perjantai 27. maaliskuuta 2015

Ihmeellinen syntymäpäivälahja

Mitenkähän kävisi jos nykylapsi saisi syntymäpäivälahjakseen pienen siemenen? Näin käy Giuliano Ferrin Ihmeellisessä syntymäpäivälahjassa, jossa hiiri saa isoisältä siemenen. Hiiri vähän pettyy mutta vaari opettaa kuinka siemen kylvetään multaan ja sitä kastellaan.Tarvitaan malttia ja odottelua, että työ palkitaan. Eräänä päivänä hiiri unohtaa kastelun, kun lähtee uimaan ystäviensä kanssa, ja verso nuupahtaa. Onneksi se herää vielä eloon kastelemalla. Sairastamisen aikana hiiren ystävät auttavat kasvin kastelussa ja kasvista kasvaakin ihana tomaattipensas! Kasvin kasvaminen siemenestä on aika monen kuvakirjan idea, joten sinänsä kirja ei ole erityisen freesi. Kuitenkin Ferrin ihanan ihana kuvitus, lempeinä värityksineen ja taidokkaine maalauksineen on ihana kokonaisuus. Kirjassa on myös reipas annos hyväntuulisuutta ja iloa.
Näin pääsiäisen alla siemenen itäminen onkin usein hyvin tuttu juttu lapsille. Ohraa kylvetään kaikenlaisiin kierrätyskippoihin ja ihmetellään ruohon kasvua. Ferrin kirja sopii siis kevääseen kuin ohra kissalle (todettakoon, että siivosimme juuri kissan ohrakakostelun). Kirjasta tulee mieleen myös kotimainen ihanuus, Liisa Kallion Pikku Papu ja kukka, joka sopii vielä pienemmällekin lukijalle selkeine kuvineen. Luin Ferrin Ihmeellisen syntymäpäivälahjan kuopukseni kanssa ja tykkäsimme molemmat: kirjan lopussa hymyilytti ja oli lämmin olo. Kuopus antoi blogihistoriamme ensimmäiset pisteet välillä 1-10. Se on sata."'Kylläpäs tämä on tylsää touhua!' se tuumasi.
'Odotas vain - kärsivällisyys palkitaan', pappa toisteli."

- Giuliani Ferri: Ihmeellinen syntymäpäivälahja (Lasten Keskus, pyydetty kirja, suomennos Susanna Sjöman, 2015)

2 kommenttia:

  1. Hih, kiitos – onnistuit saamaan hymynb huulilleni tällä jutulla! :) Kuvat ovat aivan ihanan hellyyttäviä ja kirjan idea valloittava – syntymäpäivälahjaksi pelkkä tylsä siemen, josta sitten kasvaakin jotakin aivan muuta. Mikä allegoria! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anna paljon kommentistasi, hymysi on tarttuvaa lajia :)!

      Poista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!