torstai 4. kesäkuuta 2015

Kouluun!

No vastahan sitä kesälomille... Niin varmaan koululaiset ajattelevat. Mutta monilla on edessä ensi syksynä ensimmäinen koulupäivä, ensimmäinen luokka ja ensimmäinen oma ope! Ja mitä se sitten on vanhemmalle. Taas iso harppaus itsenäisempään toimintaan. Enää ei nähdä hoitajaa joka päivä, ei laiteta paitaa pöksyn sisään tai voida kysellä illalla millä lelulla leikittiin. Ollaan koululaisia. Ollaan koululaisen vanhempia.


Timo Parvela ja Jari Sinkkonen on kirjoittanut loistavan kirjan ekaluokkalaisen vanhemmille: Kouluun! (WSOY, 2011). Kirja on kirjoitettu hyväntuulisella, juttelevalla tavalla ja sisältää myös herrojen omia muisteloita kouluajoistaan. Kumpikin kirjoittajista sattuu olemaan myös opettajan poika. Kirjassa kerrotaan hienosti mitä perusjuttuja koululaisen arjesta meidän vanhempien tulee muistaa: uni ja huolenpito. Lapsi tarvitsee vielä aikuista kovastikin, vaikka onkin taas itsenäisemmän vaiheen ja haasteiden edessä. Lapselle on tärkeää tulla kuulluksi ja olla kiinnostuksen kohteena ja hän tarvitsee vielä arkisissa asioissa rakkautta, sääntöjä ja ohjeistusta. Koulussa on myös monen monta tekijää. Opettaja on usein luokassaan yksin aikuisena, tai usein alkuluokilla kaksin avustajan kanssa. Siinä ehtii tapahtua monenmoista ja jokainen oppilas näkee tilanteita omalta kantiltaan. Yhteistyö vanhempien ja opettajan kanssa vähenee mutta kirjassa yhteydenottoihin kannustetaan ja toivotaan vanhempien kyselevän välillä lapsensa koulunkäynnistä.

Vanhempainilloista suosituin lienee tulevien ekaluokkalaisten ensimmäinen ilta. Muutos jännittää, se on vähän haikeaakin. Esikoisen kohdalla myös omat muistikuvat kouluajasta, ne ikävätkin, nousevat pintaan. Oman lapsen polku on onneksi yksilöllinen, se ei ole toisto omasta kouluajasta jos sille annetaan mahdollisuus ja luotetaan sekä lapseen että kouluun ja arvostetaan sitä. Siirtymä on siis tärkeä, merkittävä ja monenlaista nostattava. Se on myös käytännössä vielä hyvin selkeä. Laadukkaissa eskareissamme (muistelen Kallialan kirjoittaneen kirjassaan, että meillä eskarit saavat parasta varhaiskasvatusta) käytetään jo hyvin paljon ja joustavasti uuden opsin mukaista toimintaa, joka haastaa oppimisen toiminnallisemmaksi, läpsilähtöisemmäksi ja vähentää sitä wanhaa pulpettipönötystä, jossa istutaan letit suorassa, kädet ristissä ja katse eteenpäin. Mutta ei onneksi näin enää nykykouluissakaan. Maailma muuttuu ja tieto oppimisesta kasvaa. Voi kun se tieto saavuttaisi myös nämä meidän tamburiinin paukkeessa kasvaneet päättäjämme...

Kirjassa on mukava annos tietoa kouluikäisen kehityksestä, koululaisten (ja aikuisten) erilaisuudesta, oppimisesta, kiusaamisesta, koulutoiminnasta ja yhteistyötahoista. Oikein loistava kirja kaikille vanhemmille, aloittipa kouluaan esikoinen tai vaikka perheen kuopus. Itse luin tätä eskarilaisäidin mielenkiinnolla ja voin kertoa, että kirja sekä nauratti että liikutti kovasti!

Joko olet lukenut? Suosittelisitko?

Harvoin kommentoin täällä politiikkaa, koska en ole oikein ole perehtynyt siihen niin hyvin, tai omaa hyvinkään vakaata kantaa mihinkään, mutta nyt mietin kovasti olisiko tämän adressin linkittäminen ihan jees juttu tähän kohtaan.


"Pienen koululaisenkin itsetunnon tukeminen on halauksen päässä. Ei tarvita oppaita tai "vinkkejä" itsetunnon vahvistamiseksi. Jos lapsen mieleen on koulupäivän aikana patoutunut jotakin ikävää, pelottavaa tai ahdistavaa, paras paikka tunteiden purkamiselle on edelleen äidin tai isän syli."

- Timo Parvela ja Jari Sinkkonen: Kouluun!

10 kommenttia:

 1. Hyvältä kuulostaa! Pitää jossain vaiheessa lukaista (viimeistään kahden vuoden päästä, kääk).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo kiva kirja on lukea myös open näkökulmasta :).

   Poista
 2. Hypistelin tätä ja vuosi sitten kirjakaupassa, mutta koska olin juuri jäänyt äitiysloamlle, jätin kirjan silloin ostamatta. Nyt täytyy varmasti lukea ennen tulevan lukuvuoden alkua ja vaikka sitten suositella myös tulevien eppujen vanhemmille, jos (ja ilmeisesti kun) vaikuttaa toimivalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Löysin nyt alesta (äh unohtui kirjoittaa se tuonne) kirjakaupasta. On kyllä ihan toimiva, tosin vaatisi jo päivitystä loppuosuudeltaan (äh, unohtu mainita!).

   Poista
  2. Ehkäpä sitten aleostoksilla minuakin lykästäisi. :)

   Poista
  3. Jos ei tällä kirjalla niin taatusti muulla :D!!

   Poista
 3. Luin tämän muistaakseni lapsen eskarivuonna ja sain tästä kirjasta mielenrauhaa. Hyvä, järkevä opus. Ensimmäinen kouluvuosi on kyllä niin jännittävä isompine ympyröineen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo tämä on rauhoittava ja kirjassa on positiivinen tunnelma. Rauhoitti minuakin :)!

   Poista
 4. Jari Sinkkonen on ihana! Meillä kouluikään on esikoisellakin vielä kolme vuotta aikaa, mutta alesta voisi kyllä käydä tämän jo valmiiksi hakemassa. Oliko hyvä hinta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on, luottotyyppi! Taisin löytää Infosta jonkun 5-7 euroa. Ei paha :).

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!