tiistai 14. huhtikuuta 2015

Höpsö Hönttisaurus

Enpä arvannutkaan millaisen kirjan avasin, kun luimme ensimmäistä kertaa Höpsön Hönttisauruksen (Kustannus-Mäkelä, 2015, suomennos Raija Rintamäki, pyydetty kustantajalta), jonka Jack Tickle on kirjoittanut ja kuvittanut. Muistelen kaukaisesti lukeneeni herralta jonkun ötökkäkirjan, että se oli mukava kirja, mutta tämä kirja kuitenkin yllätti.
Ja miten? No siten, että kirja on kirjoitettu lukijaa aktiiviseen vuorovaikutukseen kirjan kanssa kutsuen! Kirja esittelee Höpsön Hönttisauruksen ja pyytää Höpsön katsomaan, että ketäs tänne on tullutkaan kirjan ääreen lukemaan. Sen jälkeen "lukijaääni" houkuttelee kirjan ääressä olevat kutittamaan Höpsöä, kuivaaman hänet kirjaa ravistelemalla ja muun muassa lopuksi pussaamaan heipaksi. Kirjan teksti osuudet ovat selkeitä ja lyhyitä, kuten myös kuvitus on koko sivun täyttävää, isoa, värikästä ja aika selkeää. Kuvissa on yksityiskohtina pikkuisiä hassuja ötököitä mutta muuten kuvitus on aika rauhallista. Kokonaisuus saakin minut ajattelemaan, että kirja sopisi varmasti hauskasti jo hyvin pienten lasten kanssa luettavaksi ja tutkittavaksi! Siis jopa vauvan!
Kirjasta tulee mieleeni se joku Pikku Kakkosen nalleohjelma, jossa kertoja ääni kertoo hyvin rauhallisesti, lyhyin lausein mitä nalle tekee, tai esimerkiksi Unelmatarha tai Teletapit ohjelmat, jotka ovat vauvoille varsin hauskoja. Siksipä hauskaa oli myös se, että Höpsö Hönttisaurus ja vauvamainen kirjan ääreen kutsuva teksti vetosi kumpaankin leikki-ikäiseen lapseeni ja sai heidät höpertämään kirjan äärellä ihan täysillä! Tosin, olen kyllä huomannut, että Unelmatarha toimii vieläkin aika ajoin lapsillemme... Aina ei siis todella tarvitse olla räiskettä ja vilinää, vaan yksinkertainen voi tuoda juuri ihanaa turvaa ja lämpöisää, hauskaa mieltä kirjan tai television ääressä. Tosi hauska idea tämä "interaktiivisuus" kirjan kanssa. Jos oikein kehittelisi niin tähän vielä olisi voinut yhdistää taktiilipintoja (ja pahvikirjaformaatin)...

Oletteko lukeneet? Mitä tykkäsitte? Kokeilkaapa ehdottomasti!


"Hohoi Höpsö!
Katsos kuka täällä!"

-Jack Tickles: Höpsö Hönttösaurus

2 kommenttia:

  1. Meillä juuri kirjastosta lainassa ja ahkerassa käytössä kohta 4 v ikäisellä. Valitsee usein iltasaduksi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä kuulla, kiitos! Eikö ole loistava idea ja mukavan hyväntuulinen ja lyhyt luettava! Loistava iltasatu :).

      Poista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!