lauantai 18. huhtikuuta 2015

Ikioma kamu

Kun pidimme aikoinaan lastenkirjaviikkoa, mainitsi moni brittiläisen Debi Gliorin lasten kuvakirjat suosikeikseen. Totta puhuakseni itselleni Gliorin kirjat, kuten Kultapieni, on liian hempeä. Ikioma kamu kirjassa tarinan on kirjoittanut Rachel Bright ja Debi Gliori on kuvittanut kirjan (Kustannus-Mäkelä, 2015, suomeksi riimitellyt Katariina Kallio, kustantajalta saatu). Kirja kertoo mielestäni aika söpöstä pikkuisesta öttiäisestä, joka etsii kaveria.Kamuja olisi tarjolla monenlaisia eläimiä mutta fyysiset erilaisuudet tulevat esteiksi. Öttiäinen ei osaa lentää, eikä valvo öisin, mikä tuo pienoisia ymmärrettäviä rajoitteita yhteiselle ajanvietolle. Pian kuitenkin öttiäinen löytää toisen yksinäisen ja varsin ujon pikkuruisen, jonka kanssa on hyvä olla.
Kirja siis kertoo kaverustumisesta ja kaverin löytämisestä mutta mielestäni se kertoo kivasti sen, ettei kaikki ole toistensa bestiksiä, eikä se välttämättä johdu siitä, etteikö tykkäisi toisesta mutta jollakin tavalla elämäntilanteet tai muut tähtikuviot eivät vain satu yhteen. Mutta että kaikille on se kaveri tuolla jossain varmasti, kunhan vain uskallat etsiä! Tarina on kirjoitettu hauskasti loruteltuun muotoon. Rimpsut ovat pitkähköjä ja vaativat lukijaltaan vähän enemmän ottautumista mutta ne ovat itse asiassa ihan mukavalla ja vaihtuvalla poljennolla tehtyjä. Kuvitus on mielestäni hyvin omaperäistä. Se on söpöä ja ehkä hiukan naivististakin. Kuvissa näkyy siveltimen jälki ja äärilaidat ovat hentoiset.Olin ehdottomasti positiivisesti yllättynyt Ikioma kamu -kirjasta. Yllätyksekseni lapseni eivät oikein tästä tykänneet ja kun tässä kirjoittaessani kysyin miksi, eivät he oikein osanneet sanoa miksi. Oliko öttiäiset (minusta söpöt sellaiset) jostakin syystä jänniä vai eikö pitkähkö, enemmän tarkkaavaisuutta vaativa loruteltu tarina iskenyt- mene ja tiedä. Mutta taidanpa silti etsiä tämän kirjan aika ajoin hyllystä lukuumme, sillä vaihtelu virkistää sanoin lastenkirjablogisti, kun pursuavaa lastenkirjahyllyään siivosi.


"Väsyneenä pohti hiiri pörröinen ja soma:
"Mistä mulle löytyisi se kamu ikioma?" "

- Rachel Bright ja Deli Gliori: Ikioma kamu

2 kommenttia:

 1. Ehdottomasti tärkeä viesti tuo, että kaikkien kanssa ei voi eikä tarvitse olla paras ystävä, mutta se ei suinkaan johdu siitä, että ei välttämättä pitäisi toisesta! Suloisen oloinen kirja, mutta ehkä lapsen näkökulmasta öttiäiset isoine silmineen ovat pelottavia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuopus ei ollut tottunut piirrostyyliin niin selkeämmin vierasti öttiäisiä. Esikoiselle tarina tais olla liian lapsellinen, heh. Mutta minustahan tuo oli ihan hauskaa vaihtelua ja lorutteluakin...
   Kiitos kun jaksat kommentoida <3!

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!