perjantai 24. huhtikuuta 2015

Mäyrä ja hirmuinen myrsky

Suzanne Chiew (kirjoittanut) ja Caroline Pedler (luottokuvittaja!) ovat tehneet kirjan Mäyrä ja hirmuinen myrsky, joka löytyy nyt suomennettuna (suom. Terhi Leskinen, Kustannus-Mäkelä, 2015, saatu kustantajalta). Eläinten metsään saapuu myrsky ja mäyrä lähtee auttamaan metsäneläimiä, jotta he voivat olla turvassa myrskyn yli.

Kuitenkin mäyrä jää itse myrskyn saarroksiin, eikä pääse kotiinsa mutta pääsee ystävien luo turvaan. Myrskyn laannuttua eläimet huomaavat, että mäyrän vanha, sukupuutalo on kaatunut. Mäyrä ja eläimet surevat menetystä mutta eivät anna surun musertaa heitä vaan ryhtyvät rakentamaan mäyrälle uutta taloa kaatuneesta puusta.Myrsky on luonnonvoimista melko pelottava. Viime kesänä mekin Suomessa saimme kokea kaikenlaisia myrskyjä ja lähistöllämme kaatui puita ja saimme pelätä ukkosta ihan tosissaan. Se saa ajattelemaan millaista pelkoa hirmumyrskyt saavat aikaiseksi ja kuinka tuollaisissa se oman talonkin menetys voi olla todempaa kuin vielä meillä koto-Suomessa. Mutta tapahtuuhan tulipaloja ja muita yllättäviä asioita elämässä, joita ei vain voi hallita. Mäyrä ja hirmuinen myrsky on mukava lastenkirja mutta samalla siinä käsitellään tällaista hallitsematonta tilannetta, liikaa pelkoa ja epätoivoa alleviivaamatta, vaan tarina pysyy koko ajan voimavarakeskeisesti toiveikkaana. Kirjan sanoma tietenkin on, että ystävyys voittaa suurimmatkin elämänhaasteet ja on arvoista tärkein mutta kertoo myös selviytymisestä pelottavissa tilanteissa.


Kirjan kuvitus on todella kaunis ja kirjahan on sinänsä koko ajan hyväntuulinen, ettei nämä aikuisanalysoinnit varmastikaan lasta paljon kosketa mikäli tarina ei jotenkin ole ajankohtaista, vaan tarina jää aika keskinkertaiseksi. Kuvituksen värimaailma on ihana, samoin kuin eläinhahmot, jotka ovat minulle sopivan söpöjä. Pedlerin kuvitus on varsin laadukasta ja kokonaisuus balanssissa.


Mukavaa Lukuviikon viikonloppua! Olettekohan käyneet jossakin lukutapahtumassa? Minä kävin lapseni kanssa kirjakaupassa ihan kahdestaan (oikeaa laatuaikaa!) ja tyyppi tuumasi mennessään, että on käynyt kirjastossa sata kertaa mutta ehkä kirjakaupassa kaksi. Näin ehkä lähestulkoon on, mutta pitääpä jatkossakin käydä yhdessä sillä meillä oli tosi hauskaa kirjoja (ja askarteluvälineitä) katsellessa (ja ostaessa)!Saakohan tässä samalla huojentaa mietintämyssyään ja tuumata näin puolivuosittain tyypillisesti, että taas mietityttää lastenkirjabloggailun jatkaminen ensi syksyllä. Toisaalta en millään raskisi heittää tätä pois, koska se on jo jotenkin niin- osa minua? Mutta samalla ilokseni huomaan, että lastenkirjablogeja ilmestyy koko ajan blogimaailmaan lisää ja lieneekö minulla sen omaperäisempää tarjottavaa...? Paitsi jos ei amatöörimäisyyttä lasketa.

Yhtenä tavoitteenani oli aluksi lastenkirjojen saaminen some-maailmaan enemmän esille ja siinä selvästi on tullut parannusta (voi olla mielikuvitustani tai heränneitä silmiäni- enkä siis tarkoita että se olisi millään lailla omaa ansiotani). Mutta niin... Toisaalta ensi syksynä taas on erilainen elämäntilanne ja ehkä paremmin tilaa bloggailulle (lyhennän työaikaa ja pitkät opintoni ovat jo lähestulkoon ohi!) ja toisaalta olen saanut suloisen lämmittäviä kommentteja spostiini ja kommenttilaatikkoihin, jotka kannustavat niin vallan kovin! Jotta. Eiköhän tuota vielä kerran pojat. Tai useammankin, mistäpä sen tietää!


"- Missä Mäyrä-parka nyt asuu? Siili henkäisi.
- Tuon vanhan tammen juurella on aina asunut mäyriä!"

-Suzanne Chiew ja Caroline Pedler: Mäyrä ja hirmuinen myrsky

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!