lauantai 30. toukokuuta 2015

Erilainen lastenkirja, jossa lapsikin voi "lukea" mukana

Löysin kirjaston uutuushyllystä söpön näköisen (lue: kuopukselle sopivan) Stefanie Dahlen Lumoavaa, Mansikkahaltijatar! (Aurinko kustannus, 2015 suomennos Maarit Varpu). En tajunnut edes katsoa tarkemmin sisään mutta yllätyin iloisesti, kun luimme tämän lasten kanssa iltasaduksi.Sillä kirja sisältää neljä lyhyttä, ISO fonttista ja isoin kirjaimin kirjoitettua mukavaa tarinaa. Osa kirjoituksen sanoista on korvattu kuvilla, kuten Mansikkahaltijatar, aurinko, keiju, hiiri ja kirsikka. Näin ollen kirjaa voi lukea yhdessä aikuinen ja lapsi, vaikkei lapsi osaakaan lukea kirjaimia- hän voi "lukea" tekstin välissä olevat kuvat.


Kirjahan on oikeasti todella nerokas, sillä se opettaa lapselle tutustumaan kirjoitettuun kieleen ja aukaisee hieman sitä miten vanhempi tuolta koukeroista oikein lukee ja suuntaa tarkkaavaisuutta itse lukemiseen ja todennäköisesti myös herättää motivaatiota ja kiinnostusta kirjoitettuun kieleen. Kuvan "lukeminen" antaa myös lapselle suurta iloa, saahan hän olla aktiivinen osapuoli tarinaa luettaessa: me luemme yhdessä! Kirja on myös aivan täydellinen aloittelevalle lukijalle, joka voi keskittyä lukemaan yhden tarinan kerrallaan.Tarinat on kuvitettu tosi kauniisti ja uskonpa että monia pikkutyttöjä kiehtovasti. Tarinat eivät sinänsä olleet häikäiseviä mutta kuitenkin ihan kivoja. Kirjan idea on mahtava ja näitäpä toivoisi lisää (myös poikaversioina)! Tarinaa on välillä hieman haasteellista lukea sujuvasti, kun kontekstista saa hakea kuvan sanan taivutusta mutta se oli minulle lähinnä mukavaa. Loistava lahja ekaluokalta pääsevälle ja nuoremmallekin!

Joko te olette törmänneet Mansikkahaltijattareeseen?


"Mansikkahaltijatar (kuva) on todella onnellinen:
'Minä voin taikoa aivan kuin aikuinen keiju (kuva!)'"

- Stefanie Dahle: Lumoavaa, Mansikkahaltijatar!

4 kommenttia:

 1. Voi, mulla oli lapsena joku vastaavanlainen kirja, ja rakastin sitä aivan yli kaiken! Pitääpä laittaa Mansikkahaltijatar kirjastossa varaukseen.

  VastaaPoista
 2. Ihana kirja! Pitääkin muistaa kurkkia kirjastosta lainaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa kirjastoretkeä teille :)! Ja paljon löytöjä, tämän lomassa!

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!