokeilevampikin kirjaesittely. 
Kevään kirjat on nyt yhtä lukukirjaa vaille blogattuna ja toinen syksyn uutuus on myös odottamassa  lukuinspistään, joten esittelyjä on tulossa! Jospa saisin tuon vinkkilistankin tässä heinäkuussa taas päivitettyä :)!

Mukavaa, rentoa, lämmintä, ihanaa kesää ja paljon kiireettömiä yhteisiä lukuhetkiä puutarhakiikussa, iltasaduilla hotellisängyillä ja aikuisen omia lukuhetkiä riippukeinussa!


"- Oma Pikku-ukkoni!, äiti kuiskuttelee Tompan korvaan, keinuttaa häntä ja laulaa hiljaa: - Aa, aa, allin lasta, pientä linnunpoikaa, pienellä linnulla on pikkuinen nokka, jolla se poikiaan hoitaa..."

- Kristiina Louhi: Tomppa ja piimänakki 

4 kommenttia:

 1. Mukavaa lomaa Sinullekin!

  Omani pidän, kun puolukat ovat poimittavissa ja "Reppuli" aloittaa koulun :) Jännää!

  -Nupsu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!
   Ja voi sulla lähtee jo kouluun, ihanaa :)! Rentoja työpäiviä ennen puolukan poimintaa!

   Poista
 2. Nyt vasta huomasin tämän, uusi Tomppa, jee!!! Vaikka ei meillekään ole uusia vauvoja tilauksessa, erityisesti 3 vee haluaa kuulla paljon omasta vauvaelämästään, tämä sopisi kys. aihepiiriin mainiosti. Ja Tomppa on vaan niin ihana! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samma här! Mutta kyllä kiinnosti näitäkin meidän muksuja :). Uskomatonta että tämä oli niin luotto-Tomppaa vieläkin...

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!