lauantai 23. toukokuuta 2015

Kauno Karhuntassun matka maailmalle

Olipa ihana huomata, kuinka monta kommettia Onni-pojan kirjaan tuli! Mahtavaa! Nämä keskustelut antavat minulle paljon iloa ja tsemppiä uusiin kirjoituksiin. Viime viikot olivat melko kiireisiä mutta nyt näyttäisi, että aikaa bloggailuunkin olisi taas paremmin aikaa (ainakin hetken ajan), kun sain pitkäaikaiset opintoni tiensä päähän (joskin opintie jatkuu ikuisesti...). Ja yllätys yllätys, stressin vähennyttyä bloggauskin kutkuttaa taas niin ihanalla tavalla! Olen kysellyt ensi syksyn katalogeja kustantajilta ja ihastellut muun muassa Otavan kirjasyksyä, joka on huikea: uutta Tatua ja Patua, Uusi Koiramäki ja töttölöööö! Tässä tulee megauutinen: uusi Puluboin ja Ponin kilja ilmestyy syksyllä. Huhhuh, on siinä kuulkaa taas lastenkirjabloggaajalla hiuksissa pitelemistä ja villinä heiluvia varpaita kirjojen julkaisua odotellessa!


Eivätkä silmäni meinanneet pysyä kuivana Kustannus-Mäkelänkään katalogia katselemalla, sillä Sinistä keskitietä oli lainattu katalogiin. Olin juuri miettinyt, että hiiteenkö koko bloggaus ja sitten blogi sai näin huomiota, jonka otin kiitoksena. Myös pitkän linjan bloggaajan Viivin Värikäs päivä Lastenkirjablogia oli lainattu samassa katalogissa. Hieno juttu, että lastenkirjoissakin bloggailua arvostetaan näin. Tuolla aikuisblogipuolellahan blogilainauksia otetaan varsin paljon nykyään, jopa kirjankansiin. Tänään instagramin puolella huomasin, että Lukutoukan kulttuuriblogin Kristaa (aivan häkellyttävän positiivisen ja innostavan oloinen bloggaja, jonka blogissa on myös paljon lasten- ja nuorten kirjavinkkejä!) oli lainattu kirjakaupan mainokseenkin. Että kaikkea sitä!Mutta nyt itse päivän lastenkirjaan. Katja Reiderin ja Tim Warnesin Kauno Karhuntassun matka maailmalle (Kustannus-Mäkelä, 2015, suomentaja Seija Kukkonen) on oikein kaunis ja hellyyttävä lasten kuvakirja. Keskellä kaunista kesäpäivää, Kaunoa kiukuttaa (näin voi joskus käydä itse kullekin), kun äiti ei anna lisää keksejä. Niinpä hän tömistää ulos ja päättää lähteä maailmalle! Kaunon ystävä Kiti Kettunen lähtee hänen matkaansa ja pian seurueeseen liittyy myös Alpo Oravainen. Lapsen kasvaessa "maailmalle" kavereista tulee todella hänelle yhä tärkeämpiä seuralaisia ja juttukavereita. Suuressa maailmassa aallokot ovat tietenkin suuren suuria, ötökätkin isoja ja vaarallisia, vuoret matkalaisia uuvuttavia ja aavikot pölyisiä. Onni onkin päästä perille juuri, kun äitikarhu saapuu hiekkalaatikolle hunajakakun ja mehun kera.


Tarina on sinänsä aika perinteinen mielikuvitusmatka avaraan maailmaan mutta ihastuttavaksi sen tekee lapsen leikkimaailman kuvaaminen isona ja välin vaarallisenakin. Tarina on sinänsä arkinen ja koskettaa kivasti arkipäiviin kuuluvia tunteita: kiukkua, jännitystä, huojennusta ja onnea. Tim Warnesin kuvitus on kaunisväristä ja osittain kuvakokonaisuudet ovat hieman simppeleitäkin mutta välin niin kauniita, että joudun pysähtymään ihastuksesta. Kirja on lapsistani mukava ja olemme lukeneet sitä useamman kerran iltasatuna. Minä pidän enemmän saman kustantajan Oma seikkailusaari -kirjasta (Knapman, Warburton, 2012, ostettu kirjaston poistomyynnistä), jossa idea on tismalleen sama, mutta vauhdikkaampi, lorutettu tarina sekä kuvitustyyli ovat huumoripitoisempia. Kauno -kirjan tyyli on taas enemmän lämmin ja hempeä.

Leikissä, ja Suomen suvessa, voi lumisade muuttua hetkessä kukkasateeseen.


Millaisia seikkailuita te olette viime aikoina kokeneet? Teimme tänään miniatyyrimaailman pikkueläimille, kun ajattelin keksiä kotipihalle jotain uutta ja kiinnostavaa tekemistä kuin se iän ikuinen kiikkuminen ja toistuvat pihaleikit. Siinäpä oli pikkusammakolla melkoinen seikkailu hiekkalaatikolle syntyneessä merenalaisessa maailmassa- saipa sammakko samalla myös vauhtia kiikussa ja pikkupyörän korissa!


"Kolmikko alkoi metelöidä niin, että lehdetkin putoilivat pensaista. Ja toden totta! Hirvitys nousi siivilleen ja pakeni paikalta."

- Katja Reiden ja Tim Warnes: Kauno Karhuntassun matka maailmalle

2 kommenttia:

 1. Voi miten oot ihana kun ihan täällä mainitsit tuosta lainauksesta. <3 Mutta on muuten hienoa, että lastenkirjojen bloggaajatkin katalogissa huomioidaan, oon tosi iloinen sun puolestasi! Ja joo, Otavan lastenkirja(kin) syksy näyttää mahtavalta, Puluboi, ihan huippua!! Ja Puluboi ja tsompit, töttölöö :D

  Ihanaa viikonloppua sinne. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän jo kyllä jännittää ne tsompit! Mieti! Ihanaa, rentouttavaa viikonloppua Krista <3!

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!