torstai 16. huhtikuuta 2015

Karhun uudet naapurit

Ciara Floodin kuvakirja Karhun uudet naapurit (Kustannus-Mäkelä, 2015, suomennos Terhi Leskinen, kustantajalta saatu) on kyllä hyvin kaunis lasten kuvakirja. Kirjassa esitellään Karhu, joka asustaa tyytyväisenä rauhassa omassa kodissaan, kunnes eräänä päivänä kanit rakentavat viereen talon.
Kanit haluaisivat olla Karhun kanssa yhteistyössä ja pyytävät hunajaa, kirjanvaihtokauppoja, polttopuiden tekoapua... Mutta Karhu ei moisista ideoista välitä, hän haluaa olla YKSIN ja tekee sen hyvin selväksi. Kanit jättävät karhun rauhaan mutta jättävät eräänä päivänä herra Karhun ovelle korin, jossa on hunajakakkua, takkapuita ja lukemista. Sinä yönä Karhulle ei tule uni, sillä hän yhtäkkiä huomaakin oman yksinäisyytensä ja hakeutuu seuraavana päivänä kanien seuraan. Ja yllättäin tämä tuntuukin ihan kivalta.Kirjan sanoma on siis varsin sosiaalispainotteinen. Kaverien saaminen, leikkiin pyytäminen, kaverina oleminen. Sellaisia perustaitoja kaikkien meidän elämässä mutta samalla: Karhujakin meistä löytyy. Yksinolo voi olla monesta meistä nautinnollista, mutta erakkoelämän sijasta saattaa sopiva yksilöllinen määrä sosiaalistumistakin olla meille ihmisille ihan hyvä juttu?


Kirjan tarina on sinänsä tärkeä ja hyvä mutta pakko todeta, että se jää pikkuisen kuvituksen alle. Kuvitus on jännästi vähän utumaisen oloista ja pastellimaisuus, värien maanläheinen hempeys jotenkin korostaa sitä. Kirjan eläimiltä on hauskasti löydettävissä selkeitä tunnetiloja, joita saattaa kirjasta yhdessä tutkailla. Kuvitustyyli ja ilmeikkyys tuo mieleeni vähän Charles Fugen kuvitukset, joista tykkään kovasti.


Tämä kirja voisi olla aika hyvä kirja lapsiryhmille esimerkiksi päivähoitoon luettavaksi, jopa vielä alkuopetukseenkin, ja siihen olisi helposti liitettävissä sekä sosiaalisten taitojen kasvatusta että tunnekasvatusta. Että eikun ideoimaan!


"Karhu aikoi juuri käydä istumaan, kun KOP KOP!"

- Ciara Flood: Karhun uudet naapurit

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!