keskiviikko 8. huhtikuuta 2015

Virtapepanen

Hyvin usein kuvakirjojen kohdalla tarvitaan oikea tunnelma, se vaan joskus välittyy lukijalleen, tai sitten ei. Sama kuin huumorissa, sama ei vaan kaikille kolahda. Pidän kuitenkin kovasti lasten kuvakirjoista, jotka ovat kokeilevia. Näitä löytyykin myös kevään uutuuksista. Virtapepanen on uusi Steve Smallmanilta suomennettu kirja. Toivottavasti muistat viime vuodelta herran supermahtavan Mörkki -kirjan. Virtapepasessa kirjassa kuvittaja on eri ja kuvituksesta vastaa Ada Grey (Kustannus-Mäkelä, 2015, suomeksi lorutellut Katariina Kallio).
Virtapepanen kirjassa hiirulainen kuulee svengaavaa joen pulputusta ja tarttuu rytmiin ja ryhtyy mukaan svengaamaan: "Vii vii, puli puli. Vii vii vii. Vii vii, puli puli, vii vii vii!". Pian rytmiin liittyvät myös pikkulintu sirkutuksellaan, tuhatjalka läpsytyksillään, apina huudoillaan, pahkasika tarjoten teräspeppunsa rytmisoittimeksi ja vielä krokotiili ksylofonihampaineen. Kylläpä tästä syntyy metsän ylle iloinen ja tarttuva svengi! Mutta ketä oikeastaan voi kiittää tästä yllättävästä rytmihetkestä- taustalta nouseekin Virtapepanen!Smallmanin hyväntuulinen tarina on loruteltu rytmikkäästi niin, että se pakotti minut svengaamaan ja puoliräppäämään kirjan alusta lähtien. Rytmi tarttuu kuulijaan kuten kirjan eläimiinkin ja lukiessa pitää vähän hytkyä samalla. Kirja vaatii siis myös samalla pienoista heittäytymistä ja höperehtämistä- ja yhteistä huumoritasoa. Aiempaan Mörkki -kirjaan verraten tämä kirja on kevyempi aiheeltaan mutta mukana on tuttua pilkettä silmäkulmassa ja vähän "rohkeampaa" huumoria. Ada Greyn kuvitus on hempeän hauskaa ja aika selkeää, joten se sopinee varmasti myös pienemmälle katselijalle. Kuvituksessa loppuyllätykseksen tekevä Virtapepanen esittäytyy kirjan ylösalaisin kääntämällä, joka tekee lukemisesta vieläkin eläväisempää ja näin kuvitus pysyy elävän tekstin mukana hauskalla tavalla. Hyväntuulinen, nopealukuinen kirja, jota voisi kuvitella luettavan keskimääräistä enemmän meillä: arkiharmauden kitkemiseksi ja mukavan mielen tuomiseksi. Kirjaa voisi muuten lukea myös lukutaidon alussa olevan kanssa. Rytmillisyys tukee myös alkavaa lukutaitoa hassulla riimittelyllään. Tästä kiitos onnistuneelle suomentajalle Katariina Kalliolle!


"Pikkulintu sirkutteli:
'MAHTAVA on svengi!
Piipittelen mukana,
vai mitä sanoo jengi?'"

-Steve Smallman ja Ada Grey: Virtapepanen

4 kommenttia:

 1. Heh, kuten jo kirjoitin, meillä tämä ei toiminut. Ei vaikka kuinka yritin svengata mukana, paukuttaa ja kilistää. Kuvat olivat hauskat, mutta jotenkin esikoinen ei vaan innostunut. Lopun "paukku" kyllä nauratti poikaa. ;) Taidamme olla tosikoita! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huumoria on erilaista, mikä kellekin :)! Kommentistasi jäin miettimään, että minullakin moni kirja ei vaan sytytä ja se kuuluu kyllä heti äänestäni. Mutta sitten jos lapset innostuukin itseäni enemmän kirjasta niin minäkin innostun hiukan enemmän. Että on se jännä juttu miten yhdessä lukeminenkin on vuorovaikutuksellinen hetki jossa fiiliksiä tunnustellaan puolin ja toisin! Siksi koen itse tärkeänä, että vanhemmat löytäisivät mukavia kirjoja, jotka innostavat myös itseään, edes osan luettavaksi... Oli varmaan minun perimmäisiä ajatuksiani lastenkirjablogistiksi alettuani. Satuhetken positiiviset vaikutukset korostuu kun kaikilla on mukava olla kirjan ääressä- ja kukin saa kiksinsä eri jutuista :)!

   Poista
  2. Kyllä, tuon ajatuksesi allekirjoitan. :) Pari kertaa meillä on kyllä käynyt niinkin, että olen ollut itse valtavan innostunut jostain kirjasta (viimeisimpänä Herra tiikeri villiintyy), ja meillä esikoinen on kohteliaana poikana kuunnellut sen parhaassa tapauksessa useaankin kertaan läpi - varmaan vasitonnut minun innostukseni. Sitten hän pitkänkin ajan päästä saattaa todeta, että "se ja se ei kyllä ihan ollut minun mieleeni..." Parhaita ovat todella ne kirjat, joista sekä lapset että aikuiset tykkäävät, vaikkakin toisinaan eri syistäkin.

   Poista
  3. :DD! Noinkin voi joskus käydä!
   Ja juuri parasta on se, kun löytyy se ikioma yhteinen aarre <3!

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!